Slapen op het kinderdagverblijf kan best moeilijk zijn
Zo belabberd als je je voelt na een gebroken nacht, zo ‘als herboren’ voel je je na een goede nachtrust. Je bent vrolijk(er), hebt energie voor tien (of negen; laten we niet overdrijven), kortom; je kunt de wereld weer aan! Slapen is essentieel. Natuurlijk geldt dit ook voor je kindje. Maar wat als het slapen op de kinderopvang bij je oogappel niet zo soepel verloopt? Dan zijn tips om je kindje beter te laten slapen vast welkom!
Gevolgen slecht slapen
Tijdens het slapen komt jouw kleine wereldwonder niet alleen fysiek tot rust maar ook geestelijk. Al duttend verwerkt je slaapkopje alle prikkels van de dag. Dat zijn er nogal wat: geluiden, kleuren, aanrakingen, gevoelens en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Alle informatie wordt tijdens het slapen opgeslagen in de hersenen, wat ervoor zorgt dat je kind zich ontwikkelt. Slaap zorgt dus voor de ontwikkeling van de hersenen. Gaat het slapen een tijdje niet zo goed, dan worden prikkels onvoldoende verwerkt. Hierdoor kan je kleintje zich minder goed ontwikkelen. Er is dan ook geen ruimte voor nieuwe prikkels die natuurlijk wel van alle kanten op je dot afkomen. Op de kinderopvang zelfs nog meer. Je merkt dat je kind prikkelbaar wordt en sneller huilt. Geen fijne situatie. Maar niet gevreesd; er is hoop!
Wat is goed slapen
De slaapcyclus van je baby duurt gemiddeld vijfenveertig minuten en bestaat uit twee fases. De actieve slaap en de stille slaap. De actieve fase is de fase waarin je kind nog licht slaapt en bewegelijker is. Soms zie je dan nog een lachje, worden er wat geluidjes gemompeld en maakt je kind misschien soms snelle oogbewegingen. De stille slaap is de fase waarin je kind diep slaapt en rustiger is. In deze fase ligt je dromelot vaak heel stil en wordt niet snel wakker door geluiden. Na de slaapcyclus (dus na het doorlopen van deze twee fases) zijn er twee opties: je kind wordt wakker of slaapt verder en begint aan een nieuwe slaapcyclus van vijfenveertig minuten. Maak je je kind midden in een slaapcyclus wakker, dan is hij/zij nog niet voldoende uitgerust en opgeladen. De prikkels zijn nog niet verwerkt, dus je hummel zal niet in zijn/haar hum zijn. Zorg er dus voor dat je je kind pas na de slaapcyclus wakker maakt.
Hoe kan je je kindje op de opvang goed laten slapen?
Slapen op de kinderopvang is anders dan thuis. De slaapkamer is misschien donkerder of juist lichter. Er slapen meerdere kinderen op een kamer, waardoor er meer en andere geluiden zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je kind op de opvang moeite heeft om in slaap te komen. Ook hiervoor delen we graag een aantal tips die jouw kind weer tot opperdromelot kunnen omtoveren. Vraag bijvoorbeeld of je kind een eigen, vast plekje in de slaapkamer krijgt. Dit zorgt voor voorspelbaarheid en rust. Geef je kind een eigen speentje of knuffel mee zodat het vertrouwd voelt in het bedje op de kinderopvang. Veel opvangcentra hebben buitenbedjes, vraag daar gerust om. Kinderen slapen vaak beregoed in de buitenlucht! Wat ook een optie is, is om in het slaapkamertje white noise af te spelen. Dat zijn nagebootste baarmoedergeluiden die helpen om de omgevingsgeluiden te neutraliseren. Ten slotte is het fijn als de pedagogisch medewerkers rekening kunnen houden met de slaaprituelen van thuis. Natuurlijk is niet altijd alles haalbaar maar alles wat dat wel is, is mooi meegenomen!
Hoe breng je je kind tot rust en in slaap?
Op het kinderdagverblijf komen er meer prikkels op je kindje af dan thuis. Het zal dan ook voorkomen dat je uk bij thuiskomst heel wat traantjes laat en soms ontroostbaar lijkt. Hij/zij heeft nogal wat te verwerken. Daarvoor heeft hij/zij slaap nodig, maar hij/zij heeft moeite om de slaap te vatten. Wat kan helpen is om je kind bij thuiskomst altijd minstens tien minuutjes onverdeelde aandacht te geven. Knuffelen, oogcontact, een liedje te zingen, even samen spelen, etc. Dus echt met je aandacht bij je kind zijn. Blijft je kind huilerig dan helpt het om hem/haar te stopwiegen.
Stopwiegen? Dat lichten we even toe. Stopwiegen houdt in dat je je kind wiegt en na een tijdje juist stilhoudt. In het begin wieg je langer dan dat je stopt en na verloop van tijd stop je langer dan dat je wiegt. Door het lijfje in stapjes tot stilstand te brengen, bereid je de hersenen van je kind voor op het slapen. Wat ook meewerkt is dat je zelf als ouder rust uitstraalt. Dit kan een uitdaging zijn, want je hebt zelf misschien ook een drukke dag gehad en wat prikkels te verwerken. Bedenk dat jouw onrust voelbaar is voor je kleintje. Lastig maar ook juist heel mooi. Het is namelijk iets waar je invloed op hebt. Lukt het je om rust in jezelf te vinden, dan help je niet alleen jezelf maar ook je kindje. Samen kunnen jullie de wereld weer aan. En de nacht. Welterusten.
Op het kinderdagverblijf is slapen voor je kindje anders. Er zijn meer prikkels met het spelen. Ook zijn de slaapomstandigheden anders. Lukt het jouw kindje niet goed om op de kinderopvang te slapen, dan kan je kijken hoe je de slaapomstandigheden op het kinderdagverblijf kunt verbeteren. Als je kindje thuis komt en nog even tot rust moet komen, geef hem/haar dan even echte aandacht. Probeer zelf rust uit te stralen en ga eventueel stopwiegen. Heel veel succes met jouw schone slaper.
Dit ben ik
Ik ben Joline Bos, moeder van Guus en Moos. Ik werk als pedagogisch coach bij Bzzzonder. Ik houd me bezig met het pedagogisch beleid, train medewerkers, draai mee op de groep en ben de beroerdste niet als het gaat om het delen van tips en inspiratie; zoals dit blog waarmee je op Vaderdag diepe indruk zal maken!
Website: www.bzzzonder.nl
Pingback: Slapen op de opvang - tips van onze slaapcoach expert Dreamzz -