Te vroeg wakker, oplossingen zodat je kind minder vroeg wakker wordt!
“Mijn baby wordt altijd zo vroeg wakker en ik krijg hem dan niet meer in slaap.” Dit hoor ik heel vaak van de ouders die ik dagelijks begeleid. Dat kinderen vroeg wakker worden, dat weten we. Doodvermoeiend. Terwijl je van alles probeert, blijft je kindje vroeg wakker worden. Hoe zorg je er nu voor dat dit niet té vroeg wordt. Ik vertel je er alles over in dit blog.
Wat is een normale tijd voor een baby om wakker te worden?
Als eerste is het goed om te weten dat 06:00 uur voor baby’s een hele normale tijd is om aan de dag te beginnen. Als het buiten licht wordt en de vogels gaan fluiten wordt je kindje daar automatisch wakker van. Zijn automatische klok zorgt ervoor dat hij wakker wordt. Voor ons is 06:00 uur misschien wat vroeg, maar helaas hoort dit erbij in de babyfase. Je kunt proberen de tijd dat je kindje wakker wordt langzaam iets op te schuiven, maar verwacht niet gelijk te veel van je baby.
Wat kan de oorzaak zijn van vroeg wakker?
Je kindje gaat te laat naar bed. Dit kan écht een oorzaak zijn. Ouders denken vaak dat hun baby vanzelf later wakker wordt als ze hem of haar ’s avonds later naar bed brengen. Dikwijls werkt dit echter averechts. Door je baby langer wakker te houden, ontstaat oververmoeidheid. Baby’s die oververmoeid zijn, worden vaker vroeg wakker en kunnen zich ook gedurende de nacht vaker melden.

Je kindje bij jou in bed nemen, is dat een oplossing?
Als jouw baby om 05:00 uur ’s morgens wakker wordt en niet meer in slaap valt, is het heel verleidelijk om hem of haar nog even bij jou in bed te leggen. Vaak slapen ze dan wél verder en zo heeft het hele gezin nog even rust. Als dit voor jou en jouw baby werkt, is hier natuurlijk niets mis mee. Lekker doen! Maar vaak zie ik in de praktijk gebeuren dat een baby steeds iets vroeger in de nacht wakker gaat worden en dan ook in het grote bed wil. Zo lig je uiteindelijk de hele nacht met je baby samen in bed. Nogmaals, hier is niets mis mee als dit jouw keuze is. Echter ontstaat dit meestal uit nood om aan slaap te komen en zouden ouders dit liever anders zien.

Wat kun je wel doen?
Om dat biologische klokje goed in te stellen, wil je je baby minimaal tot 06:00 uur in zijn eigen kamer of bedje houden (als hij op zijn eigen kamer slaapt natuurlijk!). Je mag je baby natuurlijk gaan troosten als hij verdrietig is en erbij blijven als het slapen niet lukt. Vanaf 06:00 uur kan de dag starten. Maak de start van de dag duidelijk door gelijk te zorgen voor licht (liefst daglicht) en ga dan de slaapkamer uit en begin aan de ochtendroutine.
Voor het instellen van de biologische klok is ochtendlicht heel belangrijk. Dit in combinatie met frisse lucht doet wonderen voor de slaap! Ga dus als het kan in de ochtend even met je baby naar buiten. Dit hoeft niet direct na het opstaan maar mag ook iets later op de ochtend zijn.
Voldoende slaap overdag als oplossing
Zorg overdag voor voldoende slaap zodat je baby niet oververmoeid raakt. Dit doe je niet alleen door te zorgen voor genoeg slaapuren, maar ook door je baby niet te lang achter elkaar wakker te laten zijn.
Door bijvoorbeeld een extra powernap in te voegen aan het einde van de middag, kun je de avondbedtijd iets opschuiven. Uiteindelijk zal hiermee ook de waaktijd in de ochtend gaan opschuiven maar dit gaat niet over één nacht ijs. Je baby heeft tijd nodig om hieraan te wennen en zijn biologische klokje opnieuw in te stellen.
Samengevat
Om je kindje niet te vroeg wakker te laten worden, heeft hij genoeg slaap overdag nodig. Ook zorg je ervoor dat je kindje niet voor 6:00 uur uit zijn kamer gaat. Heb je dit allemaal geprobeerd en blijft je baby vroeg wakker worden? Het opschuiven van die waaktijd in de ochtend kan best even tijd kosten. Zeker als je baby al langere tijd zo vroeg wakker is. Geef dus niet te snel op en heb geduld! En kom je er echt niet uit, neem dan gerust eens contact op. Of volg mijn mini cursus slaap. Ik denk graag met je mee!

Dit ben ik
Ik ben Patricia Luppers, moeder van 2 kinderen (met de 3de op komst) en oprichter van Dreamzz Slaapcoaching. Ik help ouders van slechtslapende kindjes (0-4 jaar) om hun kindje weer lekker te laten slapen. Dit doe ik met een slaapplan op maat, passend bij jullie situatie, in kleine haalbare stappen.
Website: www.dreamzzslaapcoaching.nl
