Tantra, wat is het en wat kun jij ermee in de slaapkamer?

Kort geleden werd ik door Miss Nederland geïnterviewd over Tantra. Ik realiseerde mij dat iedereen inmiddels bekend is met het woord ‘tantra’. Maar vaak weet men niet precies wat je ermee kan in de slaapkamer. Hoogtijd voor wat opheldering! Want Tantra gaat is ‘niet(s) doen’. Hoe dan? In deze blog neem ik je mee wat Tantra is. Ook vertel ik je wat je ermee kunt in de slaapkamer. En vooral hoe leuk het is.

Hoe ontstond Tantra

Tantra, of beter gezegd de ‘tantrayana’, is ontstaan in de kloosters in het grensgebied van India en Tibet. De monniken die daar mediteerden kregen tijdens hun beoefening, natuurlijk net als gewone mensen, te maken met seksuele gevoelens. Dit maakte hen onrustig in de meditatie en werd een obstakel op het pad naar verlichting. Ze zochten naar manieren om met deze seksuele opwinding te leren omgaan. Niet alleen omdat er geen vrouwen in het klooster waren, maar omdat ze een eed hadden afgelegd om geen seks te hebben.

overgave, spelen met opwinding, samen dromen en liefdevolle communicatie. Love Rituals

Van opwinding naar je hart openen

De monniken stelden zich voor dat er een vrouw in hun schoot zat. Zo oefenden ze om de opwinding die ze voelden in hun onderbuik, via de ingebeelde vrouw, naar hun hart te geleiden. Op deze manier leerden ze de sterke kracht van de seksualiteit te verbinden met hun hart. Het gebied van hun hart opende, waardoor ze meer liefde ervoeren voor hun medemens. Een fijne bijkomstigheid was dat de seksuele opwinding afnam dat natuurlijk zorgde voor meer rust in de meditatie.
Om de monniken te helpen in hun beoefening werden er illustraties gemaakt van de vrouw zittend in de schoot van de monnik. Door het westen zijn deze tekeningen later opgevat alsof Tantra door een man en een vrouw samen wordt beoefend. Terwijl de oorspronkelijke beoefening dus gaat over het op jezelf transformeren van de seksuele energie naar liefde.

De misvatting over Tantra

Allereerst is er dus een misvatting dat je iemand nodig hebt om Tantra te beoefenen. Je kan het ook prima alleen doen. Ook denken veel mensen bij Tantra aan seks met veel verschillende mensen of dat het allemaal technieken zijn om je orgasme uit te stellen. Dat is onzin.

Tantra seks krijg je meer plezier in het vrijen

Tantra, uit je hoofd en in je hart, overgave, loslaten

Hoe ga je uit je hoofd?

Vaak zitten we in ons hoofd met seks. We zijn bezig met de ander te pleasen of we zitten in een fantasie. Bijvoorbeeld een fantasie over een bepaalde setting die ons spannend lijkt. We doen eigenlijk die gefantaseerde werkelijkheid na. In beide gevallen zijn we niet bij onszelf en in het moment, terwijl daar juist de magie gebeurt.
Tantra nodigt je uit om helemaal en alleen in het moment te zijn, om daarin jezelf te voelen en centraal te stellen. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen plezier en genot. Je partner is ook zelf verantwoordelijk voor zijn of haar eigen genot. Dan verandert de hele context ineens. Je gaat voelen wat jouw wensen (en grenzen) zijn en je partner ook. Je gaat daarover communiceren met elkaar en vervolgens ga je op ontdekkingsreis. Net als toen jullie elkaar net kenden.

Wat is de kern van Tantra?

Als je elkaar net kent vrij je vaak al Tantrisch. Want alles is nieuw, je wilt iedere centimeter van elkaar ontdekken en neemt uren de tijd en ruimte voor elkaar.
Tantra nodigt je uit om de onschuld uit de ontdekkingsfase weer toe te laten door niets te doen.  Om alleen maar in het moment te zijn en te voelen wat daar is. Om in je lichaam te zijn en niet in je hoofd.

Hoe doorbreek je de sleur?

Tantra is dus heel geschikt als je elkaar al langere tijd kent en de seks wat mechanisch is geworden. ‘Houtje – touwtje’ seks noem ik dat vaak gekscherend in mijn praktijk. Wat ik daarmee bedoel, is dat we op een gegeven moment vaak weten van onze partner wat hij of zij lekker vindt en andersom. Voor we het weten worden we daar steeds beter én sneller in. Je drukt op elkaar’s knoppen, werkt naar een orgasme toe en klaar ben je. Hierdoor ligt de gemiddelde vrijpartij op een landelijk gemiddelde van nog geen zes minuten. Terwijl Tantra je uitnodigt om uren te vrijen. Want zeg nou eerlijk… Hoe vaak is dit echt vervullend in de zin dat je je daarna heel verbonden voelt met je partner. Of ben je gewoon even wat spanning kwijtgeraakt?

Is een hoogtepunt nodig?

Bij Tantra neem je bij de seks veel tijd en ruimte voor elkaar. Je probeert in het moment te zijn. Het ‘zijn’ is belangrijker dan het ‘doen’. Er bestaat geen Tantrisch hoogtepunt. Dit is het grootste verschil met gewone seks. Je werkt nergens naar toe, er is geen einde in een Tantrische vrijpartij.
Als je goed kijkt naar een orgasme ben je eigenlijk niet meer in het moment aanwezig. Je raakt op een gegeven moment zo opgewonden dat alles in je nog maar één richting op gaat. En dat is naar een hoogtepunt.  Tantra zegt dus: ‘laat het orgasme los’. Als het komt dan is het prima, maar er is geen doel.

De druk van het hoogtepunt.

Ik merk in mijn praktijk dat dit heel veel druk weghaalt in een vrijpartij. Het orgasme is een soort heilige graal geworden, maar legt tegelijkertijd veel prestatiedruk neer. Tegelijkertijd geeft het de vrouw veel meer ruimte om ‘warm te lopen’. Ja, want de vergelijking van de vrouw als oven en de man als magnetron is in 9 van de 10 gevallen waar. De vrouw heeft veel meer tijd nodig om op te warmen. Lees eens mijn blog over overgave.
Tegen gasten in de Love Bubble zeg ik vaak: Probeer tot Alsa het dan zo.

Tantra gaat dus juist over ‘niet(s) doen’. Het gaat om de opwinding vanuit je buik te verbinden met je hart

Een leuke oefening

Creëer een tempel van de plek waar jullie samen intiem zijn. Zet een passend muziekje op (de playlists van Love Rituals zijn heel passend), zorg voor wat lekkere hapjes en drankjes in de buurt.

Stap 1.

Ga tegenover elkaar zitten of op je zij liggen met de gezichten naar elkaar toe. Sluit je ogen en maak contact met je lichaam. Voel je billen de ondergrond raken of je lijf liggen op het bed. Scan je lichaam en maak een weerbericht op: schijnt de zon, is het bewolkt, regent het van binnen of voel je een onweersbui aankomen? Dit rapport is belangrijk zodat je je bewust wordt van welke gevoelens van jou zijn voordat je je verbindt met je geliefde.

Stap 2.

Op het moment dat je duidelijk feeling hebt met je eigen lichaam open je je ogen. Stel je nu voor dat je voor het eerst in de ogen van je geliefde kijkt. Probeer dit zo lang mogelijk vol te houden. Voel simpelweg wat het in je lijf doet om zo in de spiegel die je geliefde heet, te kijken. Blijf uit woorden.

Stap 3.

Wil je nu je geliefde aanraken? Laat die aanraking helemaal vanuit je hart ontstaan, alsof je je geliefde voor het eerst aanraakt. Voorzichtig, aftastend, vol liefde en aandacht.

Stap 4.

Blijf als ‘twee ontdekkende tieners’ in het veld van liefdevolle aanraking en blijf zo lang mogelijk uit seksuele handelingen (pijpen, beffen en neuken). Vrij alsof je nog nooit van een orgasme hebt gehoord en laat het dus geen (eind)doel zijn!

Tot slot

Tantra gaat dus juist over ‘niet(s) doen’. Het gaat om de opwinding vanuit je buik te verbinden met je hart. Je beweegt als het ware van af en toe seks hebben naar een flow van liefde maken. Dat klinkt veel makkelijker dan het is, want je moet je oude manier van vrijen loslaten. Probeer daarom Tantra seks vaker.
Ik raad koppels altijd aan minimaal een dagdeel per week intimiteit-tijd in te plannen. Waarom zou je immers wel een afspraak met vrienden plannen of samen uit eten gaan, maar geen tijd maken voor intiem samen zijn? Dit is echt nodig om je relatie goed te houden, helemaal als je kinderen hebt. Wanneer je het vaker doet, zul je zien dat je seksuele energie sneller en sterker wordt opgebouwd. Last but not least en misschien wel het belangrijkste: jij kunt met Tantra seks meer plezier krijgen in het vrijen!

Er is nog heel veel meer te ontdekken. Nieuwsgierig?

  • Check onderstaande websites en/of volg mij op instagram:
    21 uur samen met je geliefde in een Tantrische omgeving Love Bubbles
    www.lovebubbles.nl @lovebubbles.nl
  • Tantrische liefdesrituelen om samen met je geliefde op ontdekkingsreis te gaan. Er zijn vier thema’s: overgave, spelen met opwinding, samen dromen en liefdevolle communicatie.  Love Rituals www.love-rituals.nl @loverituals.nl
  • Samen met je geliefde een Tantrisch event of retreat bijwonen?
    School of Love www.schooloflove.nl @schooloflove.nl
  • Luister onze podcasts Love Talks
portret Mariëtte Sinninghe Damsté van love Bubbles

Dit ben ik

Ik ben Mariëtte Sinninghe Damsté. Al mijn hele leven ben ik geïntrigeerd door de thema’s liefde, intimiteit en seksualiteit. Deze passie heeft geleid tot het werk wat ik nu doe. Ik schrijf over deze thema’s, begeleid als lichaamsgerichte seksuoloog individuen en liefdeskoppels. Tevens ben ik founder van Love Bubbles en Love Rituals.

Website: LoveBubbles.nl en Love-Rituals.nl

logo Love Bubbles passie en liefde in je liefdesrelatie
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.