Miskraam, vertel jij het aan je vriendinnen?
Je hebt een miskraam gehad en hebt het daar moeilijk mee. Mogelijk vraag je jezelf af of je het aan je vriendinnen moet vertellen of niet. Je bent op zoek naar steun maar je twijfelt, want als je vriendinnen je niet begrijpen maakt dat je misschien nog eenzamer.
Toch ben je zeker niet de enige die dit meemaakt. Wist je dat ongeveer 1 op de 4 vrouwen in haar leven te maken krijgt met een miskraam? En vaak hoor je pas wanneer je over jouw miskraam praat van één van je vriendinnen dat het haar ook is overkomen. Maar hoe doe je dat nou? Hoe vertel je het aan je vriendinnen?
Waarom je er liever niet over vertelt
Praten over je miskraam voelt kwetsbaar. Misschien hou je het daarom liever voor je. En ik snap dat. Het is moeilijk om de juiste woorden te vinden. Je bent bang dat je moet huilen als je erover praat… dus zwijgen voelt dan vaak makkelijker.
Zeker als je vriendinnen nog niet weten dat je actief bezig bent om kinderen te krijgen, kan het makkelijker voelen om te zwijgen. Want erover praten betekent dat ze dan ook van je kinderwens, of de wens voor nog een kindje, weten.
Wel of niet vertellen?
Wanneer je erover praat, kan het gebeuren dat je vriendinnen met onhandige opmerkingen komen. Maar als je blijft zwijgen en jezelf afzondert, voel je je daardoor extra eenzaam en onbegrepen. Je miskraam verzwijgen en je verdriet proberen weg te stoppen helpt niet. Je maakt het alleen maar moeilijker voor jezelf. Ik schreef hier eerder over in de blog ‘Ook een prille miskraam is een verlies dat je raakt’.
Daarbij ontneem je jezelf, door te zwijgen over je miskraam, óók de kans op steun. Je bent niet de enige. Eén op de vier vrouwen maakt dit in haar leven mee. Pas wanneer je erover praat, hoor je de verhalen van anderen die het ook hebben meegemaakt.
Wat kan het vertellen je opleveren?
Misschien begrijpen je vriendinnen het niet. Dat kan gebeuren. Het is nu eenmaal zo dat de meeste mensen geen idee hebben van de impact van een miskraam. Als ik heel eerlijk ben, had ik dat zelf ook niet tot het me overkwam. Toen wist ik pas hoe diep het raakt. Mede doordat we zo weinig over de impact van miskramen praten, hebben de meeste mensen daar geen idee van. Nu hoef je natuurlijk niet de wereld te verbeteren, maar je kunt anderen wel helpen jou te helpen. Stel je voor dat je, door het te vertellen, er achter komt dat één van je vriendinnen ook een miskraam heeft meegemaakt en jou daardoor kan steunen. Hoe waardevol is dat?
Hoe kun je het aan je vriendin(nen) vertellen?
Ben je bang voor de goedbedoelde opmerkingen en verkeerde reacties? Leid je verhaal dan in. Vertel eerst dat je iets wilt vertellen dat moeilijk voor je is, maar dat je toch graag kwijt wilt. En dat de ander alleen hoeft te luisteren.
Of stuur een mail of berichtje waarin je het vertelt. Verwijs dan je vriendin(nen) naar dit artikel. Hierin geef ik tips om een vriendin te steunen die een miskraam heeft gehad.
Niemand aan wie je het kunt vertellen?
Lukt het niet om iemand in je omgeving te vinden door wie je je begrepen voelt? Zoek dan een mamavriendin hier op Buurtmama’s, of start een groep. Je zal merken hoeveel mama’s dit hebben meegemaakt en wel de goede dingen kunnen schrijven.
Je vriendinnen over je miskraam vertellen kan kwetsbaar voelen. Maar het verzwijgen maakt je extra eenzaam en je ontneemt jezelf de kans op steun. Vaak hoor je pas over de ervaringen van anderen wanneer je er zelf open over bent. Ook als je geen vriendinnen hebt die een miskraam hebben meegemaakt, kun je hen tips geven hoe ze jou kunnen steunen. In het echte leven of hier via Buurtmama’s.
Wil je graag persoonlijke tips voor jouw situatie? Mail me dan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik maak met liefde tijd voor je.
Dit ben ik
Mijn naam is Irene Otto. Graag help ik vrouwen van wie een zwangerschap is misgelopen. Bijvoorbeeld vrouwen die het moeilijk vinden nog ontspannen met hun kinderwens om te gaan. Ook ondersteun ik vrouwen met hun emoties rondom de misgelopen zwangerschap. Ik coach je naar rust rond deze onderwerpen, zodat het niet langer je leven bepaalt.
Website: www.praktijkjanna.nl
Pingback: Vertellen dat je zwanger bent. Bij hoeveel weken is dat het beste?
Pingback: Vertel je jouw kind dat jullie een miskraam hebben gehad?