Vertellen dat je zwanger bent, wanneer doe je dat?
Met een positieve zwangerschapstest in handen, gaat er heel wat door je heen. Je zou het ’t liefst van de daken schreeuwen. IK BEN ZWANGER! Toch houden de meeste vrouwen hun zwangerschap de eerste periode voor zichzelf. Sommigen vertellen het wel aan een select groepje familie en vrienden, zodat ze hun vreugde kunnen delen. Het is een spannende tijd die aanbreekt. Zal het goed gaan? Als de eerste echo goed blijkt te zijn, reist de vraag wanneer je het nu wel kan gaan vertellen. Met mijn ervaring als psychosociaal therapeut en miskraambegeleider, neem ik je graag mee in mijn overwegingen.
Is er een veilige termijn?
Miskramen komen regelmatig voor. Een spermacel en eicel die samen smelten is een precisiewerkje. Een miskraam vindt vaak plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap. Daarna gaan de meeste zwangerschappen goed. Hoe komt het dat we nog steeds die 12 weken aanhouden om het ‘pas’ te vertellen?
Waarom die bekende 12 weken?
In de tijd van mijn moeder ging het heel anders. Het was eind jaren ’60 en begin jaren ’70. Ze mocht via de huisarts een zwangerschapstest doen als er twee menstruatie weg waren gebleven. Tot die tijd ging ze het natuurlijk nog niet vertellen. Tegenwoordig kan je testen wanneer je maar wil. Je koopt zelf een zwangerschapstest bij de drogist en kan zelfs als testen voordat je menstruatie weg blijft. Maar de tijd is nog meer veranderd. Toen ik zelf zwanger was, was het eind jaren ’90. Pas bij 12 weken zwangerschap wist ik voor het eerst of er een kloppend hartje was. Pas toen durfde ik het te vertellen.
Wanneer gaat het meestal niet goed?
Tegenwoordig is de echo niet meer weg te denken. De meeste verloskundigen bieden je een echo aan rond 7-8 weken zwangerschap. Dat is het moment dat je ziet of de zwangerschap goed zit of niet. Bij ongeveer 15% van de vrouwen blijkt het een miskraam te zijn. Uiteindelijk maakt zelfs 1 op de 4 vrouwen een miskraam mee in haar leven.
Wat gebeurt er in je hoofd?
Ondertussen heb ik heel veel vrouwen gesproken die een miskraam hebben meegemaakt. Bijna allemaal zeggen ze dat ze de impact vooraf niet hadden kunnen bedenken. Zelf ervaarde ik dat ook zo. Eigenlijk is die impact niet zo vreemd. Op het moment dat je zwanger bent, ga je al dromen van een toekomst met je kindje. Op het moment dat je een kinderwens hebt, gebeurt dat meestal eigenlijk al. Als je dan een klein koffieboontje met kloppend hartje op de echo ziet, worden jullie dromen steeds echter. Je gaat al plannen maken hoe je het straks allemaal wilt.
Je zwangerschap aan niemand vertelt?
Al dat dromen, kan ook eindigen in een teleurstelling. Als je zwangerschap niet goed blijkt te gaan, moet je afscheid van het kindje nemen. Afscheid voordat je het echt hebt leren kennen. En dat is emotioneel. De meeste vrouwen en ook partners, hebben verdriet als dit gebeurd. Weet je hoe fijn steun van je omgeving dan is? Met die steun sta je niet alleen. Als je jouw zwangerschap aan niemand vertelt hebt, sta je heel alleen in je verdriet. Natuurlijk kan je het alsnog vertellen, maar soms is dat best ingewikkeld. Je voelt je kwetsbaar, waardoor je soms de neiging hebt voor je te houden. Toch kan ik je maar één ding adviseren. Vertel het wél aan iemand, ook al is dat één goede vriendin.
Hoe vertel je alsnog dat je zwanger was?
Als je net zwanger bent, voelt het vaak nog veel te intiem om aan anderen te vertellen. Het is soms een heel speciaal geheim van jullie samen. Ik adviseer je ook niet om het gelijk aan iedereen te vertellen. Een paar familieleden of vrienden kiezen die dichtbij jou staan, is een hele goede zet. Kies de mensen waarvan je inschat dat ze ook fijn en lief voor je zijn als je wel steun nodig hebt.
Wie vertel je het dan?
Is er nu een standaard regel wanneer je vertelt dat je zwanger bent? Eigenlijk niet. Ik denk dat je je eigen overweging moet maken hierin. Mijn persoonlijke mening: vertel het aan die mensen in je omgeving met wie je veel of hecht contact hebt. Dat zijn vaak ook de mensen van wie je steun zou willen als het misgaat. Je (schoon)ouders, broers/zussen, goede vrienden en misschien ook (een aantal van) je collega’s. Met je collega’s breng je heel wat uren op een dag door. Dus geheim houden dat je zwanger bent, is sowieso moeilijk.
Mocht het misgaan, dan is geheim houden dat je verdriet hebt nog veel moelijker…
Tot slot
Als je net zwanger bent, is het fijn om het aan enkele lieve mensen te vertellen. Niet elke zwangerschap gaat goed en op deze manier kan je ook steun krijgen. Als het een miskraam blijkt te zijn, heb je deze steun vaak hard nodig. Als de termijnecho goed was, dan is de miskraam kans erg klein. Hierna kan je het dus wel aan veel meer mensen gaan vertellen. De bekende ’12-weken-regel’ is nog van vroeger, toen vrouwen pas laat wisten of de zwangerschap goed ging. Dus kies een paar familieleden of vrienden die dichtbij staan en jou steunen in je geluk en eventueel bij je verdriet.
Heb jij een miskraam gehad en zoek je tips en handvatten hoe je daarmee om kunt gaan? Lees dan mijn e-boek ‘Een miskraam. En nu? 7 inzichten die je verder helpen’ of volg mijn mini-videotraining over omgaan met een miskraam.
In een eerdere blog gaf ik nuttige informatie over het wel of niet vertellen van je miskraam aan aan je vriendinnen.
Dit ben ik
Mijn naam is Irene Otto. Graag help ik vrouwen van wie een zwangerschap is misgelopen. Bijvoorbeeld vrouwen die het moeilijk vinden nog ontspannen met hun kinderwens om te gaan. Ook ondersteun ik vrouwen met hun emoties rondom de misgelopen zwangerschap. Ik coach je naar rust rond deze onderwerpen, zodat het niet langer je leven bepaalt.
Website: www.praktijkjanna.nl
Pingback: Vertellen Aan Je Ouders Dat Je Zwanger Bent
Pingback: Wanneer Vertel Je Je Ouders Dat Je Zwanger Bent: De Juiste Timing Voor Het Grote Nieuws
Pingback: Wanneer Vertel Je Dat Je Zwanger Bent Aan Je Ouders? Tips En Advies. - Huanluyenchosaigon125.com