Rapley-methode, je kind eet beter door zelf te ontdekken

Tel jij al af tot je baby eindelijk vast voedsel mag? En heb je dan ook al nagedacht hoe je het nieuwe voedsel wilt introduceren? Je kan kant en klaar kopen, zelf maken, pureren, prakken of hele stukken geven. Bij de Rapley-methode geef je je baby hele stukken voedsel. Deze methode gaat er vanuit dat baby’s op spelenderwijs voedsel ontdekken. De vorm, de textuur en de smaak is een heel experiment voor je kindje. Wanneer kan je hiermee starten en hoe moet je het aanpakken?

Hoe kan je starten met vast voedsel?

De overgang van borst-/kunstvoeding naar vast voedsel is een leuke en spannende periode. Vooraf bedenk je welke voeding je als eerst gaat geven. Dit is ook een goed moment om na te denken over de manier waaróp je voeding gaat aanbieden. De commerciële markt speelt goed in op de denkwijze van ouders.
Gepureerd voedsel wordt weggezet als gezond en veilig. Het starten met gepureerd voedsel werd in 1950 zelfs al gepromoot voor baby’s van 4 tot 6 weken. Aangezien dit meer gaat om commerciële doeleinden, dan om de ontwikkeling van je baby is het goed om na te denken over dit onderwerp.

baby eet volgens de Rapley methode twee aardbeien

Wat is de Rapley Methode?

Met de Rapley-methode geef je jouw kind zelf controle hoeveel hij eten en in welk tempo. Op deze manier wordt er speels kennis gemaakt met eten. Er ligt geen druk op hoeveel er gegeten wordt. Hierbij leert je baby ook zelf naar de eigen eetlust te luisteren. Hierdoor krijgt hij zelfvertrouwen wat weer bijdraagt aan zelfstandigheid.

kind mag zelf met handen eten en zit flink onder de groene groenten

Wanneer start je met de Rapley Methode

De Rapley-methode kijkt niet persé naar leeftijd, maar wanneer het kind klaar is voor vast voedsel. Algemeen beginnen deze ontwikkelingen vanaf 6 maanden te komen. Kijk hiervoor goed naar de volgende punten:

  • Er is interesse voor eten
  • De baby kan iets pakken en naar de mond brengen (hand-oog coördinatie)
  • Met zo min mogelijk ondersteuning goed blijven zitten
  • Hoofd omhoog kunnen houden

Het kan dus ook goed zijn dat jouw kind pas met 8 maanden klaar is voor vast voedsel. Iedere baby ontwikkelt zich op een eigen tempo en elk tempo is goed.

Wat heb je nodig om te beginnen met vaste voeding?

  • Een hoge stoel waar je baby goed recht op in zit
  • Een slabbetje (zelf ben ik fan van de jasjes)
  • Bordjes en kommetjes. Kies voor materialen die niet snel kapot gaan wanneer ze vallen. Siliconen servies met zuignap werken erg goed.
  • Een bekertje. Je mag namelijk ook beginnen met het geven van slokjes water.
  • Plaats eventueel een kleed onder de kinderstoel zodat je het eten kan opvangen.

Nog een paar tips om de Rapley Methode te laten slagen

Zorg daarnaast voor een rustige omgeving met zo min mogelijk afleiding. Zet bijvoorbeeld de tv uit en leg je telefoon even weg. Blijf altijd minimaal op een armlengte afstand bij je baby vandaan. Kijk ook goed naar de houding van je baby. Zorg voor een uitgeruste baby met trek. Van een baby die erg moe is kan je niet veel verwachten. Hierdoor ervaart je baby druk en kan dit de associatie met eten weer verslechteren. Vergelijk de stemming van je baby met die van jezelf. Je hebt waarschijnlijk zelf ook geen zin in een uitgebreide maaltijd wanneer je moe bent.

Tot slot

Wanneer je kindje toe is aan vast voedsel, kan je de Rapley-methode overwegen. Je kindje zal het voedsel zelf gaan ontdekken, dat ten goede komt aan het eten. Hij leert meer smaken en texturen kennen. Later is hij hierdoor minder kieskeurig en weigert minder eten.
Tot slot. Bereid jezelf voor op een kliederboel en erg veel plezier.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Merel NatureChildren

Dit ben ik

Ik ben Merel Hoekstra, moeder van Mees. Met NatureChildren wil ik ouders inspireren en helpen met de overgang van borst-/kunstvoeding naar vast voedsel. Hierbij is niet alleen gezonde voeding van belang, maar ook het psychische aspect.

Instagram: @naturechildren.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.