Uitgestelde verdrinking, na het zwemmen is er nog gevaar
Het klinkt heel vreemd: een uitgestelde verdrinking. Je gaat er meestal vanuit dat er sprake is van een verdrinking of juist niet. Maar het is dus mogelijk dat er na een “ongeval” in het water alsnog een verdrinking kan plaatsvinden.
Wat betekent het?
Een uitgestelde verdrinking noemen we ook wel een secundaire verdrinking. Een kind overleeft een verdrinking, maar raakt later buiten bewustzijn. Een late verdrinking kan tot 72 uur na het binnenkrijgen van het water ontstaan.
Normaal gesproken houdt een kind de adem in als het onder water gaat. Maar, als een kind onder water raakt en schrikt, neemt het een hap lucht en dan belandt er water in de longen. Daardoor kunnen de longblaasjes beschadigen en ontstaat er een ontsteking. Het kind krijgt het dan benauwd en wordt moe.

Wanneer kan het gebeuren?
In alle situaties waarbij een kind adem haalt onder water, kan een uitgestelde verdrinking optreden. Dit kan ook in thuissituaties gebeuren.
- Als een kind in bad onderuit glijdt.
- Een kind in het water valt en een vriendje bovenop hem valt.
- Als een kind door een valpartij in het water belandt.
In bovenstaande situaties zal een kind dus onder water belanden en van schrik ademhalen. Het water komt dan in de longen terecht.

Waar moet je op letten?
Het is belangrijk om je kind na het zwemmen/badderen goed in de gaten te houden. Je hoeft echt niet gelijk in paniek te zijn. Als je kind een flinke slok water binnen heeft gekregen is het wel goed om alert te zijn op de volgende symptomen:
- Langdurig hoesten
- Moeite met ademen
- Moe en lusteloos
- Heb je het idee dat zijn hersenen niet meer ‘normaal’ functioneren? (Denk aan moeilijk kunnen praten, zwalken of ander raar gedrag dat je niet van je kind gewend bent)
Waterplezier
Gelukkig komt verdrinking in Nederland weinig voor. We hebben veel water, maar de meeste Nederlanders kunnen zwemmen. Daarnaast zit het in ons systeem om goed op te letten.
Ontneem je kind dus niet het plezier van zwemmen. Kinderen vinden het namelijk heerlijk om in het water te spelen. Zorg gewoon voor goed toezicht en zorg dat je alert bent op eventuele symptomen van secundaire verdrinking, als er een ongeval plaatsgevonden heeft.

Dit ben ik
Ik ben Miranda Donkers, enthousiaste instructeur EHBO bij Stichting EHAK. Onze stichting is gespecialiseerd in het verzorgen van lessen EHBO baby’s en kinderen. Mijn missie is om zoveel mogelijk ouders /verzorgers (in spe) meer zelfvertrouwen te geven in geval van nood. Een ongeluk is snel gebeurd; een verslikking, verbranding, vergiftiging. Met mijn blogs hoop ik jullie de eerste
handvaten te geven.
Website: www.stichting-ehak.nl

Pingback: Ongevallen, de vijf meest voorkomende en wat je moet doen!
Buurtmamas
Hoi, sorry voor de late reactie. Als je twijfelt zou ik even de huisarts bellen.
Anoniem
Hoi, nou ik ben dus net gaan zwemmen en ik moet heel erg hoesten als ik inadem. Ik wist niet of dat normaal was dus ging ik even kijken.. Zou dit hier iets mee te maken kunnen hebben of is er miss iets om het te laten stoppen, want het is wel een beetje irritant😅