Vertel je jouw kind dat jullie een miskraam hebben gehad?

Je droomde al van het kindje in je buik. Je zag hem of haar al spelen met je andere kind(eren). En dan gaat het opeens mis. Je krijgt een miskraam. Van een blije moeder ben je een verdrietige moeder. Je hebt minder geduld en bent chagrijnig. Is het verstandig om je andere kind(eren) te vertellen dat je een miskraam hebt? Of kan je het beter voor je houden?

Kan je jouw kind dit verdriet besparen?

Vanuit de grond van je hart wil je jouw kind beschermen. Tegen vallen en ook tegen verdriet. Helaas gaat dit niet, want verdriet hoort er in het leven bij. Maar eigenlijk is dat een geluk. Want je kind moet leren vallen en opstaan, zowel fysiek als mentaal. Als jij een kindje verliest, verliest je kind een broertje of zusje. Je kind zal dit op zijn eigen manier verwerken. Zelfs als je kindje niet alles zal begrijpen van wat je vertelt, is het wel goed om het over de miskraam te hebben. Want kleine kinderen voelen wat jij voelt. Ook als het niet uitgesproken wordt. Het is voor hen alleen nog moeilijk om te begrijpen van wie het gevoel is en hoe ze ermee om moeten gaan. Je kind kan het verdriet op zichzelf gaan betrekken. Dit kan zich uitten is extra lief gedrag naar jou of juist heel dwars gedrag.

miskraam vertellen aan je kind, deel je verdriet

Hoe ga jij om met emoties?

Wat denk je; Leert je kind het meeste van wat jij hem vertelt of wat jij doet? Zegt jouw kind ook regelmatig ‘zelluf doen’? Kinderen leren het meeste door zelf te proberen en jou na te doen. Ze leren op deze manier onder andere eten en praten. Ook bij het omgaan met emoties kijken ze naar jou. Dus kan je bedenken hoe jij omgaat met emoties? Krop je ze op, wordt je boos of verstop je het liefste jouw emoties?

samen een boekje lezen over het verlies van je zwangerschap kan jullie beiden helpen.

Doen kinderen wat je zegt of doen ze wat jij doet?

Je kind leert het meeste door jou na te doen. Denk aan leren eten en fietsen. Hierbij hoort ook het leren omgaan met emoties. Vind je het belangrijk dat jouw kind met zijn grote en kleine verdriet bij je komt? Dan heb jij de taak om te laten zien hoe jij omgaat met verdriet (en alle andere emoties). Als jij je kind vertelt dat hij altijd bij jou kan komen als hij verdrietig is, maar jij vertelt nooit over je verdriet…. Dan geef je de boodschap mee dat je verdriet weg moet stoppen. Mijn advies is dus om te praten over je miskraam. Ook als je het moeilijk vindt. Want hoe mooi is de boodschap dat je kind ook over zijn verdriet mag praten als hij het lastig heeft? Daarnaast kan het heel fijn zijn dat je kind meekrijgt dat er nog een broertje of zusje had kunnen zijn. Ook je ongekende kindje hoort bij het gezin.

Vertellen, hoe dan?

Nadat jij je verhaal vertelt hebt, kunnen er vragen komen. Bedenk dat je gewoon antwoord kunt geven op deze vragen. Blijf hierbij eerlijk en een oprecht ‘ik weet het niet’ mag ook. Merk je dat je kindje weinig of geen vragen stelt, dan is samen een (prenten)boek over ene miskraam of zwangerschapsverlies lezen heel fijn. Mogelijk komen er nu wel vragen. Ook kan je zelf vragen stellen aan je kindje. Bijvoorbeeld hoe hij zich nu voelt of wat hij denkt of zou doen.
Aansluiten bij de leeftijd van je kind is ook super belangrijk. Probeer het niet te eenvoudig maar ook niet te moeilijk te maken. Bij het vertellen gaat het vooral over het verdriet, wat je voelt en hoe dat voor je is. Je hoeft er geen seksuele voorlichting van te maken.

Boekenlijst tip

Wist je dat er steeds meer mooie (prenten)boeken bijkomen over een misgelopen zwangerschap? Natuurlijk ben ik al lang op zoek gegaan naar al deze fijne boeken. Daarom heb ik een lijst gemaakt. Ook heb ik nog veel meer tips voor je hoe je dat aanpakt met je kind. Ik heb een e-book. met boekenlijstje en checklist voor je gemaakt. Voel je welkom om hem aan te vragen.

Extra aandacht voor jou?

Een prentenboek aan je kind voorlezen kan ook veel emoties bij jou oproepen. Dat is natuurlijk heel waardevol voor je kindje om te zien. Je kunt jezelf ook nog wat extra aandacht gunnen bij dit verlies, want het is niet niks! Dit kan een gesprek met je vriendin of familie zijn, maar ook met een speciale coach. Deze coach is er speciaal voor opgeleid om jou verder te helpen en er helemaal voor je te zijn. Kijk maar wat je nodig hebt.

Tot slot

Vertel je een miskraam aan je kind? Mijn advies is altijd om het wel te doen. Je kindje voelt jou verdriet overduidelijk. Als je niks vertelt, is het heel moeilijk te snappen voor je kindje waar deze gevoelens vandaan komen en bij wie ze horen. Kinderen kunnen het dan op henzelf gaan betrekken. Daarnaast doen kinderen vaak wat jij doet. Dus wil je ze meegeven dat ze altijd over hun emoties mogen praten, dan moet je het ook zelf doen. Vertel dus rustig wat er gebeurt is en hoe jij je voelt. Je kan hierbij ook een boekje gebruiken. Is je verdriet nog erg aanwezig, dan kan je ook altijd hulp inschakelen. Wees lief voor jezelf.

Mijn andere blogs gaan over ‘vertel jij je miskraam aan vriendinnen?‘, ‘hoe verwerk je zo’n verlies’ en ‘wat doe je met het opgevangen vruchtje?‘. Lees ze ook.

Buurtmamas.nl publiceert elke zaterdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Irene Otto portret

Dit ben ik

Mijn naam is Irene Otto. Graag help ik vrouwen van wie een zwangerschap is misgelopen. Bijvoorbeeld vrouwen die het moeilijk vinden nog ontspannen met hun kinderwens om te gaan. Ook ondersteun ik vrouwen met hun emoties rondom de misgelopen zwangerschap. Ik coach je naar rust rond deze onderwerpen, zodat het niet langer je leven bepaalt.

Website: www.praktijkjanna.nl

Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.