Slaapjes na vijf uur voor mijn baby of dreumes: wel of niet doen?
Het is eind van de middag. Je kindje wrijft in z’n ogen, is hangerig of juist druk en prikkelbaar. Je voelt aan alles: hij is moe. Maar het is ook al bijna etenstijd. Laat je hem nog even slapen, of houd je hem wakker tot bedtijd? Het is een vraag die ik vaak van ouders krijg. Zeker als je baby of dreumes onrustig slaapt en de nachten onvoorspelbaar zijn. Het antwoord is afhankelijk van verschillende factoren. In dit blog lees je wanneer een slaapje na vijf uur wél een goed idee is en wanneer het juist beter is om het niet meer te doen.
Hoeveel slaapjes heeft je baby of dreumes nodig?
De behoefte aan slaap verandert snel in het eerste levensjaar. Je baby ontwikkelt zich razendsnel, zowel op het gebied van slaap, maar ook lichamelijk, emotioneel en mentaal. Dat de slaapontwikkeling snel gaat merk je o.a. aan het dagritme qua slaapjes van je baby en aan de tijdsduur van wakker kunnen zijn tussen de dagslaapjes door. Het is dus goed om eerst naar de leeftijd van je baby of dreumes te kijken.

Pasgeborene van 0 tot 3 maanden
Pasgeborenen (0-3 maanden) slapen nog heel onregelmatig en hebben geen vast slaapritme. Een dutje na vijf uur is nog nodig en volkomen normaal. Maak je daar dus geen zorgen over.
Baby van 4 tot 7 maanden
Op deze leeftijd hebben baby’s meestal 3 tot 4 slaapjes per dag nodig. Afhankelijk van de lengte van dagslaapjes. Een laat namiddagslaapje is nog heel gebruikelijk op deze leeftijd, met name bij 4-5 maanden. Is je kindje 6 of 7 maanden, dan is het advies om slaapjes na vijf uur niet meer als norm te hebben.

Baby van 8-12 maanden
Dit is de leeftijd dat je baby overgaat van drie naar 2 dagslaapjes. Als je kindje nog een derde slaapje nodig heeft, kan dit soms later op de middag vallen. Als de ochtendslaap en de middagslaap van goede kwaliteit zijn geweest (minimaal 1 slaapcyclus van 45 minuten) en de wakkertijd voor de start van de nacht nog te lang is, dan doe je er goed aan om een powernap aan te bieden en deze bij voorkeur niet meer na vijf uur te laten plaatsvinden.
Dreumesen: 1-2 jaar
Dreumesen hebben meestal alleen nog een ochtendslaap en/of middagslaap. Tussen de 15-18 maanden gaan de meeste dreumesen over op 1 dagslaapje. Een dutje na 17.00 uur op deze leeftijd is niet het advies omdat dit teveel slaapschuld voor de start van de nacht wegneemt.
Waar kun je nog meer op letten?
De leeftijd van je kindje geeft een globale richtlijn, maar er zijn nog meer signalen die je kunnen helpen bepalen of een slaapje laat op de dag wel of niet verstandig is.
1. De kwaliteit van de dagslaapjes
Hiermee bedoel ik of je kindje een volledige slaapcyclus pakt tijdens de slaapjes. Deze duurt ongeveer 45 minuten waarbij alle slaapfases worden doorlopen. Denk hierbij aan de diepe slaap, rem slaap en lichte slaap. Als al deze fases zijn doorlopen is een slaapje herstellend geweest voor je kindje. Zijn alle slaapjes overdag kort (<45min)? Dan is de kans groot dat je kindje aan het einde van de dag oververmoeid raakt. Een laat namiddagslaapje kan dan helpend zijn om de avond rustiger door te komen.
2. Hoe is de nachtslaap?
Als er heel veel onrust en onvoorspelbaarheid is tijdens de nacht en je kindje structureel na 17.00u nog slaapt (vanaf leeftijd van 6 maanden), dan kan dit slaapje één van de oorzaken zijn waardoor de nachten onrustig en onvoorspelbaar zijn. De natuurlijke slaperigheid aan het begin van de avond wordt dan als het ware “verstoor”, waardoor inslapen moeilijker gaat en je kindje sneller en vaker wakker wordt in de nacht.
3. Hoe wordt je baby of dreumes wakker uit de dagslaapjes?
Rustig wakker worden uit een slaapje betekent dat er weer voldoende geslapen is. Wordt je kindje heel vaak huilend wakker uit zijn/haar slaapjes, dan kan dit te maken hebben met nog niet uitgerust zijn. Het slaapje kan te kort zijn geweest.
Tot slot
Slaapjes zijn belangrijk voor je kind. Wanneer de eerdere dagslaapjes kort waren, is een einde middagslaapje wel handig voor je kind. Net als de wakkertijd na het laatste slaapje en de start van de nacht van je kindje te
lang is. Over de wakkertijd heen gaan of de wakkertijd ‘oprekken’, zorgt ervoor dat je kindje oververmoeid de nacht start. Oververmoeid de nacht starten zorgt namelijk voor regelmatig wakker worden tijdens de nacht. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen.
Hulp nodig?
Twijfel je of je baby klaar is voor de overgang van drie naar twee slaapjes? Of merk je dat het dagritme niet meer lekker loopt en weet je niet hoe je dit kunt veranderen? Stuur mij geheel vrijblijvend een mail met je vraag en de leeftijd van je kind naar info@slapendebaby.nl. Ik denk graag met je mee en geef je persoonlijke tips om deze mijlpaal rustiger te maken voor jou en je baby.
Wist je dat ik elke maand 5 gratis gesprekken van een half uur weggeef? Tijdens dit gesprek:
- Kan je mij persoonlijke vragen stellen waar je online geen passend antwoord op vindt.
- Kom je achter de oorzaak waarom je baby zo onvoorspelbaar slaapt gedurende de dag en nacht.
- Krijg je een passend advies die afgestemd is op jouw persoonlijke situatie.
Wil je kans maken op een gratis gesprek? Wees er dan snel bij, want in de 1e week van de maand zijn deze gesprekken heel vaak al vergeven. Hier kan je je aanmelden.

Dit ben ik
Ik ben Mirja Slotman, moeder van 2 jonge kinderen. Ik werk als kindermanueeltherapeut en slaapcoach voor baby’s. Toen ik 7 jaar geleden voor de eerste keer mama werd, waren de nachten in het eerste jaar extreem onderbroken. Sindsdien ben ik me gaan verdiepen in alles wat met slaap en baby’s te maken heeft. Elk kind kan op een liefdevolle manier leren slapen. Dat ik hier ouders in mag begeleiden is een prachtig voorrecht.
Website: www.slapendebaby.nl
