Val ongeluk, mijn baby is van de commode gevallen
Meerdere keren per dag leg je jouw kindje op de commode om de luier te verschonen. Het is ondertussen een handeling die je kunt dromen. Je draait je even om, omdat je schone kleding pakt. En dan gebeurt het. Opeens valt je baby van de commode op de grond! Hoe kan dat nou? Je hebt je kindje nog helemaal niet zien draaien. Gister ging hij wel even op zijn zij liggen om speelgoed te pakken, maar verder kwam hij nog niet. En plots, als je even wegkijkt draait je kindje en ligt hij op de grond. Wat is een val ongeluk schrikken! Wat moet je nu doen?
Wat is het beste om te doen?
Als je kindje gevallen is, kijk eerst enkele seconden wat er gebeurd. Hoe moeilijk ook, maar wacht heel even met je kindje oppakken. Gaat je kleintje gelijk huilen, dan is dat namelijk een heel goed teken. Bekijk je kindje terwijl hij daar ligt op bijvoorbeeld verwondingen aan het hoofdje. Zie je niks ernstigs en huilt je baby, pak hem dan natuurlijk op, knuffel en troost hem.
Wat te doen bij bewusteloosheid?
Als je kindje op de grond ligt, kan het gebeuren dat je kindje niet gelijk huilt. Hij kan zo geschrokken zijn, dat hij even bewusteloos is. Probeer altijd rustig te blijven, hoe moeilijk dit natuurlijk ook is. Ik ben zelf ook moeder en wel van twee ondernemende zonen. Valpartijen kwamen regelmatig voor. Reageer je toch anders, voel je dan niet schuldig. Je reageert altijd goed! Als het wel lukt om rustig te blijven, help je jouw kindje en jezelf het beste.
Kniel naast je kindje op de grond en bekijk of hij ademt. Bel in het geval van bewusteloosheid altijd 112. De ademhaling van je kindje is essentieel, dus blijf dit controleren.
Valpartij? Bel altijd je huisarts!
Wanneer bel je je huisarts?
Als jouw kindje wel gelijk na de valpartij ging huilen check je of je kindje gewond is. Is je kindje niet ernstig gewond, bel dan altijd wel je huisarts. Een extra controle na een valpartij is geen overbodige luxe. Je huisarts wil waarschijnlijk weten hoe laat het gebeurd is, hoe hoog de val was en waar je kindje op terecht gekomen is. Ook zullen ze vragen naar de reactie van je kindje na de val. Ging hij huilen of was hij bewusteloos. Je huisarts wil je kindje waarschijnlijk goed nakijken. Meestal geeft je huisarts het advies om je kindje regelmatig te wekken. Je moet je kindje dan op vaste tijden wakker maken om te kijken of hij normaal reageert. Ook kan het gebeuren dat je huisarts toch liever heeft dat je baby een controle krijgt in het ziekenhuis. Vaak willen artsen dit bij kinderen die jonger zijn dan twee jaar en gevallen zijn van een hoogte van minimaal een meter.
Wat doe je als je kindje later suf wordt?
Gelukkig huilde je baby direct na de val, maar in de loop van de dag merk je dat zijn gedrag verandert. Je kindje wordt suf en gaat overgeven. Bel dan altijd gelijk 112! Ook als je al bij je huisarts geweest bent. Dus verandert de conditie van je kindje nadat hij gecheckt is? Laat dan altijd opnieuw een arts naar je kindje kijken.
Hoe groot is de kans op letsel?
Kinderen zijn reuze flexibel. Hierdoor kan een val op het hoofdje vaak geen kwaad. Als er toch letsel is, dan is dit meestal een (lichte) hersenschudding. Dat noemen we ook wel licht traumatisch hoofd-/hersenletsel (LTH). Kinderen vallen vaker, waardoor het risico op een LHT hoger is bij kinderen. Daarnaast hebben kinderen in verhouding een groter hoofd, waardoor ze vaker op hun hoofd vallen. Nog steeds is ernstig letsel zeldzaam. Het komt maar weinig voor, namelijk bij 1 op de 800 kinderen. Deze kinderen vallen vaak van grotere hoogte en hebben vaker ernstige (late) problemen, bijvoorbeeld een schedelfractuur.
Wat kunnen de gevolgen zijn?
Na zo’n valpartij moeten jij en je kindje flink bijkomen. Regelmatig krijgen ouders dan een schuldgevoel. Je had beter moeten opletten, want ook al dacht je dat dit jou nooit zou overkomen je wist dat het kon gebeuren. Boosheid, huilen, het hoort er allemaal bij. Deze gevoelens moet je de tijd geven, ook al zijn ze niet leuk. Ze gaan weer weg. En ik an je vertellen dat je echt geen slechte ouder bent. Dit soort ongelukken zitten in een klein hoekje. Voor je het weet is het gebeurd. Het zegt niks over jou, je bent geen goede of slechte ouder hierdoor. Wel is het goed hierover te praten. Vaak hoor je dat het anderen ook gebeurd is. Er zijn genoeg verhalen van valpartijen! Het enige wat je kunt doen is ervan leren en erover praten. Misschien kan je het bij een ander hiermee voorkomen.
Tot slot
Een valpartij gebeurt in een seconde. Pak je kindje niet gelijk op, maar kijk naar zijn reactie en verwondingen. Bel 112 als je kindje bewusteloos of gewond is. Als je kindje huilt, kan je hem oppakken en troosten. Laat je kindje altijd door een arts controleren. Verandert het gedrag van je kindje later op de dag, laat je kindje dan altijd nogmaals checken. Gelukkig houden bijzonder weinig kinderen ernstige schade over aan valpartijen. De schrik en de gevoelens die je hierna krijgt, zul je wel even de tijd moeten geven.
Wil je beter weten wat je moet doen bij een ongeval? Volg dan een kind – EHBO cursus. Neem een kijkje op de Academie.
Dit ben ik
Ik ben Miranda Donkers, enthousiaste instructeur EHBO bij Stichting EHAK. Onze stichting is gespecialiseerd in het verzorgen van lessen EHBO baby’s en kinderen. Mijn missie is om zoveel mogelijk ouders /verzorgers (in spe) meer zelfvertrouwen te geven in geval van nood. Een ongeluk is snel gebeurd; een verslikking, verbranding, vergiftiging. Met mijn blogs hoop ik jullie de eerste
handvaten te geven.
Website: www.stichting-ehak.nl
Pingback: Zonnesteek, wat zijn de symptomen en hoe kan je het voorkomen?