Pre- of postpartum depressie, hoe kom je er weer uit?

Toen ik bevallen was van mijn dochter Livia zat ik niet op de roze wolk. Integendeel, ik kreeg een postnatale depressie. De wolk was heel erg zwart. Ik voelde me vreselijk verantwoordelijk voor mijn dochter en moest er niet aan denken dat haar iets zou gebeuren. Wat het nog pittiger maakte, was dat ik niet meer sliep. De tranen stroomden continue over mijn wangen. Ik snapte niet waarom ik hier nog nooit iets over had gehoord. Ik dacht dat ik de enige mama was die zich zo voelde na de geboorte van haar dochter. Die roze wolk waar iedereen op zat snapte ik echt niet. Eigenlijk voelde ik me een enorm slechte mama. Het lag aan mij dat ik niet kon genieten. Wat deed ik verkeerd? Als ik even op social media zat zag ik alleen maar hoe leuk en fijn de periode na de geboorte moest zijn. Het ging alleen maar slechter met me. Uit deze postnatale depressie komen, lukte me echt niet meer zelf.

Wat deed de diagnose PPD met mij?

Nadat ik hulp had ingeschakeld vertelden ze me dat ik een “postpartum depressie” had. Wat was het fijn om te horen dat er ‘iets’ mis was. Maar de diagnose kwam ook hard aan. Ik was opgelucht omdat er nu gericht hulp kon komen. De route bergopwaarts was pittig en alleen. Het moederschap in combinatie met de gitzwarte wolk boven mijn hoofd waren een strijd. Het was alleen omdat ik me in niemand herkende. Ook kon ik nergens informatie vinden over dit onderwerp, behalve dikke boekwerken. Zulke boeken lezen, lukte me in deze periode echt niet.

Mijn boek werd geboren

Toen het weer iets beter met me ging, besloot ik zelf een boek te schrijven. Zo kon ik mijn ervaringen delen en misschien andere moeders helpen. Mijn boek ‘Toen kreeg ik weer lucht’ werd geboren. Er staan tips in, anekdotes en handvatten. Dit boek kan je lezen als je een postnatale depressie hebt, maar natuurlijk ook als de wolk grijs is of je een steuntje in je rug nodig hebt.

depressieve mama kijkt uit het raam, ze is somber en alleen

Waarom startte ik Frou Frou Begeleiding?

Schrijven vond ik erg fijn en zo plaatste ik een blog over mijn postpartum depressie. Voor ik het wist ging deze viral op social media. Ik kreeg enorm veel reacties van mama’s die zich in mijn verhaal herkenden. Ik kreeg vele vragen hoe ik er weer bovenop gekomen was. Vanuit deze behoefte ben ik me gaan scholen tot therapeut. Ik word heel blij om mama’s te kunnen helpen met mijn Frou Frou Begeleiding. Ik help alle moeders (en vaders) die tijdens de zwangerschap of na de geboorte de roze wolk niet ervaren en hulp kunnen gebruiken.

Hoe vaak komt een postpartum depressie voor?

Wist je dat één op de drie vrouwen zich melden bij de huisarts omdat het niet meer gaat. Hiernaast is er dus ook nog een groep die zich niet oké voelen, maar hier alleen mee blijven zitten. Het is bijzonder moeilijk om zelf hieruit te komen. Vaak zie je dat deze (aanstaande) moeders steeds eenzamer worden en verwijderd raken van de maatschappij. Met mijn boeken (ook in het Engels verkrijgbaar), blogs, podcasts en therapie hoop ik heel veel moeders te helpen. Je kunt er als mama tenslotte niks aan doen, maar je kunt wel hulp inschakelen om eruit te komen.

Waar staat Frou Frou voor?

Graag vertel ik je nog een stukje over mijn praktijknaam. Mijn lieve oma was er altijd voor me met een luisterend oor. Hoe ouder ik werd, hoe serieuzer de gesprekken werden. Het gaf me een enorm vertrouwt en veilig gevoel. Heerlijk met een grote pot thee en Frou Frou koekjes erbij. In al die jaren zijn die koekjes voor mij symbool geworden voor openheid, respect en empathie. Hiermee luisterde ze altijd naar mijn verhalen en gaf me alle antwoorden waar ik om vroeg. Helaas overleed ze toen ik 22 weken zwanger was van Livia.

Wat kan je zelf doen?

Ondertussen bestaat mijn praktijk alweer 7 jaar. Ik ben blij zoveel moeders te kunnen helpen in mijn praktijk en met mijn boeken. Dit kan zowel privé als in groepsverband. Soms wandel ik met een groepje mama’s. De herkenning met elkaar is heel fijn. Alles mag gezegd worden. Zo passeren zeker schuldgevoel, eenzaamheid en wanhoop de revue. Door mijn eigen ervaring als moeder en een depressie in combinatie met mijn praktijk help ik veel moeders weer de positieve kant op. Ik kan ze vertellen dat na deze lange weg weer wat zonneschijn komt. Een leven als (aanstaande) mama zonder depressie. Wil jij ook uit je depressie komen? Ga dan hulp zoeken. Bij je huisarts of bij een therapeut die goed voelt. De weg zal niet makkelijk zijn, maar is het meer dan waard!

Tot slot

Eén op de drie vrouwen krijgt te maken met een depressie. Je kunt hier niks aan doen. Het is zwaar en moeilijk om hier uit te komen, omdat er vaak ook nog schuldgevoel, wanhoop en eenzaamheid bij komen. Zoek hulp, want alleen is de weg wel erg zwaar. Jij kunt dit, dus gun jezelf een steuntje in de rug. Bel je huisarts en bestel het boek ‘Toen kreeg ik weer lucht’.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Tilda Timmers van Frou Frouw begeleiding, mamas' met postpartum depressie

Dit ben ik

Ik ben Tilda Timmers, mama van Livia en Emmi en getrouwd met Tim. In mijn praktijk help ik moeders en vaders die tijdens de zwangerschap of na de bevalling niet op een roze wolk zitten. Ook heb ik 2 boeken geschreven: “Toen kreeg ik weer lucht” en “This Is Post Partum”.

Website: froufroubegeleiding.nl

logo Frou Frou begeleiding voor mama's met een depressie
Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.