Verhoog jouw zwangerschapskans & check je darm bacteriën

‘Ik wil graag mijn darmmicrobioom laten bepalen!’. Dat was de kreet die ik onlangs kreeg van een patiënte van mij. Zij was onder behandeling bij een IVF centrum voor haar kinderwens. Ze zat in de zoveelste IVF behandeling. Bij deze kliniek had ze meerdere keren haar vaginale microbioom laten bepalen. Hiermee wilden ze het juiste moment van de IVF behandeling nagaan. Helaas bleek elke keer dat ze een ongunstig microbioom had. En daarmee waren haar kansen op een zwangerschap ‘low’. In dit blog vertel ik je wat een microbioom is en hoe dit jouw zwangerschapskans kan bepalen. Lees je mee?

Wat is een microbioom

Wat is eigenlijk een microbioom? Hoe kan dit de kans op een zwangerschap voorspellen? Met een microbioom worden alle micro-organismen (zoals bacteriën) bedoeld. Bijvoorbeeld in de darm of vagina. De juiste balans in deze micro-organismen zorgen voor een goede gezondheid. Maar een disbalans kan zorgen voor het ontstaan van ziekte, zoals suikerziekte en leverproblemen. Het idee is dat het vaginale microbioom belangrijk is voor hormonen, menstruele cyclus, embryo vorming en de innesteling. Het kan een reden zijn voor vruchtbaarheidsproblemen.

negroide vrouw kijkt geirriteerd naar een zwangeschapstest

Betekenis van het microbioom

Uit onderzoek is gebleken dat er verschillen zitten tussen het vaginale microbioom van vrouwen die wel en niet zwanger zijn geworden tijdens een IVF behandeling. Het grote verschil zat in de hoeveelheid lactobacillen en de aanwezigheid van mogelijk ziekteverwekkende bacteriën. De conclusie hiervan is dat jouw vaginale microbioom jouw kans op een zwangerschap kan voorspellen. Officieel geldt dit alleen voor vrouwen in een IVF behandeling. Het voorspellen gaat aan de hand van onder andere de hoeveelheid aanwezige lactobacillen en mogelijk ziekteverwekkende bacteriën.

darm bacterie microbioom

Relatie vaginaal en darm microbioom

Mijn patiënte kwam bij mij met de ‘low’ uitslagen van haar vaginale microbioom bepalingen. Ik vroeg wat ik voor haar kon betekenen. Mijn visie is dat er een relatie is tussen het darm- en vaginale microbioom. Een afwijkend vaginaal microbioom, zal waarschijnlijk ook een afwijkend darmmicrobioom betekenen. Overigens is dit in onderzoek nog niet aangetoond. Dit was voor mijn patiënte reden genoeg om haar darmmicrobioom te laten bepalen.

Uitslag van het darm microbioom

Twee weken laten hadden we de uitslag. Het opvallende eraan was een verlaagde hoeveelheid lactobacillen in de dunne darm. Ik vond dit heel interessant en ik vroeg me af of dit hetzelfde betekende voor haar vaginale microbioom. De details uit de eerdere bepalingen had de patiënte niet meer. Misschien was dit wel een gedeelte van haar niet zwanger raken probleem. Als de lactobacillen in de dunne darm verlaagd zijn, zou dit vaginaal waarschijnlijk ook niet op orde zijn. Terwijl deze bacteriën juist in grote getalen aanwezig zouden moeten zijn om een kans op een zwangerschap te hebben.

Behandeling van een disbalans in het microbioom

Een belangrijk onderdeel van haar behandeling werd het verhogen van haar lactobacillen. Helaas is dit niet zo simpel zoals een probiotica nemen met lactobacillen erin. Dit blijft namelijk niet zitten. Het gaat om de zuurgraad in de maag. Deze is niet op orde. Dit kun je verbeteren door bij je voeding iets zuurs te nemen, zoals appelazijn. Dit was één van de adviezen aan mijn patiënte. Zo kon ze met haar voeding haar darmmicrobioom verbeteren. Daarmee zou waarschijnlijk ook haar vaginale microbioom verbeteren. Met als uiteindelijke doel dat ze haar IVF behandeling weer op kon pakken. Met een betere kans op een zwangerschap!

Het microbioom geeft jou persoonlijk advies

Hoe fantastisch zou het zijn als deze onderzoeken toegevoegd worden in het oriënterend fertiliteitsonderzoek in het ziekenhuis? Helaas zie ik dit de komende jaren nog niet gebeuren. Dit onderzoek zul je dus op eigen initiatief moeten laten doen. Maar het goede nieuws is dat je met deze bepaling van jouw darm- en/of vaginale microbioom persoonlijke adviezen in handen krijgt. Hiermee kan je jouw kans op een zwangerschap verbeteren. En de perfecte timing van een IVF behandeling kunt bepalen!

Een disbalans in het vaginaal en darm microbioom kan een reden zijn voor vruchtbaarheidsproblemen. Tijdens een fertiliteitstraject in het ziekenhuis wordt dit meestal niet meegenomen. Je vaginaal en darm microbioom kan wel bepaalt worden, waarmee je een persoonlijk advies krijgt. Dit kan je zwangerschapskansen verhogen. Wil je hier meer van weten dan ben je bij vruchtbaarheidsarts Inge aan het goede adres.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Nieuwe advertentie 4

Dit ben ik

Ik ben Inge van der Velpen en heb de stap genomen om uit het ziekenhuis weg te gaan. Vanuit Zwitserland heb ik een online praktijk, waarbij ik vrouwen help met een gezonde leefstijl en vol vertrouwen hun droom te verwezenlijken, namelijk een positieve zwangerschapstest! In het ziekenhuis liep ik tegen de protocollen aan en miste ik aandacht voor de vrouw achter de patiënte. In mijn online praktijk heb ik de tijd en aandacht die nodig is om ervoor te zorgen dat ik jou kan helpen waar jij mij nodig hebt.

Website: ingevandervelpen.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.