Sporten na je bevalling, wanneer en hoe kan dat?

Na je bevalling heb je waarschijnlijk nog wat kilo’s die je graag kwijt wilt. Misschien ben je zelfs al aan de slag gegaan met een sport. Super goed, maar al snel kan je tegen een grens loopt. Hoe pak je sporten na je bevalling verantwoord op? Ga met respect met je lichaam om en weet wat wel en niet kan. Ik zal je hierbij tips geven. 

Kan je weer sporten na de bevalling?

Sporten is heel gezond voor je. Zeker als je zwanger bent en ook na je bevalling. Neem wel de tijd om te herstellen. Je hebt een grote transformatie gemaakt naar het moederschap. Zowel mentaal als fysiek. Hiervan moet je herstellen. Oftewel ontzwangeren. En dit kost tijd. Het kan wel zeker negen maanden duren. Daarnaast kan het zijn dat je een beetje anders blijft. niet gek, want je bent moeder geworden. Zoek je nieuwe balans en doe dit een beetje voorzichtig.

Hoe herstel je nu voorzichtig en verantwoord? Ik geef je wat tips, zodat ook jou dit lukt. Wat kan je het beste doen in de eerste periode na je bevalling.

sporten na je bevalling, wanneer kan dit en hoe pak je dit aan? Doe het rustig en pas zes weken na je bevalling

Wat kan je doen voor een goed herstel?

  • Zorg voor regelmatig rustmomenten! Je lichaam is aan het herstellen en dan is slapen heel belangrijk. Helemaal met de gebroken nachten. Daarnaast zal je merken dat je overdag stiekem toch wat energie gebruikt met lopen, tillen en dragen.
  • Tijd en liefde. Het is echt belangrijk om tijd te nemen en geduld te hebben. Je lichaam heeft zo’n ongelooflijke prestatie geleverd!
  • Tijd voor jezelf. Sta jij ook de hele dag aan en in de zorgstand voor je mooie baby? Jezelf opladen is net zo belangrijk. Waar krijg jij energie van? Waar word jij blij van? Hierdoor zit jij weer beter in je vel en dat voelt je kindje feilloos aan.
Begin met rustige oefeningen, eventueel met een begeleider

Bewegen, wat wel en wat niet?

  • Zware dingen tillen is even een No Go. Doe het gewoon niet. De verleiding zal er best zijn, maar het is echt nog teveel voor je lijf. Stofzuigen, boenen, ongemerkt is je (nog slappe) bekkenbodem te snel overbelast. Voor je rechte buikspieren is dit ook echt nog niet verstandig. Ze zijn nog aan het herstellen van negen maanden oprekken. Geef je lijf tijd.
  • Wandelen met je baby, wie wil dit nu niet? Na de bevalling kan dit heel goed. Loop eerst een klein ommetje. Het is fijner om tevreden terug te komen in plaats van uitgeput. Zo kan je het langzaam opbouwen.

Let op je bekkenbodem!

  • Je bekkenbodem is flink opgerekt en nog slap door alle hormonen. Maak deze weer stevig door te oefenen. Trek hem in stapjes steeds verder aan. Sommigen noemen dat ook wel de lift. Ontspan je bekkenbodem daarna ook weer. Vergeet dat niet! Door het geven van borstvoeding kan het wat langer duren voordat je bekkenbodem hersteld is.
  • Bekkenbodemcheck. Het is geen overbodige luxe om je bekkenbodem te laten checken, ook als je geen klachten hebt. Een afspraak bij de fysio is makkelijk gemaakt en je weer gelijk waar je op moet letten. Of juist niet op hoeft te letten.

Wanneer kan je buikspieroefeningen doen?

  • Diastase. Je rechte buispieren hebben moeten wijken voor de baby. Ze zijn opzij gaan liggen. Na je bevalling liggen ze niet gelijk tegen elkaar aan. Dit noemen we diastase. Vaak kost het minimaal zes weken voordat ze weer gesloten zijn. Je verloskundige kan dit controleren of de fysiotherapie. Zolang ze nog niet gesloten zijn is het advies ze nog niet te trainen.
  • Trainen van je buikspieren, alleen de schuine! Schuine buikspieren trainen kan na een paar weken na je bevalling weer. Doe dit wel rustig aan. Bouw het op en kijk wat er wel en niet gaat. Blijf goed ademen en letten op je lichaam.

Wat kan wanneer wel weer?

De tijd nemen na je bevalling betekent de eerste zes weken na je bevalling nog niet sporten. heb je een keizersnede gehad, dan sport je de eerste acht weken niet. Hierna kan je het weer rustig gaan opbouwen. Denk ook goed na over de sport die je doet. Het beste voor je lichaam kan je starten met wandelen, speciale sporten voor na je bevalling, zwemmen, fietsen, yoga en pilates. Bij sporten zoals hockey, tennis en volleybal heb je meer kans op plotselinge bewegingen. Dat kan erg vervelend voelen voor je lichaam. Wacht hier nog iets langer mee.

Aan de slag en dan?

Wil weer gaan sporten zodra het mag? Dan adviseer ik je een sport te kiezen waarmee je jouw lichaam sterker maakt. Als moeder vraag je veel van je lichaam (en je hoofd). Goede begeleiding is geen overbodige luxe. Je lichaam is fragiel en het juiste oefeningen correct doen is extra belangrijk. Oefeningen doen met je eigen lichaamsgewicht is in het begin meer dan genoeg. Kijk hoe je lijf reageert. Elke keer als het goed gaat kan je er een klein schepje bij doen. Geduld en tijd is essentieel.

Tot slot

Sporten na je bevalling is belangrijk en fijn. Een moment voor jezelf en je lijf. Maar de juiste oefeningen op de juiste tijd doen is essentieel. Na een gewone bevalling mag je een rustige sport weer oppakken na zes weken. Na een keizersnede is dit acht weken. Geef je lichaam tijd en voel wat er kan. Neem kleine stapjes en ga niet te hard van stapel. in het begin is een wandeling ook al heel goed. Als de diastase voorbij is mogen pas de rechte buikspieren weer getraind worden. Til in het begin niet te zwaar voor je bekkenbodem, want die is nog slap en is flink opgerekt geweest. Borstvoeding zorgt ervoor dat het herstel wat langer duurt. Vraag zo nodig een fysiotherapeut voor advies. Ook kan je op zoek gaan naar een sport speciaal voor net bevallen vrouwen. Woon je in Amersfoort? Dan kan dat bij mij. Zet hem op met je herstel!

Elyna

Dit ben ik

Ik ben Elyna Kortwijk, moeder van 2 zoons, bonusmoeder van 2 dochters en voeding- en bewegingsdeskundige. Ik vertel je graag over voeding en beweging tijdens je zwangerschap.

Website: www.thewomenshealthclub.nl

V.workx
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.