Seks na de bevalling, wanneer en hoe kan dat weer?

Judith schrijft over allerlei onderwerpen met betrekking tot relaties, intimiteit en seksualiteit. Deze keer over een onderwerp waar niet veel over geschreven wordt. Maar waar wel veel (zwangere) vrouwen zich mee bezig houden. Namelijk de eerste keer weer seksueel contact na je bevalling. Sommige vrouwen kijken er naar uit, andere stellen dat moment zo lang mogelijk voor zich uit. Maar hoe zit het eigenlijk met seks na de bevalling, wanneer kan dat? Waar moet je op letten? En hoe doe je dat dan? We vertellen je er graag meer over.

Eerste keer geeft mogelijk twijfels

Samen vrijen is een wezenlijk onderdeel van je relatie. Het biedt verbondenheid, intimiteit, ontspanning en geilheid. Maar wanneer je (voor het eerst) bevallen bent, kan je misschien wel wat vragen hebben en er misschien zelfs wel een beetje tegenop zien. Kan het wel met de eventuele hechtingen, zal het pijn doen of wijder voelen? Dit zijn heel begrijpelijke twijfels. Ik neem je mee hoe je het aan kunt pakken.

Waar denk je aan bij seks?

Allereerst is het goed om het eens te hebben over het hebben van seks. Waar denk jij aan? Vaak denken mensen aan penetratieseks, ofwel penis-in-vagina-seks. Maar het samen hebben van seks kan zoveel meer betekenen dan penetratieseks. Denk bijvoorbeeld eens aan orale seks, of de nodige hand en spandiensten. Veel vrouwen zien bij de eerste keer seks na de bevalling op tegen de penetratie. Door die focus te verleggen en het hier samen met je partner over te hebben, geeft dit direct al ruimte. Daardoor komt er ook ruimte voor en zin in seks.

vrouw zit op bed met twijfels en met condooms in haar hand

Drie no-go's voor seks na de bevalling

Het is fijn concrete handvatten te hebben. Medisch gezien zijn er drie belangrijke no-go’s:

  • Als je nog vloeit dan geen seks.
  • Als je eventuele knip of scheur nog niet genezen is, ook dan geen seks. (Zorg ervoor dat alle hechtingen zijn opgelost of verwijderd en dat het geen pijn meer doet). Je loopt anders de kans dat een wond opnieuw opengaat en dan zal het langer duren en ook lastiger zijn voordat ze wond zich volledig geneest.
  • Pijn is stoppen. Wanneer seks pijn doet is dat nooit de bedoeling. Ook niet omdat het de eerste keer is na de bevalling en het er misschien wel “bij hoort”. Pijn is stoppen. Zoek dan naar andere mogelijkheden om het samen fijn te hebben.
donkere man en blanke vrouw zitten op bed bij elkaar op schoot en kijken elkaar sensueel aan

Weer wennen aan seksueel contact

Geef jezelf en je partner tijd om te wennen aan een nieuwe situatie. Jullie zijn immers naast liefdespartners ook ineens vader en moeder geworden. Vermoeidheid is heel normaal. Je hebt een bevalling achter de rug gevolgd door een onregelmatig ritme en stress. Het is daardoor ook logisch dat je zin in seks minder is. Soms kan er een verschil in verlangen naar elkaar ontstaan, het is belangrijk hierover met elkaar te praten.

Drie no-go's voor seks na de bevalling

Daarnaast kan je als vrouw last hebben van een drogere vagina. Dit kan komen door verandering in de hormoonhuishouding. Zeker wanneer je als vrouw borstvoeding geeft. Neem wat langer de tijd voor elkaar om tot opwinding te komen. Gebruik eventueel wat spuug of glijmiddel. De borsten kunnen ook gevoeliger zijn, ga rustig met ze om. De vaginawand spieren zijn opgerekt door de bevalling, waardoor de gevoeligheid voor man en vrouw minder kan zijn. Je kunt oefeningen voor de bekkenbodemspieren doen om ze weer steviger te krijgen.

Richt je ook op de rol als seksuele partners

Maak tijd vrij voor elkaar en blijf elkaar verrassen met romantische cadeautjes of uitstapjes. Partners, die zich niet alleen op hun rol als ouder richten, maar ook op de seksuele rol, zijn vaak meer tevreden met hun relatie. Kijk bijvoorbeeld eens bij de prachtige lingerie collectie van Miss Q lingerie, Hunkemöller of Christine le Duc.  Zo kan je als vrouw, naast de rol als kersverse moeder, je wellicht ook weer meer vrouwelijk voelen.

Na de bevalling kan seks weer erg spannend zijn. Dit kan door moeheid komen, maar ook door fysieke veranderingen. Samen vrijen is voor velen een essentieel onderdeel van de relatie. Maak tijd, praat over wat je wel en niet wilt en houdt de no-go regels in de gaten. Een vleugje romantiek helpt vaak ook om de zin in seks de vergroten. Veel plezier samen!

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Judith van Duivenboden - Kreijne seksuologe VLAM magazine

Dit ben ik

Hoi, ik ben Judith, getrouwd en moeder van twee kinderen van 11 en 13 jaar. In mijn werk als pedagoog-seksuoloog heb ik dagelijks te maken met allerlei zaken rondom relaties, intimiteit en seksualiteit (RIS). Verder ben ik werkzaam binnen Fabriek69 (met cursussen) en Philadelphia Zorg en bestuurslid bij Stichting Kind en Seksualiteit. Graag deel ik met jullie verhalen uit mijn dagelijks leven.

Website: www.fabriek69.nl

fabriek69 experts op het gebied van seksualiteit
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.