Slapen op vakantie, hoe zorg je ervoor dat je kind op vakantie goed slaapt?

Heerlijk, de zomervakantie is aangebroken. Tijd voor ontspanning en opladen. Ga je nog even lekker op vakantie ergens heen? Oei, dan kan het zomaar gebeuren dat je kind slapen op een andere bestemming moeilijker vindt. Terwijl jij zo graag bij wilt slapen van een jaar hard werken. In deze blog ga ik je tips geven hoe je ervoor kunt zorgen dat je kindje wel goed kan slapen. 

Hoe kan je je kindje voorbereiden?

Je kindje voorbereiden op een verandering is enorm belangrijk. Bedenk hoe je kindje moet slapen tijdens de reis. Met een extra kussentje of dekentje is de reis in de auto of vliegtuig vaak prettiger. Kijk samen met je kindje naar enkele plaatjes van jullie vakantiehuisje. Hoe ziet de slaapplek eruit? Kijk zelf ook kritisch. Hoe zijn de gordijnen en wat voor soort bedje staat er? Slaapt je kindje nu in een hele donkere kamer en straks in een hele lichte kamer, dan is het handig de kamer donkerder te maken. Dit kan je bijvoorbeeld simpel oplossen met vuilniszakken voor de ramen. Moet je kindje straks in een stapelbed slapen? Denk dan hoe je het leuk kunt maken in plaats van spannend. Ook kan je er samen over praten. Misschien heb je wel een boekje waarin een kindje in een stapelbed slaapt.
In mijn eerder verschenen blog ‘de beste slaapomstandigheden’ kan je nog meer nuttige tips halen voor goed slapen.

als je kindje moeilijker kan slapen op vakantie, tips

Maak het slaapritueel hetzelfde als thuis

Naast een goede voorbereiding is herkenning ook heel belangrijk voor je kindje. Hoe slaapt je kindje thuis, met welke spulletjes om zich heen? Zorg voor een bijna vergelijkbaar slaapritueel. Een slaapzakje, knuffel of lakentje van thuis is erg fijn. Gebruik je thuis een inslaapmuziekje? Neem deze dan vooral mee. Ga voordat dat je kindje gaat slapen even uit het raam kijken. Zie je vogeltjes die fluiten, een weg met lawaaierige auto’s, een treinbaan? Het is fijn voor je kindje om te weten waar deze geluiden vandaan komen. Sommige kinderen vinden het ook heel fijn als er zacht een rustig muziekje opstaat, bijvoorbeeld White noise muziek.

moeilijk inslapen op vakantie, met een beetje hulp lukt het vaak wel

Ritme thuis en op vakantie

Vaak is alles op vakantie anders. Het eten, de temperatuur, de omgeving en dan ook nog het ritme…. Dat is best veel voor kinderen. Heb je een kindje die daar gevoelig voor is, houdt dan zoveel mogelijk het ritme van thuis aan. Sla geen middagslaapje over omdat ‘het makkelijker is’. Door alle veranderingen is juist dat middagslaapje erg belangrijk voor je kindje. Je kunt wel kijken of het slaapje in de wandelwagen kan, in de auto of op het strand. In een tentje in de schaduw kan een slaapje vaak prima gedaan worden. ’s Avonds langer opblijven is super gezellig, maar bekijk of jouw kindje dit aankan. Van goed slapen is je kindje vrolijker en makkelijker in de omgang voor jullie. En vaak is die paar uur rust in de avond ook heel fijn voor jullie als ouders.

Hulp bij moeilijker slapen

Sommige kinderen vinden slapen op vakantie echt moeilijk. Ze zijn onrustiger door alle nieuwe prikkels overdag en hebben dan ook niet hun vertrouwde slaapplekje. Andere geluiden, geuren, temperatuur….. Dit kan de eerste nachten best wat inspanning van jullie beiden vragen. Je kindje kan moeilijker inslapen, maar ook vaker wakker worden. Blijf rustig en geef je kindje het vertrouwen dat het echt wel gaat lukken om te slapen. Wees niet bang om iets verkeerd te doen, waar je thuis zo hard aan gewerkt hebt. Kinderen snappen het onderscheid tussen thuis en op vakantie heel goed. Pak thuis wel gewoon alles weer op hoe het was. Geef geen ruimte voor discussie en wees consequent. Dan zal in het eigen bed alles snel weer normaal zijn.

Als alles anders loopt...

Als je alles gedaan hebt en het slapen gaat toch niet goed op vakantie…. Dan kan je nog maar één ding doen; loslaten. Je had zo gehoopt zelf ook bij te slapen….. Probeer te accepteren dat het allemaal even anders is dan thuis. Werk in shifts met je partner, zodat de ander vroeg naar bed kan of juist kan uitslapen. Doe rustig aan overdag en keep it simple. Geen ingewikkelde maaltijden, geen spannende uitstapjes. Gewoon even vakantie en genieten van elkaar!

Tot slot

Op vakantie gaan met je kindje doe je slimmer met voorbereiding. Bekijk de slaapplek en hoe je die beter kunt maken voor jullie kindje. Bedenk hoe je het slaapritueel thuis zoveel mogelijk kunt voorzetten op vakantie. Neem herkenbare slaapspullen en rituelen mee. Het is nuttig om ook in de vakantie het ritme van thuis aan te houden. Is slapen toch moeilijk? Help je kindje gerust. Blijf kalm, consequent en heb vertrouwen. Lukt het allemaal niet, laat het dan los en geniet vooral van jullie vakantie.

Buurtmamas.nl publiceert elke zaterdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Patricia

Dit ben ik

Ik ben Patricia Luppers, moeder van 2 kinderen (met de 3de op komst) en oprichter van Dreamzz Slaapcoaching. Ik help ouders van slechtslapende kindjes (0-4 jaar) om hun kindje weer lekker te laten slapen. Dit doe ik met een slaapplan op maat, passend bij jullie situatie, in kleine haalbare stappen.

Website: www.dreamzzslaapcoaching.nl

Dreamzz
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.