Valpartij van de fiets. Wat moet je wel en vooral niet doen?

De eerste keer zonder zijwieltjes is niet alleen voor een kind spannend. Als moeder vond ik vooral de eerste keer op de weg een uitdaging. Na een fijne fietstocht waarin alles goed leek te gaan, werd het toch nog een valpartij. Mijn zoontje belandde met zijn wiel in een zachte berm. Hij maakte een spectaculaire duikeling over de kop. Eindresultaat: een huilend kind met flinke schaafwonden aan handen/ knieën en geen EHBO spullen in mijn tas. Weet jij wat je moet na zo’n valpartij moet doen?

Hoe reageer je als je kind net gevallen is?

Als ouder wil je vaak snel je kind oppakken na een valpartij, maar als hij een harde valpartij heeft gemaakt, laat hem dan rustig zelf opstaan. Ga op je hurken erbij zitten en vraag of je kind naar je toe kan komen. Je kunt dan goed beoordelen of er nog ander letsel is. Dit vraagt natuurlijk wel veel van je geduld. Als je kind zelf naar je toe kan komen is er geen levensbedreigend letsel. Neem dan eerst rustig de tijd om hem te troosten. Kijk daarna wat voor hulp je kan verlenen.

Als het meer dan een schaafwond is

Waar mijn jongste zoon alleen schaafwonden had opgelopen na een valpartij, liep het met mijn oudste zoon anders af na een fietstocht. Hij fietste voor mij op een rotonde. Staand aan het fietsen en schoof met zijn voet van de trapper. Voordat ik ook maar iets kon zeggen lag hij met een klap op de grond. Zijn fiets belandde bovenop hem. Toen ik dichterbij kwam zag ik een grote bult bij zijn slaap. Dit gebeurde voor het politiebureau, dus hulp was er gelukkig snel. Na een controle in de ambulance mocht hij mee naar huis, met een flinke hersenschudding.

kindje zit op een loopfiets met een help op en staat op een heuvel. Zal het goed gaan of wordt het een valpartij?

Wanneer bel je een ambulance?

Kan je kind na een valpartij niet zelf opstaan, laat hem dan rustig op de grond liggen. Zorg dat de omgeving om hem heen veilig is. Ga hem niet zomaar verplaatsten. Er kan namelijk ook hersenletsel zijn na een flinke valpartij. Alleen als er geen veilige situatie is, mag je een kind verplaatsten. Twijfel je over de ernst van het letsel, neem dan contact op met 112. Vergeet niet om je kind te blijven geruststellen. Ga er maar gewoon naast zitten en houd zijn hand vast.

Hoe houd je je kindje warm?

Een valpartij van een fiets gebeurt natuurlijk niet alleen als het buiten mooi weer is. Is het buiten koud en ligt je kindje op de grond, zorg dan dat je hem warm houdt. Dit kan bijvoorbeeld door je jas over hem heen te leggen. Geef je kind niet zomaar iets te eten of te drinken. Overleg dit altijd met de centralist van 112.

Ligt je kindje veilig?

Een fiets ligt op de grond, gevallen

Wat doe je als je niet gelijk kan uitspoelen?

Als er door de valpartij “alleen” flinke schaafwonden zijn, dan moeten deze worden schoongespoeld. Misschien heb je een flesje water bij je of is er in de omgeving een woning waar je kunt aanbellen. Is er niets in de omgeving en is er geen levensbedreigende situatie? Dan zit er niets anders op dan naar huis te fietsen.

Dit doe je zodra je thuis bent:

    • Spoel je de wond schoon met lauw, stromend water.
    • Het minst favoriete deel: verwijder vuil/steentjes eventueel met een borsteltje of pincet.
    • Gebruik geen zeep of ontsmettingsmiddel (dus ook geen jodium, soda of biotex). Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze middelen niet beter werken dan spoelen met water om een infectie te voorkomen.
    • Is er geen water om mee te spoelen? Dan is een ontsmettingsmiddel, zoals jodium, wel beter dan niets.

Hoe voorkom je vastplakkende kleding aan de wond?

Laat een kleine schaafwond aan de lucht drogen. Dat valt natuurlijk niet mee in de winter. Ook tijdens het slapen is er kans dat een pyjama vast komt te zitten aan de wond. Zit er iets vastgeplakt aan een schaafwond, trek dit dan niet los. Daardoor maak je de wond weer open. Laat je kind in bad zitten of douchen. Week het vastzittende kledingstuk los van de wond.

Hoe voorkom je een infectie?

Wil je de wond afdekken? Gebruik dan een niet verklevend gaasje. Dit kun je herkennen aan een glans erover. Het glimmende deel leg je voorzichtig op de wond. Hierover doe je dan een verbandje dat je vastmaakt met leukoplast. Is het gaasje bij verschonen van de wond toch vastgeplakt aan de wond? Week het dan weer los met water.

Een schaafwond geneest meestal snel en zonder problemen. Als de wond niet goed schoongespoeld kan worden, is er kans op een infectie. Daarom moet je blijven controleren hoe de schaafwond eruit ziet.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Je gaat naar de huisarts met een schaafwond als:

  • Je twijfelt over de grootte en plaats van de schaafwond
  • De wond niet goed kan schoonmaken
  • Je een rode streep vanaf de wond ziet
  • Bij een infectie van de schaafwond:
    1. Je kind voelt zich ziek
    2. De wond doet meer pijn en voelt warm
    3. De randen van de wond zijn rood
    4. Er komt witgeel vocht uit de wond

Weer op de fiets

Als ik (als volwassen persoon) zo’n valpartij had gemaakt, dan weet ik niet of ik nog ooit op de fiets was gestapt. Je kind wil je zelfvertrouwen geven. Dus hup verder op de fiets. Met rode oogjes en flink afgeschaafde knieën stapt hij stoer op zijn fiets. Ik besef dan weer dat kinderen heel flexibel zijn.

Tot slot

Een valpartij met de fiets kan iedereen overkomen. Vraag na de valpartij je kind altijd zelf naar jou toe te komen. Als je kind op de grond blijft liggen, kijk dan of hij veilig ligt. Verplaats je kind niet en bel zo nodig 112. Houd je kind warm. Heeft je kind alleen schaafwonden spoel deze dan altijd schoon. Dreigt er een infectie te ontstaan, ga dan altijd even langs de huisarts.

Weet jij wat je bij een bloedneus moet doen? Lees de blog over bloedneuzen die Miranda eerder schreef.
Wil je echt goed voorbereid zijn? Volg dan een kind – EHBO cursus. Neem een kijkje op de Academie.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Dit ben ik

Ik ben Miranda Donkers, enthousiaste instructeur EHBO bij Stichting EHAK. Onze stichting is gespecialiseerd in het verzorgen van lessen EHBO baby’s en kinderen. Mijn missie is om zoveel mogelijk ouders /verzorgers (in spe) meer zelfvertrouwen te geven in geval van nood. Een ongeluk is snel gebeurd; een verslikking, verbranding, vergiftiging. Met mijn blogs hoop ik jullie de eerste
handvaten te geven.

Website: www.stichting-ehak.nl

Share This Post
2 reacties
Er kan niet gereageerd worden op deze post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.