Respect naar je kind, hoezo en waarom?

‘Heb je ooit… de tanden van je collega ongevraagd gepoetst?’, vroeg ik in een training met pedagogisch medewerkers. ‘Een collega?’, werd er verbaasd gereageerd. ‘Ja, een collega.’ Dit had nog niemand ooit gedaan. De volgende vraag was ‘Heb je ooit de tanden van een baby ongevraagd gepoetst?’ De boodschap van mijn training was direct helder. In deze blog vertel ik je waarom je jouw kind met respect zou behandelen.

Kinderen zijn anders dan volwassenen

We gaan anders met onze kinderen om, dan dat we met volwassenen omgaan. En dat is natuurlijk logisch, want onze kinderen zijn zich nog volop aan het ontwikkelen. Een kind dat nog niet kan lopen, draag je. We laten ons napraten door een kind dat volop aan het oefenen is met praten. En we halen een snottebel weg met een zakdoek. Dit soort dingen zouden raar zijn, als we dit bij een volwassene deden.

tanden poetsen met respect, een moeder poetst de tanden van haar kind

Grensoverschrijdend gedrag

Afgelopen week kwam een bekende dirigent in het nieuws vanwege grensoverschrijdend gedrag. ‘Hij schreeuwt naar je alsof je een kind van vier bent’, zegt een bron. Dat zal voor deze persoon erg vernederend hebben gevoeld. En tegelijk voelt het voor een kind van vier net zo vernederend als er tegen hem geschreeuwd wordt. Bij zo’n quote plopt direct de vraag bij mij op: ‘Maar is het dan wel gewenst om naar een kind van vier te schreeuwen?’ Volgens mij is dat antwoord ‘nee’.

een meisje zit opeen trap. Grens en eigenwaarde

Kinderen zijn echte mensen

Kinderen zijn ook echte mensen. Mensen zoals jij en ik. Waarbij kinderen nog gevoeliger zijn, omdat ze heel veel dingen nog niet kunnen relativeren. Jesper Juul schrijft hierover in zijn boek ‘Het competente kind’. Kinderen trekken niet de conclusie dat de ander iets verkeerd doet. Kinderen raken ervan overtuigd dat ze zelf fout zitten. Ze verliezen hun gevoel voor eigenwaarde. 

Moeten we onze norm veranderen?

Jesper Juul beschrijft hier in hetzelfde boek een mooi voorbeeld bij. Een jongen van 9 jaar komt op school met een enorm opgezwollen gezicht. Hij is heel hard geslagen. Moeder vertelt dat zij dat heeft gedaan, want de jongen had zijn zusje van 3 jaar geslagen. Het ligt natuurlijk voor de hand om tegen de moeder te zeggen dat zij precies hetzelfde doet waar ze haar zoon voor bestraft. Maar waar het vooral om gaat is de norm die zij hanteert. Veel volwassenen hebben geleerd, en lichamelijk ondervonden, dat kinderen niet als echte mensen worden geboren, maar dat ze dat moeten leren en eventueel moeten voelen.
Met andere woorden, we moeten onze norm veranderen. Kinderen worden als echte mensen geboren en moeten ook als echte mensen worden behandeld. En dat begint bij een alledaagse handeling als het poetsen van de tanden. 

Respectvolle aandacht

Om grensoverschrijdend gedrag de wereld uit te helpen, is het nodig om te beginnen met de vraag: Hoe respectvol gaan we om met onze kinderen? Want kinderen gaan nadoen wat ze voorgedaan krijgen. Als we hen voordoen hoe je respectvol met elkaar omgaat, zullen ze dit in hun volwassen leven ook gaan doen. We denken dat we best respectvol met onze kinderen omgaan. Maar is dat ook daadwerkelijk zo? Test jezelf eens met onderstaande vragen.

Test jezelf

  • Heb je ooit weleens zomaar een hap eten in de mond van je kind gestopt?   Ja / nee
  • Zou je willen dat iemand zomaar een hap eten in jouw mond stopt? Ja / nee
  • Heb je ooit een kind of baby opgetild zonder dat vooraf te melden?               Ja / nee
  • Zou jij opgetild willen worden zonder dat dat aangekondigd wordt? Ja / nee
  • Heb je een baby of kind ooit een muts opgezet zonder te vragen of het mocht? Ja / nee
  • Zou jij willen dat iemand zomaar een hoed op je hoofd zet? Ja / nee
  • Heb je een baby of kind weleens een shirt uitgetrokken zonder aankondiging? Ja / nee
  • Zou jij willen dat iemand je je shirt uittrekt zonder het eerst te vragen? Ja / nee
  • Heb je ooit een voorwerp zomaar uit de hand van een baby of kind gepakt? Ja / nee
  • Zou jij willen dat iemand ongevraagd iets uit je hand pakt? Ja / nee

Het resultaat van je antwoorden

Waarschijnlijk heb je op de schuingedrukte vragen vaker ‘nee’ geantwoord en op de andere vragen vaker ‘ja’. Best vreemd toch? Waarom behandelen we baby’s en jonge kinderen anders dan we zelf behandeld willen worden? Interessant, want zo komen onbewuste gedachten en gewoonten aan het licht. Bewustzijn is het begin van verandering. 

Fouten maken mag

Laten we daarbij ons voor ogen houden: ‘Niet perfect is goed genoeg’. Iedereen schiet weleens uit zijn slof. Daar is niks mis mee, dat is gewoon heel menselijk. En die momenten kunnen we onze kinderen voordoen, hoe je de relatie herstelt als je even uit verbinding was. ‘Ik schreeuwde naar je en dat was volgens mij een vervelend moment voor jou. Het spijt me dat ik tegen je schreeuwde.’ Zodat kinderen ervaren dat na vervelende momenten, ook weer goede momenten volgen. Dat is de kern van een veilige opvoeding; erop kunnen vertrouwen (door ervaring) dat nare momenten voorbij gaan en daar goede momenten op volgen. 

Tot slot

Laten we beginnen bij onze kinderen, om zo een meer liefdevolle en respectvolle samenleving en wereld te maken. Hiermee leer je je kind de eigen grenzen te leren kennen. Ook stimuleer je hiermee de eigenwaarde. Poets jij binnenkort de tanden van je kind weer? Kondig dit tevoren aan, vertraag je handeling en nodig je kind uit mee te werken. Net zoals je dat bij echte mensen doet.. 

Wil je nog een blog lezen? Lees mijn blog over zelf spelen.

Op Buurtmamas.nl vind je andere moeders in jouw buurt. Meld je gratis aan.

Buurtmamas.nl publiceert elke zaterdag (en soms vaker) een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Janine van der Kooi van Fierzien, zelfstandig leren spelen voor jonge kinderen

Dit ben ik

Hallo! Ik ben Janine van der Kooi, getrouwd met Bart en moeder van Dorian (2016) en Thyme (2019). Vanuit FierZien organiseer ik ouder-kindspeelgroepen in Friesland, verzorg ik workshops en lezingen over thema’s die te maken hebben met spelen en gedrag van jonge kinderen (0-6 jaar) en geef ik online webinars. Mijn missie is: ouders meer vertrouwen en ontspanning bieden in het ouderschap.

Website: www.fierzien.nl  Instagram: fierzien.nl

FierZien spelen kinderen
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.