Tand eruit gevallen, wat moet je vooral wel en niet doen!

Het is voor de meeste ouders altijd een mijlpaal; je kindje gaat zijn melkgebit wisselen. Zodra de eerste “grote mensen” tanden verschijnen, zijn we extra voorzichtig. Tanden zijn kwetsbaar. Maar dan komt je kindje huilend naar binnen na een valpartij…..tand eruit!

Hoe kom je achter de verwonding?

Bij letsel in de mond, is er vaak veel bloed. Dat zorgt vaak al voor veel paniek. Je kunt daardoor bijna niet zien wat er nu precies aan de hand is. Laat je kind sabbelen op een suikerklontje of nat washandje. Het suikerklontje of washandje absorbeert het bloed waarna je goed kunt zien wat het exacte letsel is.

een kind met en tand uit de mond, tand eruit gevallen, tand gebroken

Wanneer moet je het stukje tand bewaren?

Wat je moet doen is afhankelijk of het gaat om een blijvende tand of een melkgebit tand. Bij schade aan het melkgebit, kun je weinig doen. Je moet wel altijd even door de tandarts het melkgebit laten controleren. Bij een afgebroken melktand kan er een scherp randje overblijven. De tandarts kan deze dan glad slijpen. Het heeft bij een melkgebit geen zin om het stukje te bewaren. De tandarts zal het stukje namelijk niet terugplaatsen.
Is een blijvende tand afgebroken? Bewaar het stukje dan wel. De tandarts zal dan kijken of het gerepareerd kan worden.
Wat je moet doen bij een tand eruit, is ook afhankelijk of het gaat om een melkgebit of blijvend gebit. Een melktand die eruit is gevallen, mag je namelijk nooit terugplaatsen.

de tandarts kijkt in de mond van het kind bij wie de tand eruit gevallen is, ongeluk

Mag je zelf een tand terugplaatsen?

Een tand terugplaatsen mag je dus niet doen bij een melkgebit. Er zit vaak al een blijvende tand onder, die je daardoor kan beschadigen. Is er een melktand uit, maak dan een afspraak bij de tandarts om het gebit te laten controleren.
Als je kind een blijvende tand eruit valt, dan is het wel verstandig om de tand te zoeken. De tijd tussen het ongeval en je bezoek aan de tandarts moet zo kort mogelijk zijn. Het liefst zelfs binnen een half uur.

Wat moet je vooral niet doen?

  • Pak de tand niet vast bij de wortel
  • Spoel een tand niet schoon onder de kraan
  • Gebruik geen borsteltjes om de tand schoon te maken
  • Laat een kind niet zomaar de tand bewaren in de mond. Het risico is dan groot dat de tand doorgeslikt kan worden.
  • Bewaar de tand niet in water.

Wat kan je wel doen?

  • Pak de blijvende tand vast aan de bovenkant, het harde gedeelte.
  • Spoel de tand schoon met melk zonder te schrobben.
  • Plaats de tand terug als dit mogelijk is. Dit mag alleen bij een blijvende tand die goed schoon is.
  • Laat je kind voorzichtig op een gaasje bijten zodat de tand op zijn plaats blijft zitten
  • Als terugplaatsen niet lukt, bewaar de tand dan in een glas met melk of speeksel van je kind.
  • Je mag een tand ook bewaren in volle melk, kokoswater of groene thee.
  • Neem contact op met de tandarts.

Waar moet je nog meer op letten?

Een tand eruit vallen, gaat niet zomaar. Meestal is dat na een harde valpartij of botsing. Je kind heeft dan dus een harde klap tegen het hoofd gehad. Daardoor is er ook een kans op een hersenschudding.
Blijf dus ook alert op de signalen van een hersenschudding en neem bij twijfel contact op met de huisarts.

Tot slot

Bloed in de mond is altijd schrikken. Laat je kind op een suikerklontje of washandje sabbelen om daarna de mond te kunnen bekijken. Is er een tand afgebroken of uitgevallen van het blijvende gebit, zoek het stukje of de hele tand. Bel zo snel mogelijk de tandarts. Je kan de tand proberen terug te plaatsen als je hem voorzichtig hebt afgespoeld in melk. Of neem de tand mee naar de tandarts in een kopje melk. Check ook of je kind geen ander letsel heeft.

In een eerder blog schreef ik over een valpartij. Lees deze blog wat je dan moet doen.

Wil je echt goed voorbereid zijn? Volg dan een kind – EHBO cursus. Neem een kijkje op de Academie.

Buurtmamas.nl publiceert op zaterdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Dit ben ik

Ik ben Miranda Donkers, enthousiaste instructeur EHBO bij Stichting EHAK. Onze stichting is gespecialiseerd in het verzorgen van lessen EHBO baby’s en kinderen. Mijn missie is om zoveel mogelijk ouders /verzorgers (in spe) meer zelfvertrouwen te geven in geval van nood. Een ongeluk is snel gebeurd; een verslikking, verbranding, vergiftiging. Met mijn blogs hoop ik jullie de eerste
handvaten te geven.

Website: www.stichting-ehak.nl

Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.