Rabarber, met dit recept lust iedereen het!
Vroeger stond in de moestuin in onze achtertuin een grote rabarber plant. Mijn moeder maakte daar altijd rabarber compote van. En wat vond ik dat vies. Alleen de geur van de rabarber in de keuken vond ik al vreselijk. Volgens mij was mijn vader zelfs de enige die de rabarber at en ieder jaar blij was als de plant maar doorgroeide.
Er stond alleen rabarber
Toen wij twee jaar geleden onze moestuin kregen was deze helemaal leeg. Op een oude druivenstruik en… rabarber na. Even dacht ik eraan om deze meteen uit de tuin te verwijderen, maar Roos hield me tegen. Want die plant, met zijn rode stengels en grote groene (giftige!) bladeren was veel te mooi om uit de grond te trekken. Dus liet ik hem staan. Ze had natuurlijk ook wel gelijk: de plant is prachtig. En wanneer de omstandigheden in de tuin goed zijn, is het een heel makkelijke groente om in de moestuin te hebben.
Smullen maar!
Tussen april en eind juni is rabarber te oogsten. Daarna moet de plant met rust gelaten worden om het volgende jaar weer sterk terug te laten komen. Toen we voor het eerst stengels van de plant af konden draaien, maakte ik er natuurlijk compote van, net als mijn moeder. Iets maken wat ik zelf niet lekker vind, blijft lastig. Aangezien ik niet weet of ik het wel lekker klaar maak. Op de gok lukte het en de twee jongsten smulden er iedere keer weer van. Ik begon te wennen aan de geur en toch ook steeds nieuwsgieriger te worden naar deze mooie groente. Dus zocht ik naar andere recepten.
Een frisse rabarbertaart werd geboren
Na veel proberen, toch weer proeven en heel veel oogsten kwamen we uit bij een frisse taart, met yoghurt en een topping van citroenglazuur. Deze taart heeft mij rabarber leren eten, want hij is heerlijk! Ik eet nu zelfs af en toe een beetje compote, want ik ben duidelijk gewend geraakt aan de smaak. Rabarber is denk ik echt zo’n product dat je moet leren eten. Net als dat je vroeger koffie en wijn moest leren drinken, voordat je het écht lekker vond.
Rabarber-yoghurt taart van Moestuinmeisje Roos
Dus ik deel met alle liefde het recept van onze favoriete rabarbertaart. Houd jij niet van rabarber? Probeer hem dan toch eens, want misschien leert dit recept jou ook deze groente te waarderen.
- 300 gram rabarber in kleine stukjes
- 250 ml yoghurt
- 1 ei
- 2 flinke eetlepels (zelfgemaakte) rabarbercompote
- 100 gram gesmolten ongezouten roomboter
- 350 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 225 gram suiker
- Snufje zout
- 100 gram poedersuiker
- 3 eetlepels citroensap
- Springvorm (24 cm) bekleed met bakpapier
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Roer in een kom de bloem, bakpoeder, suiker en het zout door elkaar.
- In een andere kom meng je de yoghurt, het ei, de rabarbercompote en gesmolten boter tot een romig papje. Hierna roer of spatel je dit door het bloemmengsel.
- Voeg de rabarber toe aan het beslag en doe het in de springvorm. Deze gaat dan ongeveer 50 minuten in de voorverwarmde oven.
- Laat de cake afkoelen en maak een glazuur van de poedersuiker en het citroensap en verdeel over de cake.
Dus, heb je rabarber in je tuin of kom je het tegen in de supermarkt? Dan weet jij hier voortaan een zalige taart van te maken!
Nodig je Buurtmama’s uit voor een kop thee en verras ze met deze taart. Jamjam! Eet smakelijk!
Nodig je Buurtmama’s uit verras ze met deze taart.
Dit ben ik
Ik ben Esther, moeder van Julian (10), Roos (7) en Pieter (4). Ik word blij van wroeten in de aarde en in de buitenlucht mijn gedachten verzetten. Om moestuinieren met kinderen nóg leuker te maken schreef ik “Het moestuinboek voor kinderen”. Daarnaast verkoop ik in de webshop vrolijk en praktisch tuingereedschap voor kinderen en volwassenen, zaden, kweeksets en knutselspullen om elk moestuinavontuur een succes te maken!
Website: moestuinmeisjeroos.nl