Reflux, welke oorzaken zijn er en wat kan helpen?

Vorige week sprak ik een moeder van een baby van 6 maanden. Haar kleintje laat veel onrust zien: regelmatig huilen, meerdere keren per dag spugen en ontelbare keren wakker worden tijdens de nacht. Dit kindje is al gezien door een kinderarts en heeft de diagnose reflux gekregen. Wanneer spreek je over reflux? Welke oorzaken zijn er? En wat kun je als ouders doen om je kindje hierbij te helpen? Deze informatie deel ik graag met je in dit blog.

Wat is reflux?

Reflux is het terugvloeien van de maaginhoud in de slokdarm. Met of zonder spugen tot gevolg. Dit kunnen kleine hoeveelheden zijn, zoals ‘mondjes teruggeven’. Maar grotere hoeveelheden komt ook voor: van een gedeelte van de melkvoeding tot complete ‘golven van melk’ die worden teruggegeven.

Welke vormen zijn er?

  • Klassieke reflux: je baby spuugt veel op een dag en de melk komt met een grote boog er weer uit
  • Verborgen reflux: hierbij komt de melk niet uit de mond, maar slikt je kindje de zure melk die omhoog komt weer terug. Het zuur komt dus twee keer langs de slokdarm
  • ‘Normale’ reflux: bij deze reflux kun je denken aan een ‘mondje’ terug en zijn er zure oprispingen.
baby is onrustig en ligt te huilen. Reflux?

Wat zijn andere symptomen?

Spugen is dus maar één van de kenmerken van reflux. Er zijn meer symptomen. Zo kan je kindje kort en onrustig drinken, maar ook veel en plotseling gaan huilen. Soms zien we ook kindjes die zich overstrekken. Vaak zijn kindjes met reflux altijd onrustig, kunnen ze weinig echt ontspannen en is er weinig rust of voorspelbaarheid tijdens de dag en nacht. Dus een ritme met slapen is er nauwelijks. En als je kindje kan slapen lukt het schuin op je of in de draagzak i.p.v. verticaal in bedje. Een ander typisch symptoom is zuur uit het mondje ruiken en vaak de hik hebben. Herkenbaar?

Bij reflux wil een kindje vooral rechtop slapen, een mama houdt haar kindje vast.

Welke oorzaken zijn er?

Jarenlang, en nu nog steeds, wordt de oorzaak gezocht in het niet goed sluiten van het maagspiertje. De gedachte hierachter is dat het spiertje nog niet volledig ontwikkeld is. En dat het door de tijd vanzelf over zal gaan. Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat deze oorzaak mogelijk niet klopt. Oorzaken als teveel maagzuur en een slokdarmontsteking lijken ook niet voor de hand te liggen. De slokdarmontsteking is namelijk een gevolg van de vele zure melk dat langs de slokdarm gaat.
Vanuit de literatuur wordt steeds duidelijker welke enorme belangrijke functie de darmen hebben hierin. Vanuit deze oorzaak hebben we ook veel meer handvatten om je kindje te helpen.

Meest recente inzichten van oorzaken

  • Een afwijkend darmmicrobioom. Vanuit de darmen zijn er heel veel verbanden te leggen. Denk hierbij aan: stress, voeding, vertering, darmkrampen. De darmen worden niet voor niets je 2e brein genoemd.
  • Koemelkallergie en reflux gaan hand in hand. Het één veroorzaakt het ander en vice versa. Dit betekent gelukkig niet dat als een kind reflux heeft er dan ook sprake is van een koemelkallergie.
    Koemelkallergie komt maar heel beperkt voor bij kindjes. Maar onderzoeken of de koemelk een trigger is voor het spugen kan heel helpend zijn.
  • Tongriempje en/of drinktechniek. Hiervoor kun je advies inwinnen bij een lactatiekundige.
  • Een fysiek afwijken wat gelukkig een zeer kleine kans is.

Wat kan je doen?

  • Schakel hulp in van je huisarts en/of CB-arts
    Bijvoorbeeld als je vragen hebt over de gezondheid van je kindje, de groei, de hoeveelheid van het spugen etc. Je arts kan lichamelijk onderzoek doen en een diagnose stellen.
  • Darmflora ondersteunen met probiotica
    Een kwalitatief goede probiotica kan de darmflora van je baby helpen versterken, wat vaak een positief effect heeft op rust en voorspelbaarheid.
  • Houd rekening met de maaginhoud
    Wist je dat de maaginhoud van een baby van 6 maanden ongeveer 150 cc is? Grotere voedingen van 180-210 cc kunnen juist onrust veroorzaken. Overweeg om ook flesvoeding op verzoek te geven in plaats van op vaste tijden; dit sluit beter aan bij de behoefte van je baby

Wat kan je beter niet doen?

  • Indikken van voeding is af te raden
    Er is geen wetenschappelijk bewijs dat ingedikte voeding helpt bij betere nachten. Sterker nog, het kan juist voor meer onrust zorgen. Waarom? Omdat de voedingswaarde van de voeding afneemt en het gevoelige buikje extra wordt belast. Dikkere voeding is bovendien minder goed verteerbaar, wat weer kan leiden tot (buik)krampen
  • Onder de 6 maanden: geen vaste voeding
    Baby’s darmen zijn onder de 6 maanden nog niet rijp om vaste voeding te verteren. Het introduceren van fruit of groenten kan juist voor meer onrust zorgen, omdat de vertering energie kost in plaats van levert. Borstvoeding of flesvoeding is het beste verteerbaar voor een baby. En na 6 maanden? Bouw het rustig op; er is geen haast.

Tot slot

Reflux is een veelvoorkomend probleem bij baby’s. Het kan erg vervelend zijn voor zowel de baby als de ouders. Het is belangrijk om te onthouden dat spugen slechts één van de symptomen is en dat er verschillende vormen van reflux zijn. Mogelijke oorzaken zijn een afwijkend darmmicrobioom, koemelkallergie en een tongriempje of drinktechniek die niet optimaal is. Het is belangrijk om je huisarts of CB-arts te raadplegen als je je zorgen maakt. Zij kunnen je helpen bij het stellen van de juiste diagnose.
Onthoud dat elke baby anders is en dat het belangrijk is om naar je eigen intuïtie te luisteren.
Ik schreef al meer blogs voor Buurtmamas.nl. Lees bijvoorbeeld mijn blog over hazenslaapjes.

Hulp nodig?

Wil je mijn hulp? Dit kan door een mail te sturen naar info@slapendebaby.nl. 
Wil je kans maken op een gratis gesprek? Wees er dan snel bij, want in de 1e week van de maand zijn deze gesprekken heel vaak al vergeven. Hier kan je je aanmelden.

Op Buurtmamas.nl vind je andere moeders in jouw buurt. Meld je gratis aan.

Buurtmamas.nl publiceert elke zaterdag (en soms vaker) een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Mirja Slotman, slaapcoach van slapendebaby

Dit ben ik

Ik ben Mirja Slotman, moeder van 2 jonge kinderen. Ik werk als kindermanueeltherapeut en slaapcoach voor baby’s. Toen ik 7 jaar geleden voor de eerste keer mama werd, waren de nachten in het eerste jaar extreem onderbroken. Sindsdien ben ik me gaan verdiepen in alles wat met slaap en baby’s te maken heeft. Elk kind kan op een liefdevolle manier leren slapen. Dat ik hier ouders in mag begeleiden is een prachtig voorrecht.

Website: www.slapendebaby.nl

logo slapendebaby.nl
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.