’s Nachts wordt mijn baby ineens vaker wakker. Is dat een slaapregressie?

Voordat ik mama werd, had ik nog nooit gehoord van het woord slaapregressie. Totdat het slapen van mijn baby soms ineens nóg slechter ging. Ik leerde achteraf dat dit met een slaapregressie te maken kon hebben.
Herken je dat je baby ’s nachts ineens vaker wakker wordt? En dat de slaapjes overdag vaak korter zijn? Want dit zijn kenmerken dat je baby een slaapregressie doormaakt. Een volkomen normale ontwikkeling op het gebied van slapen van je baby. Wil je tips wat je het beste kan doen tijdens een slaapregressie? Lees dan snel verder.

Wat is een slaapregressie?

Een slaapregressie is een periode waarin je baby slechter slaapt. Eigenlijk is het een soort slaapsprong. Er wordt op dat moment een nieuw slaapritme ingesteld. Dus een nieuwe ontwikkeling die je kindje nodig heeft. Deze periode kan twee tot zes weken duren. Elke baby maakt een slaapregressie mee, maar niet elke baby heeft er last van.
Een slaapregressie is weer iets anders dan een ontwikkelsprong. Want een ontwikkelsprong is een verandering op fysiek, cognitief en/of emotioneel vlak. Hierbij kan je denken aan leren kruipen, staan, hechting en verlatingsangst.

slaapregressie, slapen, wakker, helpen, in slaap wiegen, een moeder staat haar kindje op de arm te wiegen

Op welke leeftijden komt een slaapregressie voor?

In het eerste levensjaar maakt je baby drie slaapregressies door. De eerste is vaak rond de vier maanden. Voor veel baby’s is dit ook meteen de heftigste. Tijdens deze slaapregressie is er een grote ontwikkeling in het slapen van je baby gaande. Daarnaast zijn er rond de vier maanden ook fysieke ontwikkelingen gaande zoals omrollen. Rond acht maanden zijn er ontwikkelingen omtrent de grove motoriek. Denk hierbij aan gaan zitten, kruipen en optrekken in het bedje.
De slaapregressie rond twaalf maanden is vaak milder van aard. Alleen de slaapjes overdag, die kunnen een uitdaging worden. Je kindje kan nog niet zonder twee slaapjes gedurende de dag. Het is belangrijk om hier geduldig mee om te gaan en eventueel meer hulp te bieden om oververmoeidheid te voorkomen.

kind ligt heerlijk te slapen, tips voor beter en langer slapen van je kindje

Veel voorkomende kenmerken van een slaapregressie zijn:

– Je baby wordt ineens ’s nachts vaker wakker
– Baby slaapt veel lichter en doet vaak kortere slaapjes overdag
– Er is geen sprake van ziekte, honger of ander onderliggend babyleed.
– Naar bed gaan wordt een uitdaging, je ervaart meer weerstand en het kost meer tijd.
– Opvallend is dat je kindje de slaapjes overdag gaat weigeren.

Welke vermoeidheidssignalen zijn er?

Je merkt vaak dat je baby aanhankelijker is. Je baby wil meer bij je zijn. Je kunt ook merken dat je baby lastiger in slaap valt of juist vaker wakker wordt in de nacht. Soms kan een slaapje overdag geweigerd worden. En wat voorheen eigenlijk altijd hielp, werkt nu ineens niet meer. De periode van de slaapregressie kan twee tot zes weken duren.

Wat te doen tip 1

Ik zat destijds enorm in dubio wat ik moest doen. Moest ik het aandacht geven of maakte ik de slaapproblemen daardoor alleen maar erger? Met mijn kennis en ervaring nu kan ik je vertellen dat troost enorm belangrijk is! Hiermee geef je je kind de veiligheid en het vertrouwen dat het oke is en je er voor je baby bent.
Een andere handige en makkelijk toepasbare tip is het respecteren van de wakkertijden van je baby. Hier schreef ik eerder een blog over, want deze zijn heel belangrijk. Gebruik de wakkertijden samen met de vermoeidheidssignalen en je gezonde verstand. Als er een kort slaapje is geweest, dan bied je de volgende slaap eerder aan.

Wat te doen tip 2

Zorg ervoor dat je niet vervalt in té afhankelijke hulp. Laat je hier niet door afschrikken, want je weet als moeder heel goed hoe je jouw baby het beste helpt. Merk je dat je baby voor de slaapregressie zelf in slaap viel en lukt dit nu al meer dan drie á vier weken niet meer? Dan is het goed om te kijken hoe je deze afhankelijkheid liefdevol kan doorbreken.

Tot slot

Een korte periode, twee tot zes weken, van slechter slapen is heel normaal. Je kindje kan vaker wakker worden, niet willen slapen, korter slapen of veel lichter slapen. Bekijk of er niets anders aan de hand is. Heb je dat uitgesloten, bied je kindje dan vooral nabijheid en troost. Let goed op de vermoeidheidsignalen en speel daar op in. Wees dus extra flexibel, hoe lastig dit ook voor jezelf is. Heb vertrouwen dat het goed komt en geef dat vertrouwen ook aan je kindje.

Merk je ondanks het toepassen van deze tips geen verschil? Of heb je andere vragen over de slaap van jouw baby? Neem contact met me op.
Daarnaast geef ik elke maand vijf gratis (online) resultaatgesprekken weg van een half uur. Tijdens dit gesprek krijg je minimaal 2 gouden tips die zorgen voor meer slaap voor jou en je baby.
Wil je meer tips ontvangen over slaap bij baby’s? Via @mirja.slapendebaby.nl deel ik regelmatig hele waardevolle tips.

Op Buurtmamas.nl vind je andere moeders in jouw buurt. Meld je gratis aan.

Buurtmamas.nl publiceert elke zaterdag (en soms vaker) een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Mirja Slotman, slaapcoach van slapendebaby

Dit ben ik

Ik ben Mirja Slotman, moeder van 2 jonge kinderen. Ik werk als kindermanueeltherapeut en slaapcoach voor baby’s. Toen ik 7 jaar geleden voor de eerste keer mama werd, waren de nachten in het eerste jaar extreem onderbroken. Sindsdien ben ik me gaan verdiepen in alles wat met slaap en baby’s te maken heeft. Elk kind kan op een liefdevolle manier leren slapen. Dat ik hier ouders in mag begeleiden is een prachtig voorrecht.

Website: www.slapendebaby.nl

logo slapendebaby.nl
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.