Verwarmende voedingsmiddelen in de herfst -met 3 kidsproof recepten-

Ik hou van de herfst. Van de frisse ochtendlucht en de vlammenzee van herfstkleuren in de bomen. Nadat we in de zomer veel buiten hebben rondgefladderd en allerlei uitjes hebben ondernomen op de lange, warme dagen, breekt nu een andere tijd aan. Zoals de bomen hun bladeren laten vallen, is ook voor ons de tijd aangebroken om los te laten. Keer naar binnen en zoek de rust op. In de herfst heeft je lichaam andere voedingsmiddelen nodig dan in bijvoorbeeld de zomer. Je lichaam heeft meer warmte nodig voor een goede weerstand. In deze blog laat ik je kennis maken met de natuurgeneeskundige gedachte van warme voedingsmiddelen, specerijen en harmonie met de herfst. Inclusief drie mooie kids-proof recepten.
Na een mooie boswandeling in herfstsferen, kruip ik lekker op de bank met een kopje thee. Dan overdenk ik welke zaken ik los kan laten richting het einde van het jaar om een frisse start te maken in het nieuwe jaar.

Waarom verwarmende voeding?

Van de smaken van de herfst houd ik ook erg veel. Kaneel, koekkruiden, pompoen en paddenstoelen. Wanneer de buitentemperatuur daalt, hebben we volgens de natuurgeneeskunde verwarmende voeding nodig om ons lichaam warm te houden. Dat kan je doen door bijvoorbeeld havermoutpap i.p.v. yoghurt te eten bij het ontbijt. Soep bij de lunch i.p.v. een salade. En een kop thee i.p.v. een koud drankje. Gebruik ook verwarmende specerijen in je eten zoals kaneel en gember.

Welke voeding helpt je lichaam

De herfst biedt ons aardende voedingsmiddelen zoals pompoen, pastinaak, wortel en paddenstoelen om ons te helpen rust te vinden. Door het eten van lokale seizoensproducten, versterk je de harmonie tussen je lichaam en de cyclus van de natuur. Pompoen is nu makkelijk verkrijgbaar in Nederland en de bekendste soort is die met de oranje schil. De mooie oranje kleur van het vruchtvlees geeft het al aan; pompoen bevat veel betacaroteen. Dit wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Deze vitamine draagt o.a. bij aan een goede weerstand en gezonde slijmvliezen zoals die van de neus, oren en keel. En met de “r” in de maand is dat zeer welkom!

vrouwe staat in haar warme okergele trui met ee mandje met paddenstoelen in haar handen

Verschillende kids-proof pompoen recepten

Door zijn zachte, zoete smaak is deze oranje vrucht zeer geschikt voor kinderen. Baby’s kunnen pompoen eten zodra er gestart wordt met vaste voeding. Wij nemen nu wekelijks een pompoen mee uit een lokale zelfpluktuin. Dus inmiddels heb ik al een aantal verschillende recepten met deze oranje kanjer uitgeprobeerd. Om je wat inspiratie te geven, deel ik in deze blog drie kids-proof recepten. Deze zet de smaken van de herfst in het (herfst)zonnetje.

pompoensoep met zonnebloempitjes en creme fraiche in een kom met deksel er half op, staan dop een wit servet met lepel ernaast op een bedje van stro met een paar andere pompoenen

Recept 1 Pompoensoep

Ik denk wel het bekendste herfstgerecht, dus die kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Zacht en romig van smaak en een soep met een stevige structuur. Dus zelfs hele kleine kinderen kunnen het zelf eten (mits niet te warm natuurlijk!). Er zijn lekkere pompoensoeprecepten uit alle hoeken van de wereld, maar eigenlijk vind ik “plain and simple” toch het lekkerst. Smelt roomboter in de pan, bak een gesnipperd uitje zachtjes, voeg dan pompoen in blokjes toe, even stoven, vervolgens voeg je de bouillon toe. Nog even koken tot de pompoen zacht is. Dan pureer je de soep en voeg je eventueel wat nootmuskaat (nog zo’n verwarmende specerij) en naar smaak zout en peper toe. Serveer de soep met een beetje yoghurt of creme fraiche en smullen maar! Je kan zo’n basisrecept hier vinden.

Recept 2 Pompoenlasagne

Dit recept is met pompoen, spinazie en dadels. Door de zachte, zoete smaak is het geschikt voor kids. Zeker leuk om eens te proberen!

Recept 3 Pompoencake

Je kan pompoen ook goed verwerken in zoete gerechten, omdat het van zichzelf een zachte, zoetige smaak heeft. De Allerhande heeft dit lekkere recept en mét die verwarmende koekkruiden waarover ik het eerder had. Ik heb hem altijd zonder de roomkaas topping gemaakt en dat was heerlijk!

In deze blog heb ik je vertelt waarom je lichaam warmte nodig heeft in de herfst. Ook heb ik je laten weten welke verwarmende voedingsmiddelen en specerijen er zijn. De drie recepten die ik beschrijf zijn kindvriendelijk en kan je dus heel goed in deze tijd maken. Hiermee versterk je de harmonie tussen je lichaam en de cyclus van de natuur. Veel kook- en proefplezier.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag, woensdag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Sarah Roozendaal (1) klein

Dit ben ik

Ik ben Sarah Toeset-Roozendaal en ik ben natuurgeneeskundig therapeut en voedingsdeskundige. Mijn praktijk is in Weesp, waar ik mensen van jong tot oud, help om van hun klachten af te komen door een totaalaanpak o.b.v. voeding, leefstijl en kruidengeneeskunde. Daarnaast ben ik mama van Ruby (8), Roan (4) en Liam (2) en ik ben getrouwd met Vince.

Website: www.holistichealthcenter.nl

Holistic Health
Deel dit artikel
1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.