Welke slaapkleding gebruik je voor je baby tijdens een warme zomernacht?
Het is zomer en we hebben al aardig wat warme dagen gehad. Niet alleen overdag, maar ook ’s nachts kan het lekker warm zijn. Wat trek je je baby nu aan voor slaapkleding? En hoe weet je of je baby het niet te warm of te koud heeft? In dit blog vertel ik je alles over hoe jouw kindje comfortabel kan slapen.
Verschil in temperatuur van je baby
Het algemene advies is om je baby te laten slapen in een slaapkamer waar het tussen de 16 en 18 graden is. Krijg dat zonder airco maar eens voor elkaar op een warme dag! Baby’s zijn niet allemaal hetzelfde en de ene baby zal het sneller koud krijgen dan de andere. Ook is het zelf regelen van zijn temperatuur per baby verschillend. Je baby kan koude voeten en handen hebben, terwijl zijn lichaamstemperatuur verder goed is. Als je wilt weten of jouw baby het niet te warm of te koud heeft, kun je even met je vinger in zijn of haar nekje voelen. Voelt het klam, dan heeft je baby het te warm.
Wat trek je jouw baby 's nachts aan?
Op slaapzakken en inbakerdoeken vind je vaak een TOG-waarde. Deze geeft aan hoe goed het materiaal isoleert en dus hoe warm de slaapzak is. Een TOG-waarde van 3,0 is een warme winterslaapzak, 0,5 is een dun zomerslaapzakje. Zo weet je beter of het goede slaapkleding is tijdens een zomerse nacht.
Zo’n zomerslaapzak kun je op hele warme dagen gebruiken door je baby alleen een luier aan te trekken. Vaak kun je ook de mouwen er vanaf halen. Diezelfde slaapzak kan ook prima op iets koudere dagen, maar dan met een romper of een pyjama aan. Eventueel kan je ook gebruik maken van een lakentje of een dekentje als het iets kouder wordt. Nadeel is echter dat ze deze vaak wegschoppen en het dan ’s nachts koud kunnen krijgen. Kies dus liever voor alleen een slaapzakje en pas de kleding van je baby aan voor de betreffende temperatuur.
Kijk ook eens wat je zelf aan hebt in de nacht. Je zit meestal wel goed als je baby een laagje meer aan heeft dan jijzelf.
Hoe verlaag je de slaapkamer temperatuur?
Om de temperatuur van de slaapkamer naar beneden te krijgen kun je de slaapkamer goed luchten in de vroege ochtend als het buiten nog lekker fris is. Je kunt ook een paar flessen met ijswater in de kamer neerzetten. Eventueel zet je deze voor een ventilator om de koude lucht te verspreiden. Let er wel op dat de ventilator niet op je baby gericht staat. Ook kan je hem uitzetten, zodra je baby naar bed gaat.
Is de kamer van de baby de warmste plek in huis en krijg je het echt niet koeler? Leg je baby dan tijdelijk even op een andere kamer waar het iets kouder is.
Hoe verlaag je de slaapkamer temperatuur?
Vlak voordat je baby gaat slapen, kun je hem even in bad doen. Dit helpt om de lichaamstemperatuur iets omlaag te brengen. Daarnaast kan je jouw baby op warme dagen wat extra te drinken geven. Sommige baby’s regelen het zelf en willen ’s nachts ook iets vaker drinken.
Als laatste tip adviseer ik je baby met deze warmte niet te lang te laten huilen. Hier krijgt hij het nog warmer van en je baby gaat meer zweten. Heeft hij moeite met slapen? Help hem dan even iets meer. Bedenk dat deze warme dagen in Nederland gelukkig niet heel vaak voorkomen!
Tot slot
Is het een warme zomernacht? Check dan de slaapkamer temperatuur van je baby extra goed. Let er ook op wat je hem of haar aantrekt als slaapkleding. Tenslotte is het slim om je baby extra te drinken te geven en niet te lang te laten huilen. Succes tijdens deze warme nachten.
Dit ben ik
Ik ben Patricia Luppers, moeder van 2 kinderen (met de 3de op komst) en oprichter van Dreamzz Slaapcoaching. Ik help ouders van slechtslapende kindjes (0-4 jaar) om hun kindje weer lekker te laten slapen. Dit doe ik met een slaapplan op maat, passend bij jullie situatie, in kleine haalbare stappen.
Website: www.dreamzzslaapcoaching.nl