Voorlezen, hoe lees je voor aan een baby?
Vanaf hoeveel maanden kan je eigenlijk voorlezen? Al snel denk je dat een baby niks begrijpt, maar vanaf 9 maanden wordt het steeds duidelijker! Je baby leert luisteren en moet zich concentreren. Je kindje leert nieuwe woorden en informatie verwerken. Ook zal je baby na herhaling van voorlezen gaan begrijpen wat een boekje is en wat je ermee kunt doen. Je kindje zal zelfs een beetje gaan meelezen. Voorlezen is dus leerzaam en gezellig. In het begin kan voorlezen best lastig zijn. Ik ga je vertellen hoe je het kan aanpakken.
Wat kan een baby met een boek?
Het blijkt dat een baby die gewend is aan boeken, gaan een boek ook echt als boek gebruiken. Je baby heeft allang bij jou afgekeken wat jij met een boek doet wanneer je zelf leest of voorleest. Je baby zal het boek pakken, openen en weer dichtdoen. Sommigen gaan zelfs bladeren, hoe leuk is dat?! Je baby ziet op elke pagina een ander plaatje en zal nieuwsgierig worden wat de pagina daarna laat zien. Er zijn baby’s die al favoriete pagina’s hebben. Ze proberen steeds de bladzijde met een eend te zoeken of gaan lachen bij een bepaalde afbeelding. De spanningsboog van je kindje is nog kort, dus de aandacht ook. Het zijn vaak korte momenten. Je baby zal snel een ander boekje of speeltje pakken. Dat mag je zeker laten. De aandacht die er was, was al geweldig.
Kan je baby zelf boekjes pakken?
Met je baby op schoot voorlezen is heerlijk. Het is ook belangrijk dat je kindje zelf een boekje kan pakken als hij aan het spelen is. Een mooi rijtje boekjes op de grond tegen de muur is heel aantrekkelijk voor een kindje. Hij bepaalt zelf of en wanneer hij erheen kruipt. Gaat het pakken en lezen hoe hij het wil. Als je een lage kast hebt, is het nog leuker voor je kindje als hij daar zelf zijn boekjes uit mag pakken. Boekjes pakken wordt vast een favoriet spelletje. Laat ze lekker liggen en ruim het één keer per dag op.
Voorlezen kan best frustrerend zijn
Een baby voorlezen is echt anders dan een ouder kindje dat rustig kan zitten en luisteren. Je baby het boekje waarschijnlijk zelf pakken, het in de mond stoppen en er naar kijken. Het begrip voorlezen, stil zitten en luisteren is er nog niet. Ook kan je kindje het zelfs wild uit je handen trekken en doorbladeren naar de volgende pagina terwijl je daar nog niet bent. Het kan best irritant zijn, maar blijf rustig. Wil je dat je baby enthousiast blijft over boeken, reageer dan positief. Vertel wat je kindje doet ‘je slaat het boekje dicht’ of ‘je gaat al naar de volgende pagina’. Hierdoor leert je kindje deze taal en het te begrijpen. Heel nuttig en leerzaam dus.
Hoe maak je het leuk?
Je kleintje kan mogelijk steeds enthousiaster worden bij het lezen. De motoriek van je baby kan nog niet wat hij wil. Dunne bladzijdes omslaan is nog een brug te ver. Een stevig kartonnen boek kan dan een uitkomst zijn. Zo kan je kindje lekker zelf de bladzijdes omslaan. Er zijn heel veel leuke kartonnen boekjes met interactie. Bijvoorbeeld dat je moet blazen om de bladzijde om te slaan. Of door samen het verhaal mee te spelen door kietelen, aaien of kloppen. Baby’s vinden dit fantastisch!
Boekentip
Hopelijk ben je nu enthousiast om je kindje voor te gaan lezen. Nu komt nog een grote uitdaging, welk boek kies je? Dan heb ik een hele leuke tip, namelijk ‘Nog even achter mijn oortjes kriebelen’ van Jorg Muhle, uitgeverij Gottmer (2015). Dit is een interactief, kartonnen boek. Het verhaal gaat over Klein Konijn, die naar bed gaat. Hij neemt jullie mee in het naar bed gaan ritueel. Het is zo’n leuk boekje omdat je op elke pagina een opdracht krijgt om Klein Konijn te helpen. Hoe ouder je kindje wordt, hoe meer hij mee gaat doen. Schattig, leuk en leerzaam.
Boekje uit? Ga naar de bieb voor ene gratis kinder abonnement. Tevens kunnen ze je daar geweldig advies geven voor een passend boekje.
Tot slot
Samen boeken lezen is heel nuttig en leerzaam voor je kindje. Vanaf 8 maanden gaat je kindje meer meedoen. Boekjes worden zelf gepakt, uit je handen getrokken of al doorgebladerd terwijl je nog niet zover bent. Blijf rustig en positief. Benoem wat je kindje doet, want zo leert hij nóg meer woorden. Kies slimme boekjes die niet zo snel stuk gaan. Neem je een interactief boekjes, dan word je kindje waarschijnlijk helemaal enthousiast. Veel leesplezier!
Zijn jullie weer enthousiast geworden voor het lezen? In de Bibliotheek kan je ook altijd om hulp vragen, schroom niet! Veel leesplezier!
Dit ben ik
Mijn naam is Kim, ik ben getrouwd met de liefste en mama van een dochter van bijna anderhalf. Ik ben werkzaam voor een Bibliotheek als Leesconsulent en ook wel bekend als Biebjufkim op Instagram. Ik help opvoeders, professionals en kinderen bij het ontdekken en behouden van leesplezier.
Instagram: biebjufkim
Pingback: Voorlezen aan een baby vanaf 6 maanden, zo doe je dat.