Vertellen dat je zwanger bent. Bij hoeveel weken is dat het beste?
Wanneer je zwanger bent, wil je het aan de ene kant wel van de daken schreeuwen, tegelijk is er meestal ook een gevoel van reserve. Moet je dat nou wel doen? Stel je voor dat het misgaat? Er is nog altijd zoiets als die ongeschreven regel dat je het beter pas na 12 weken kunt vertellen. Toch? Of is dat niet meer van deze tijd? Ik vertel je graag hoe ik daar vanuit mijn werk als psychosociaal therapeut en miskraambegeleider tegenaan kijk.
Wanneer is het veilig om te vertellen?
De meeste miskramen vinden plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap. Daarna zou je ‘safe’ zijn. Vroeger was het gebruikelijk om die eerste tijd niet te vertellen dat je zwanger was. Maar tijden zijn veranderd. Wat is er anders?
Waarom na 12 weken vertellen?
Toen mijn moeder zwanger werd, was het eind jaren ’60 / begin jaren ’70. Ze moest nog wachten tot haar menstruatie twee keer was weggebleven voor ze een zwangerschapstest kon laten doen bij haar huisarts. Natuurlijk ging ze het voor die tijd niet vertellen. Dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen! Je koopt nu zelf een test bij de drogist en je kunt al vóór je daadwerkelijk overtijd bent testen. Dat is niet het enige dat is veranderd. Bij mijn eerste zwangerschap, eind jaren ’90, kon ik met 12 weken voor het eerst een hartslag van je baby horen. Daarna ging ik het vertellen.

Wat als het mis gaat?
Inmiddels zijn echo’s de normaalste zaak van de wereld. Je krijgt rond de 7-8 weken vaak al de eerste echo. Dat is natuurlijk hartstikke mooi als alles goed gaat, wat meestal gelukkig zo is. Maar ongeveer 15% van de zwangerschappen loopt niet goed af. En zo’n 1 op de 4 vrouwen krijgt te maken met een miskraam (of soms meerdere) in haar leven.

Waarom is het fijn om al wel vroeg te vertellen dat je zwanger bent?
Wat ik van de meeste vrouwen hoor die een miskraam hebben gehad, is dat je geen idee hebt van de impact. Tot je het zelf meemaakt. Ik ervaarde dat zelf ook zo. Toch is het normaal dat het zoveel impact heeft. Want zodra je weet dat je zwanger bent ga je je voorstellen hoe je leven er uit zal zien met dit kindje erbij. En eigenlijk al eerder. Wanneer je gaat nadenken over gezinsuitbreiding droom je al over de toekomst. Bij een echo met 7-8 weken zwangerschap kan je al het hartje zien kloppen. Dat koffieboontje op het scherm is jullie kindje-in-wording. Hoe ongelooflijk ook, je houdt er al van voor je het in je armen kunt sluiten.
Wat als je jouw zwangerschap nog niet vertelt hebt?
Als je zwangerschap dan onverhoopt misgaat, moet je er alweer afscheid van nemen nog voor je het hebt kunnen leren kennen. Dat raakt je. De meeste vrouwen (en ook mannen!) hebben daar veel verdriet van. Het is dan fijn om steun en medeleven te krijgen van mensen in je omgeving. Als je dan niet hebt verteld dat je zwanger bent, sta je helemaal alleen in je verdriet. Het kan vaak lastig zijn om alsnog te vertellen dat je zwanger was en het is misgegaan. Je voelt je kwetsbaar en houdt misschien liever je mond. Je ontneemt jezelf de kans op steun.
Hoe vertel je alsnog dat je zwanger was?
Aan de andere kant voelt het misschien intiem om meteen al te delen dat je zwanger bent. Het kan ook fijn zijn om nog even een geheimpje van jullie samen te hebben. Nu is daar natuurlijk best een middenweg in te vinden. Je hoeft het niet meteen met iederéén te delen. Vertel het aan de mensen die dichtbij staan. Aan lieve familie en vrienden die jou goed kunnen steunen.
Aan wie vertel je dat je zwanger bent?
Is er nu een standaard regel wanneer je vertelt dat je zwanger bent? Eigenlijk niet. Ik denk dat je je eigen overweging moet maken hierin. Mijn persoonlijke mening: vertel het aan die mensen in je omgeving met wie je veel of hecht contact hebt. Dat zijn vaak ook de mensen van wie je steun zou willen als het misgaat. Je (schoon)ouders, broers/zussen, goede vrienden en misschien ook (een aantal van) je collega’s. Met je collega’s breng je heel wat uren op een dag door. Dus geheim houden dat je zwanger bent, is sowieso moeilijk.
Mocht het misgaan, dan is geheim houden dat je verdriet hebt nog veel moelijker…
Tot slot
Door er niet over te praten houden we de zwijgcultuur in stand. Daar is niemand bij gebaat. De ’12-weken-regel’ komt uit de tijd van mijn moeder. Dus het wordt tijd dat we die afschaffen. Vertel je zwangerschap wanneer het voor jou goed voelt. En aan de mensen die voor jou goed voelen. Dan kun je jouw blijdschap en eventuele verdriet met hun delen.
Heb jij een miskraam gehad en zoek je tips en handvatten hoe je daarmee om kunt gaan? Lees dan mijn e-boek ‘Een miskraam. En nu? 7 inzichten die je verder helpen’ of volg mijn mini-videotraining over omgaan met een miskraam.
In een eerdere blog gaf ik nuttige informatie hoe je binnen je relatie omgaat met een miskraam.

Dit ben ik
Mijn naam is Irene Otto. Graag help ik vrouwen van wie een zwangerschap is misgelopen. Bijvoorbeeld vrouwen die het moeilijk vinden nog ontspannen met hun kinderwens om te gaan. Ook ondersteun ik vrouwen met hun emoties rondom de misgelopen zwangerschap. Ik coach je naar rust rond deze onderwerpen, zodat het niet langer je leven bepaalt.
Website: www.praktijkjanna.nl
