Vergoedt de inboedelverzekering schade in huis door kinderen?

Hoe kindproof je je huis ook maakt, kids kunnen met hun speelsheid en nieuwsgierigheid soms zorgen voor schade aan spullen in huis. Van een omgestoten lamp tot een tekening op de witte muur: het kan al snel flink in de papieren lopen om producten te vervangen of herstellen. Gelukkig worden sommige schadegevallen vergoed vanuit een inboedelverzekering. We vertellen je er alles over.

Wat kan er gebeuren in huis?

Kinderen kunnen op meerdere manieren schade veroorzaken in huis. Zelfs als je alle breekbare vazen in de kast laat staan en je bank goed impregneert, is je huis nooit helemaal veilig voor hun streken.
De volgende voorwerpen sneuvelen het vaakst:

  • Breekbare voorwerpen: Een balspel in de woonkamer kan gemakkelijk eindigen met een gebroken vaas of lamp.
  • Elektronica: Een drankje is zo gemorst over een laptop of tablet, waardoor deze misschien wel niet meer werkt.
  • Meubilair: Muren en meubels worden door kleine picasso’s nog weleens gebruikt als canvas voor artistieke uitspattingen met potloden, stiften of verf…
  • Vloeren: Op houten vloeren ontstaan snel krassen door speelgoed. Heb je tapijt? Dan zal waarschijnlijk niet lang duren tot het eerste glas drinken er overheen valt.
schade ontstaan dooe spelden kinderen, wat wordt er vergoed door de verzekering?

Inboedelverzekering en dekking

Heb je een inboedelverzekering? Deze dekt de schade aan je eigendommen in huis door onverwachte gebeurtenissen. Vaak valt schade door brand, diefstal, waterschade en soms vandalisme hieronder. Je huis verzekeren kan in veel gevallen verstandig zijn om te voorkomen dat je bij dit soort schade diep in de buidel moet tasten. Maar hoe zit het met schade die veroorzaakt is door kinderen?

spelende kinderen en schade in huis

Basisdekking

Heb je een inboedelverzekering met een basisdekking? Dan is opzettelijke schade of schade door roekeloos gedrag meestal niet standaard verzekerd, ook niet als deze door kinderen is veroorzaakt. Voor schade door ongelukjes of onoplettendheid kan het bij sommige verzekeraars een ander verhaal zijn. Check daarom altijd goed de polisvoorwaarden van je verzekering.

Allriskdekking

Om beter beschermd te zijn tegen schade door kinderen, kan een allriskdekking uitkomst bieden. Deze verzekering dekt naast de standaard risico’s vaak ook schade die je zelf of een ander gezinslid veroorzaakt door een ongelukje. Dit betekent dat als je kind per ongeluk een dure lamp omstoot of een glas water over je laptop laat vallen, deze schade mogelijk gedekt is.

De voorwaarden verschillen per verzekeraar. Het is daarom altijd belangrijk om de polisvoorwaarden van je inboedelverzekering grondig door te lezen. Hierin staan de precieze dekking en eventuele uitsluitingen vermeld. Belangrijke punten om op te letten zijn:

  • Eigen risico: De meeste verzekeringen hanteren een eigen risico per schadegeval. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekering de rest vergoedt.
  • Maximale vergoedingen: Voor bepaalde voorwerpen of typen schade gelden soms maximale vergoedingsbedragen.
  • Afschrijvingsbeleid: Voor oudere voorwerpen wordt vaak een lagere vergoeding uitgekeerd vanwege waardevermindering door gebruik en ouderdom.

Maar hoe zit het met andermans kinderen?

Het vriendje of vriendinnetje van je kind is op speelbezoek. Na een ongeluk zie je dat er door een bloedneus een vlek is ontstaan op je nieuwe bank. Gelukkig viel de bloedneus van het vriendje of vriendinnetje mee, maar de schade helaas niet. Bij ongelukjes van kinderen jonger dan 18 jaar zijn de ouders van het kind aansprakelijk. Hebben de ouders een particuliere aansprakelijkheidsverzekering? Dan vallen de meeste schades onder de dekking van deze verzekering.

Is er schade met opzet gemaakt? Dan wordt dit niet gedekt door de verzekering.

Schade zo veel mogelijk voorkomen

Hoewel een verzekering soms de kosten van schade kan dekken, is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom geven we enkele tips om schade door kinderen te minimaliseren:

  1. Berg breekbare en waardevolle spullen veilig op: Plaats ze buiten bereik van onhandige kinderen.
  2. Bescherm elektronische apparatuur: Gebruik beschermhoezen voor laptops en tablets.
  3. Educatie: Leer kinderen voorzichtig om te gaan met spullen in huis en stel grenzen aan waar ze mogen spelen.
  4. Vloerbescherming: Gebruik vloerkleden of speelmatten in speelruimtes om vloerbeschadiging te voorkomen.

Tot slot

Het is natuurlijk erg vervelend als er schade aan je kostbare spullen ontstaat. Hoe erg je ook je best doet om alle breekbare en kostbare spullen te bewaken, met spelende kinderen in huis is dit nooit helemaal te voorkomen. Je wilt natuurlijk ook dat je kids lekker zichzelf kunnen zijn thuis en hun energie kunnen uiten, dus verbieden is vaak ook geen optie. Mocht er onverhoopt toch iets gebeuren met je meubels, kun je misschien wel een vergoeding krijgen vanuit je inboedelverzekering. Hopelijk is zo in ieder geval de financiële schade gedekt.

Op Buurtmamas.nl vind je andere moeders in jouw buurt. Meld je gratis aan.

Buurtmamas.nl publiceert elke zaterdag (en soms vaker) een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Groetjes Buurtmama's
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.