Voorlezen vanaf 9 maanden is steeds nuttiger en leuker!
Vanaf negen maanden gaat een kindje een boek nog beter begrijpen. Hij zal beter weten wat je ermee kan doen en meer meelezen. Voorlezen blijft belangrijk en gezellig. Je kind leert luisteren, zich concentreren en krijgt nieuwe informatie. Super nuttig dus om samen te lezen met je kindje.
Een boek wordt steeds meer een boek
Baby’s die gewend zijn in aanraking te komen met boeken gaan vanaf deze leeftijd het boek ook echt hanteren als een boek. Ze hebben al die tijd aandachtig gekeken hoe papa en mama dat doen. Nu kunnen ze zelf het boek open en dicht slaan en ze kunnen zelfs bladeren! Telkens worden ze verrast door nieuwe afbeeldingen en sommige kinderen laten al een voorkeur zien voor bepaalde bladzijdes. Zo gaan ze bijvoorbeeld telkens op zoek naar het plaatje van de eend, lachen ze alleen naar bepaalde afbeeldingen of proberen ze steeds dezelfde plaatjes te pakken. Vaak zijn deze momenten kort van aard en wordt er nog snel overgestapt op een ander boekje of een ander speeltje, dat is helemaal prima. Zorg ervoor dat je naast de dagelijkse voorleesmomenten die je deelt met je kind op schoot ook boeken neerlegt waar je kleine er zelf bij kan. Zo kun je wat boekjes rechtop tegen de muur zetten. Dit vangt sneller de blik van je baby en door de boekjes op de grond te zetten kunnen ze er zelf naartoe tijgeren. Heb je een lage boekenkast/kist? Super! Het in en uitladen van de boeken wordt ongetwijfeld een favoriete activiteit.

Welk boek?
Vanaf negen maanden trekken baby’s steeds meer hun eigen plan met een boek. Het voorlezen gaat er daardoor anders uitzien. Baby’s begrijpen nog niet dat er wordt voorgelezen en kunnen wild het boek uit je handen trekken of snel doorbladeren naar een volgende bladzijde. Raak hier niet door ontmoedigd. Juist door enthousiast te reageren op wat je kind probeert te doen en te benoemen wat ze doen kan je je kind heel veel taal meegeven die bij boeken past. ‘Je slaat de bladzijde om.’ of ‘Je doet het boek dicht.’ Dit zijn allemaal begrippen waar het kind spelenderwijs vertrouwd mee raakt en op latere leeftijd gebruik van maakt tijdens het leren lezen.
Je kleintje zal steeds actiever het boek willen hanteren, maar heeft nog niet de motoriek om dunne bladzijdes om te slaan. Stevige kartonnen boeken zijn daarom nog steeds de beste optie. Tegenwoordig zijn er allerlei kartonnen boeken die ouders en kinderen uitnodigen om met het verhaal mee te doen. Denk aan de hoofdpersoon aaien of kietelen, maar ook aan blaadjes weg blazen of op iets kloppen. Baby’s vinden dit fantastisch!

Boekentip
Ben je enthousiast geworden en wil je meteen beginnen? Dat kan! ‘Nog even achter mijn oortjes kriebelen’ van Jorg Muhle, uitgeverij Gottmer (2015) is een interactief, kartonnen boek. Klein Konijn gaat naar bed en neemt je mee in zijn avondritueel. Op elke bladzijde krijg je een kleine opdracht om Klein Konijn hierbij te helpen. Kriebel jij hem voor het slapen nog even achter zijn oortjes?
Zijn jullie weer enthousiast geworden voor het lezen? In de Bibliotheek kan je ook altijd om hulp vragen, schroom niet! Veel leesplezier!

Dit ben ik
Mijn naam is Kim, ik ben getrouwd met de liefste en mama van een dochter van bijna anderhalf. Ik ben werkzaam voor een Bibliotheek als Leesconsulent en ook wel bekend als Biebjufkim op Instagram. Ik help opvoeders, professionals en kinderen bij het ontdekken en behouden van leesplezier.
Instagram: biebjufkim
