Redenen om je kindje te dragen
Het lijkt misschien een modern iets, maar babydragen is zo oud als de mensheid. Kinderwagens zoals we ze nu kennen daarentegen, bestaan nog geen 200 jaar. Ze waren bedoeld voor de elite en om de verhouding tussen ouder en kind zo afstandelijk mogelijk te houden. Er werd toen gedacht dat je kinderen verwend en afhankelijk maakte als je ze langer bij je hield.
Eerste levensbehoefte
Ondertussen weten we dat baby’s juist een enorme behoefte hebben aan nabijheid en dat het ook goed voor ze is. Het is zelfs hun eerste levensbehoefte, nog boven het krijgen van voeding.
Zelfvertrouwen
Je kindje is negen maanden lang lekker warm in je baarmoeder zachtjes heen en weer gewiegd, kon je altijd ruiken, had een continue stroom van voeding en kon altijd je hartslag horen. Als ze geboren zijn verwachten ze die zelfde dingen; warmte, zacht gewieg, jouw geur, voeding en je hartslag.
Door in die behoeftes te voorzien voelt je baby zich veilig en bevorder je een goede hechting tussen jou en je baby, dat beide op de langere termijn heel goed is voor het zelfvertrouwen van je kind. Ook leer je sneller de signalen van je baby herkennen als je je baby steeds dicht bij je houdt. Het is alleen totaal niet praktisch om continu met je baby op de arm te lopen, daar kan een draagdoek of draagzak bij helpen.
Bevordering ontwikkeling en houding
Een draagdoek of draagzak is het ideale hulpmiddel om in de behoeftes van je baby te voorzien, jezelf geen breuk te tillen en soms ook nog wat dagelijkse bezigheden gedaan te krijgen.
Je baby dragen in een draagdoek of draagzak heeft nog meer voordelen. Zo is het goed voor de ontwikkeling van je kindje in alle opzichten. Je kindje bevindt zich op ooghoogte, waardoor de sociale en communicatieve ontwikkeling worden gestimuleerd. Jouw beweging masseert de spieren van je kindje, dat de spierontwikkeling beiden ten goede komt en de rechtop houding stimuleert de nek en rompspieren. Dragen in een juiste ergonomische houding is goed voor de ontwikkeling van de rug en heupen en het heen en weer – op en neer – wiegen is positief voor het evenwichtsgevoel en de motoriek.
Pijnstillend en positief bij voorkeurshouding
Dit zijn allemaal voordelen die je niet zo snel kunt zien, maar er zijn ook veel voordelen die je wel goed zelf kunt waarnemen. Zoals het feit dat baby’s die gedragen worden aanzienlijk minder huilen, dat dragen met een draagdoek of zak pijnstillend kan werken bij bijvoorbeeld krampjes en voor baby’s met reflux is het vaak een behoorlijke verlichting om steeds rechtop te zijn in een draagdoek. Het rechtop zijn heeft nog een positieve uitwerking; het helpt namelijk goed als je kindje een voorkeurshouding heeft en het kan een afgeplat hoofdje voorkomen.
Temperatuurregulatie
Ook bij een kindje dat ziek is, is dragen een uitkomst. Als je een kindje met koorts huid op huid tegen je aan hebt in een draagdoek, reguleer je de temperatuur van je kindje. De moederborst heeft namelijk de bijzondere superpower af te kunnen koelen (of op te kunnen warmen) als dat nodig is. Vaders daarentegen, kunnen enkel opwarmen.
Praktischer dan wandelwagen
Dan de voordelen voor de ouder nog, want die zijn er uiteraard ook. Een draagdoek of draagzak is een heel praktisch vervoermiddel, helemaal op drukke plekken (al zullen die er niet veel zijn nog de komende tijd), in het OV of plekken die niet zo goed begaanbaar zijn met een wandelwagen. Denk aan het strand of de gemiddelde drogist met hun smalle volgestouwde paadjes. Ook maken dragers het mogelijk thuis in het huishouden of voor je werk nog wat te doen terwijl je toch je kindje vast hebt. Vooral stofzuigen is erg goed te doen op die manier met het heen en weer gewieg én white noise.
Eigenlijk zijn er geen nadelen aan je baby in een draagdoek of draagzak dragen. Twijfel je toch of het wat voor jou of je kindje is of heb jij of je kindje iets waardoor je niet weet of je wel kunt dragen? Neem dan eens contact op met een draagconsulent bij jou in de buurt. In veruit de meeste gevallen is dragen mogelijk en fijn!
Dit ben ik
Mijn naam is Esther Bakker, ik begeleid en ondersteun aanstaande en nieuwe ouders tijdens de zwangerschap en in de kraamperiode. Dit doe ik onder andere als draagconsulent en geboorte- en postpartumconsulent. Mijn missie is dat iedere (aanstaand) ouder zich gedragen voelt op hun weg naar en in het ouderschap!
Website: www.wonderlandparenthood.nl
Pingback: Wat kan je doen bij krampjes bij je pasgeboren baby?