Slapen op de opvang – tips van onze slaapcoach expert –

Ik ontmoet vaak moeders die op het punt staan om weer te gaan werken en zich zorgen maken over het slapen van hun kindje bij de oppas of op de opvang. Want als het slapen thuis nog niet zo lekker gaat, hoe moet dat dan als jij er niet bent? Zal je kindje dan wel slapen bij de opvang of oppas? In dit blog vertel ik je er meer over.

Hoe zal het slapen ergens anders gaan?

Je baby is een paar maanden oud en jullie beginnen net een beetje aan elkaar te wennen. Er ontstaat langzaam een ritme, maar je baby heeft misschien ook nog wel wat hulp nodig bij het slapen.
Logisch dat je je dan zorgen maakt over hoe dat straks op de opvang gaat. Gaat je baby daar dan wel slapen of krijg je een oververmoeid kind terug aan het einde van de dag? En wat als opa en oma het toch een beetje anders doen dan jij?

baby ligt in ledikant met vuistjes voor het gezichtje

Hoe ga je ermee om?

Het kan best even slikken zijn, die eerste keer dat je je baby moet achterlaten op de opvang of bij de oppas. Het helpt om te bedenken dat de mensen die voor jouw baby zorgen dat met heel veel liefde doen. Zij willen net als jij het beste voor jouw baby. Dat ze het dan misschien een beetje anders aanpakken dan jij, daar leert je baby snel mee omgaan. Loslaten dus…

baby ligt in bed te spelen met het laken en kijkt lachend de camera in

Wat vertel je aan de oppas of de opvang?

In een gesprek met de opvang of oppas kun je aangeven wat jij belangrijk vindt. Vraag of zij daar rekening mee willen houden. Op de meeste kinderdagverblijven willen ze echt graag aansluiten op de slaap- en voedingstijden die jij thuis ook voor je baby aanhoudt. Als jouw baby nog moeilijk zelf in slaap kan vallen en daar jouw hulp bij nodig heeft, bespreek dan wat er mogelijk is op de opvang. Vaak mogen baby’s daar ook in de wagen slapen als dat beter werkt of willen de leidsters jouw baby best even in slaap helpen. Een opa en oma vinden het vast niet erg om een stuk te gaan wandelen, zodat je baby in de wagen kan slapen als dit in bed nog niet zo goed lukt.
Neem in de loop van de dag even contact op met de opvang of de oppas om te horen hoe het gaat. Maar probeer het ook een beetje los te laten en plezier te hebben op je werk.

Wat doe je na een dagje opvang?

Als je baby een dag of meerdere dagen achter elkaar naar de opvang is geweest, kan hij of zij best een beetje moe zijn. Er zijn veel meer prikkels dan thuis en je baby heeft veel nieuwe indrukken opgedaan. Zorg dus altijd voor een rustig dagje thuis. Hiermee krijgt je baby de kans om wat extra te slapen en tot rust te komen. Dit is een heel nieuw avontuur voor je baby en dat kost best wat energie! Even bijkomen dus…

Wat als het slapen niet goed gaat?

Als eerst is het goed om te weten dat slapen op de opvang of bij de oppas anders is dan thuis. In de praktijk zie ik vaak dat baby’s die thuis moeilijk slapen, dit op de opvang ineens wel doen. Op de opvang zijn baby’s vaak sneller moe en er zijn andere kindjes om hen heen die ook gaan slapen. Daarnaast is mama niet in de buurt en dan leggen baby’s zich makkelijker neer bij het feit dat het slaaptijd is.
Er zijn ook baby’s die op de opvang juist veel minder slapen dan thuis of helemaal niet slapen. Kijk dan goed naar jouw baby. Kun je het oplossen met een dagje extra rust thuis, dan is er niet zoveel aan de hand. Is jouw baby compleet van slag en gaat het slapen daardoor thuis ook slechter, ga dan altijd in gesprek met de opvang. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt!

Hoeveel tijd kost het?

Je baby heeft even wat tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Het zal niet gelijk helemaal goed gaan, dus geef het even te tijd. Vaak zie je dat het slapen vanzelf beter gaat als je baby meer gewend is. Kijk het slapen op de opvang of bij de oppas en vervolgens thuis, even aan.

Gaat jouw baby binnenkort voor het eerst naar de opvang of oppas en maak je je zorgen? Weet dan dat alle moeders dit hebben en praat daar ook vooral over met anderen. Ga een keertje extra kijken bij de opvang, vertel je wensen en zorg dat je kindje vast kan wennen aan de nieuwe omgeving met jou erbij. En verder… laat het los en geef het tijd. Het komt goed!

Kindercentrum Bzzzonder schreef hier ook een blog over. Lees de blog vanuit het perspectief van de opvang.
Als aanvulling kan je ook een nuttige cursus volgen van Dreamzz.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Patricia

Dit ben ik

Ik ben Patricia Luppers, moeder van 2 kinderen (met de 3de op komst) en oprichter van Dreamzz Slaapcoaching. Ik help ouders van slechtslapende kindjes (0-4 jaar) om hun kindje weer lekker te laten slapen. Dit doe ik met een slaapplan op maat, passend bij jullie situatie, in kleine haalbare stappen.

Website: www.dreamzzslaapcoaching.nl

Dreamzz
Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.