Slaapritme voor je baby, hoe creëer je een slaapritme?
Een vraag die mij heel vaak gesteld wordt: hoe krijg ik mijn baby in een slaapritme? Als je net moeder bent geworden, staat je wereld een beetje op zijn kop. Ouders zoeken dan vaak naar een ritme om zich een beetje aan vast te kunnen houden. Dit geeft houvast en structuur in deze hectische periode. Maar kan dat eigenlijk wel, je baby in een slaapritme? Ik vertel je er alles over in dit blog.
Welk slaapritme met een pasgeboren baby?
Een pasgeboren baby slaapt het grootste deel van de dag. Er is in de eerste zes tot acht weken nog een omgekeerd dag- en nachtritme. Hierdoor slaapt je kindje overdag veel en kan het ’s nachts ineens heel wakker zijn. In deze periode wordt er meestal na het slapen gevoed, verschoond, even geknuffeld en dan slaapt je baby eigenlijk alweer. Volg vooral je baby en gebruik deze tijd om aan elkaar te wennen en je baby te leren kennen.
Welk ritme met een baby vanaf drie maanden?
Je baby begint nu overdag wat langer wakker te zijn tussen de slaapjes door. Vanaf dit moment beginnen ouders een beetje te zoeken naar een slaapritme. Vaak worden slaapjes dan op vaste tijden aangeboden. Soms werkt dit heel goed. Maar helaas werkt dit niet voor iedere baby….
Waarom werken vaste slaapmomenten nog niet?
Het is niet op elk moment van de dag even makkelijk voor je baby om in slaap te vallen. Dit heeft te maken met hormonen. Als er een piek is in de hoeveelheid slaaphormoon, gaat in slaap vallen makkelijk. Wanneer die piek er is, is afhankelijk van de leeftijd van je kindje. De wakkertijd (de tijd dat je baby wakker kan zijn tussen de slaapjes door) neemt toe met de leeftijd. Breng je je kindje te vroeg naar bed, dan is het eigenlijk niet moe genoeg om makkelijk in slaap te vallen. Maar ben je te laat, dan kan je kindje juist weer actiever worden en lukt slapen ook niet.
Als je baby ’s morgens maar kort heeft geslapen, dan zal het eerder toe zijn aan het volgende slaapje dan wanneer er ’s morgens lang geslapen is. Om die reden werken vaste slaaptijden vaak niet bij jonge baby’s.
Hoe zorg je voor een slaapritme?
Een slaapritme betekent dus eigenlijk vooral dat je kijkt naar de tijden tussen de slaapjes en ervoor zorgt dat je baby niet te lang achter elkaar wakker is. Hoe lang jouw baby per keer slaapt, bepaalt hij helemaal zelf. Het liefst wil je dat een slaapje wel minimaal 45 minuten duurt.
Hoe moet het in combinatie met het voedingsritme?
Mijn advies is om het slaapritme voor te laten gaan op je voedingsritme. Ga je baby liever niet langer wakker houden, omdat er nog gedronken moet worden. Voed dan liever iets eerder zodat je baby ook niet met honger naar bed gaat. Eigenlijk puzzel je die voedingen een beetje om die slaapjes heen. Voeden hoeft niet altijd direct na het slapen. Dat mag ook best halverwege de wakkertijd of voor het volgende slaapje. Wissel hierin ook af zodat je niet altijd hoeft te voeden vóór een slaapje. Als je baby goed uitgerust is, drinkt hij effectiever en vlak voor een slaapje loop je het risico dat je baby tijdens de voeding in slaap valt en dus minder drinkt. Natuurlijk mag voeden voor het slapen ook. Zeker bij borstvoeding is dit een ideale manier om je kindje rustig en slaperig te krijgen!
Hoe verbeter ik de slaapjes?
Bekijk eens het overzicht van de gemiddelde wakkertijden per leeftijd. Werk jij wel met vaste slaap- en voedingstijden voor je kindje en gaat dit goed? Blijf dit dan vooral doen! Heeft jouw kleintje moeite met inslapen of zijn de slaapjes vaak kort? Dan kun je misschien eens naar het schema kijken en uitproberen.
Tot slot
Met een pasgeboren baby lukt een slaapritme vaak nog niet. Vanaf drie maanden lukt het soms wel. Mijn advies is om te kijken naar de tijden tussen de slaapjes en ervoor te zorgen dat je baby niet te lang achter elkaar wakker is. Heeft je baby slaap en is het voedingstijd, laat je baby dan altijd eerst slapen. Kijk eens naar het slaapritme bij deze blog. Dit kan een mooie houvast geven.
Als Slaapcoach beantwoord ik graag je vragen over slaap- en voedingsritme. Neem gerust contact op.
Dit ben ik
Ik ben Patricia Luppers, moeder van 2 kinderen (met de 3de op komst) en oprichter van Dreamzz Slaapcoaching. Ik help ouders van slechtslapende kindjes (0-4 jaar) om hun kindje weer lekker te laten slapen. Dit doe ik met een slaapplan op maat, passend bij jullie situatie, in kleine haalbare stappen.
Website: www.dreamzzslaapcoaching.nl