Spelen met piemel of vagina. Wanneer is het teveel?

Opeens vraag je je af of het wel normaal is dat je kind zoveel met zijn piemel of haar vagina speelt. Het valt je op dat je kindje steeds met zijn hand zijn broekje in gaat? Vaak zie je dit spelen veel bij jongens en iets minder bij meisjes. Mogelijk omdat spelen met een piemeltje gewoonweg makkelijker is. Het is niet gek dat je wel eens twijfelt of het wel normaal is. Wanneer en hoe vaak is oké en wanneer is het afwijkend? In dit blog ga ik je er alles over vertellen, zodat jij straks weet wat je wel en niet moet doen. 

De ontdekkingstocht van je kindje

Allereerst is het goed om te weten dat je kindje zijn wereld leert kennen door te onderzoeken. Wat is er nu makkelijker om met iets te spelen dat altijd bij de hand is? Juist, het lijfje van je kind zal als eerste verkent worden. Je kind onderzoekt door aan te raken, te pakken en het in de mond te steken. Door veel oefenen gaat je kindje steeds beter de controle krijgen over zijn handjes, voetjes, teentjes en de rest van hun lichaam. Het is de ontdekkingstocht over hun lijf. Denk maar eens aan knuffelen en kietelen. Maar je hebt vast ook wel eens een heerlijk nat open mond kusje gehad. Ze zullen merken dat aanraken van het lijf en dus ook de geslachtsdelen fijn en genieten is.

spelen met de piemel of vagina, wat is oke en wat niet

Ongemakkelijk gevoel?

Nu je weet dat kinderen op ontdekkingstocht zijn, zal je beter begrijpen waarom ze aan hun piemel of vagina zitten. Gek genoeg voelen we ons er vaak niet prettig bij en al helemaal niet als ons kind dit in het openbaar doet. Denk na wat je jouw kindje mee wilt geven. Zichzelf bij de geslachtsdelen aanraken mag dat altijd of alleen in privésfeer? Wil je het een beetje beperken, omdat jij je er niet fijn bij voelt? Dan heb ik een rijtje tips voor je hoe je dit op een vriendelijke manier kunt doen. 

Spelen met je geslachtsdelen in het openbaar is niet gepast, leid je kindje af

1. Afleiden

Als je gedrag wilt ombuigen, dan is afleiding een hele goede manier. We weten dat straffen namelijk geen zin heeft. Als je je kindje straft, dan snapt hij de inhoud niet. Hij zal dus niet de relatie leggen dat ‘hij in het openbaar niet mag friemelen’. Het gevolg is dat je kindje rustig kan friemelen en ‘nee’ kan schudden. Dat nee betekent dat hij niet mag friemelen komt niet aan. Je kindje laten stoppen door hem iets anders te doen te geven, werkt wel. Soms moet je even zoeken wat hij werkelijk interessant vindt. Hij zal dan stoppen met spelen met de geslachtsdelen en gaan spelen met wat jij aanbiedt.

2. Privé en openbare plek

Als je kindje iets ouder is, kan je wel het onderscheid maken tussen openbaar en privé. Je leert wel meer gedrag aan dat niet in het openbaar zoals een supermarkt kan en wel op een privéplek. Als je kindje met de piemel of vagina speelt op een privéplek kan je dit laten gaan. Op een openbare plek leidt je je kindje af. Zo zal je steeds minder lastige momenten in het openbaar hebben.

3. Iets aan de hand

Soms kan het voorkomen dat het geen spelen is, maar dat je kindje last heeft van zijn piemel of vagina. Kijk eens of het er rood en gezwollen uitziet of dat er gekke vlekjes zichtbaar zijn. Misschien heeft hij wel jeuk! Ga dan vooral even langs de huisarts. Mogelijk is de klacht snel weg en hebben jullie samen geen last meer van het gedrag.

4. Waar kan het wel?

Welke boodschap geef jij mee aan je kindje? Is aanraken iets geks en verboden? Of mag jouw kindje genieten van zijn of haar lichaam? Ik denk dat het heel belangrijk is dat je kindje zijn of haar lichaam leert ontdekken en zich hier vrij in voelt. Zo leert je kindje wat hij/zij fijn vindt en ook wat niet fijn is. Grenzen aangeven wordt hierdoor makkelijker. Het is wel belangrijk dat je kindje leert waar en wanneer het wel kan spelen met het lijf en geslachtsdelen. Dus in het openbaar niet, thuis en privé wel.

Tot slot

Je lijf zelf mogen ontdekken is een geweldige manier om vertrouwt te raken met jezelf. Wat is wel prettig en wat niet. Je kindje leert grenzen ontdekken, herkennen en aangeven. Dat is super waardevol. Het spelen en friemelen met de piemel of vagina is dus heel normaal. Bij jongens kan dit (veel) meer zijn dan bij meisjes. Leer je kindje wanneer het wel kan en wanneer niet. Als je kindje nog erg jong is, dan kan je het afleiden als het niet gepast gedrag is op die plek. Wil je nog meer weten over normale seksuele ontwikkeling? Ga dan naar www.kindenseksualiteit.nl

Buurtmamas.nl publiceert elke zaterdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Judith van Duivenboden - Kreijne seksuologe VLAM magazine

Dit ben ik

Hoi, ik ben Judith, getrouwd en moeder van twee kinderen van 11 en 13 jaar. In mijn werk als pedagoog-seksuoloog heb ik dagelijks te maken met allerlei zaken rondom relaties, intimiteit en seksualiteit (RIS). Ik ben werkzaam binnen Fabriek69 en Philadelphia Zorg en bestuurslid bij Stichting Kind en Seksualiteit. Graag deel ik met jullie verhalen uit mijn dagelijks leven.

Website: www.fabriek69.nl

Fabriek 69, seksuele ontwikkeling bij kinderen, wat is normaal en wat niet
Share This Post
1 reactie
  1. Veel bijgeleerd

Er kan niet gereageerd worden op deze post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.