Stapeltoren, wanneer en hoe speelt je kind hiermee?
6 tot 9 maanden; handmotoriek met één voorwerp

9 tot 12 maanden: oorzaak en gevolg met twee voorwerpen
Vanaf 9 maanden gaat je baby met twee dingen tegelijk spelen. Dus met in beide handen een voorwerp slaat je baby deze tegen elkaar. In de volgende fase gaat je baby met een voorwerp in de hand tegen een voorwerp in de ruimte slaan. Beide handbewegingen leveren je baby enorm veel informatie op. Namelijk wat doet het voorwerp als ik ertegen sla? Blijft het op dezelfde plek of verschuift het? Hoe verhouden de voorwerpen zich tot elkaar? Dit is dus een prachtig voorbereidend onderzoek om later de ringen precies om de stang van de stapeltoren te kunnen doen. Vanaf 10 maanden gaat je baby een voorwerp in een ander voorwerp doen. De ring van de stapeltoren gaat in een bakje of de stang gaat in het teiltje. Ook hier wordt een belangrijke handbeweging geoefend, ter voorbereiding op het stapelen.

13+ maanden; stapelen
En dan.. ergens tussen 13 en 15 maanden zie je je dreumes stapelen! Alle handbewegingen die in het eerste levensjaar zijn geoefend, komen nu van pas. Eerst zie je eerst het stapelen af en toe, dan steeds vaker, dan een tijdlang heel veel en daarna neemt het weer af. Eerst gaat er één ring om de stang, later worden er 2 ringen om de stang gestapeld, etc. De verschillen in grootte en kleuren van de ringen doen er eerst nog niet toe. Het ordenen ontstaat vanaf 15 maanden.
Waarom speelt je kind niet met de stapeltoren?
- Je kind is er nog niet aan toe
De handmotoriek van je kind is nog niet zover ontwikkeld dat je kind al kan stapelen. Er wordt nog niet met de stapeltoren in zijn geheel gespeeld, maar misschien wel met onderdelen ervan. - Het speelschema is niet actueel
Het brein van je kind is op dit moment niet bezig met de ontwikkeling van stapelen en bouwen. Het speelschema ‘verbinden’ is niet actueel, waarschijnlijk krijgt een andere ontwikkeling op dit moment voorrang. Daarmee is ook de interesse van je kind in dit speelmateriaal even verdwenen. - Je kind ervaart te weinig vrijheid
Volwassenen zijn snel geneigd om een kind te vertellen ‘hoe het hoort’. Je kind voelt dat het moet presteren. Hierdoor ervaart het kind minder vrijheid en verdwijnt ook het speelplezier.
Hoe wordt de stapeltoren weer aantrekkelijk?
Het is natuurlijk leuk en goed voor de ontwikkeling als je kindje met de stapeltoren gaat spelen. Ik geef je enkele tips hoe je dit voor elkaar kan krijgen.
- Heb realistische verwachtingen
Nu je hebt gelezen hoe de handbewegingen zich ontwikkelen, weet je wat je van je baby en dreumes kunt verwachten. Ja, een baby doet de ringen in de mond en speelt vooral met één of twee voorwerpen van de stapeltoren. En een dreumes heeft oefentijd nodig om te leren stapelen. - Haal de stapeltoren een tijdje weg
En zet het weer neer, als je je kind met andere voorwerpen ziet stapelen en bouwen. Het speelschema ‘verbinden’ komt weer op de voorgrond en je kind kan weer oefenen met de stapeltoren. - Geef vrijheid aan je kind
Laat achterwege wat je kind met de stapeltoren kan of moet doen. Laat je kind het zelf ontdekken. Dit maakt de leerervaring groter. Leerervaringen die voortkomen uit eigen intiatief, beklijven namelijk beter dan leerervaringen die voortkomen uit een voorbeeld of een opgelegd stappenplan. Sta de creativiteit toe en laat los ‘hoe het hoort’. En laat je verrassen wat je dreumes er nog meer mee kan.
Tot slot
De stapeltoren geeft jarenlang speelplezier. Graag nodig ik je uit om te ontdekken dat dit speelplezier er steeds weer anders uit ziet. Je baby is blij met één of twee voorwerpen en je dreumes doet meer met de stapeltoren dan alleen stapelen. Kijk in welke fase van de ontwikkeling je kindje is en accepteer hoe je kindje ermee speelt. Heeft je kindje even geen interesse kan je kijken wat wel aansluit of de stapeltoren een tijdje weghalen en weer terugleggen. Veel speelplezier!
Wil je nog een blog lezen? Lees mijn blog over vrij spelen. Of de blog van fysiotherpeut Annemarie over het nut van samen spelen.

Dit ben ik
Hallo! Ik ben Janine van der Kooi, getrouwd met Bart en moeder van Dorian (2016) en Thyme (2019). Vanuit FierZien organiseer ik ouder-kindspeelgroepen in Friesland, verzorg ik workshops en lezingen over thema’s die te maken hebben met spelen en gedrag van jonge kinderen (0-6 jaar) en geef ik online webinars. Mijn missie is: ouders meer vertrouwen en ontspanning bieden in het ouderschap.
Website: www.fierzien.nl Instagram: fierzien.nl
