Wakkertijden: wat zijn de juiste wakkertijden voor mijn baby?
Afgelopen week vroeg een moeder aan mij: wat is nou de juiste wakkertijd voor mijn baby van 7 maanden? Het deed me terugdenken toen mijn zoon nog een baby was. Ik had nog nooit gehoord van het woord wakkertijd. Met de kennis die ik in de loop der jaren heb opgedaan, ben ik gaan inzien dat dat ene woord een heel groot verschil had kunnen maken. De wakkertijden van je baby respecteren en hulp bieden waar nodig bij het in slaap vallen, zorgt voor ritme en rust.
Met de dag leek mijn baby alerter en actiever te worden. Het werd steeds moeilijker om hem in slaap te krijgen. Destijds heb ik me heel vaak afgevraagd: waarom valt mijn baby zo moeilijk in slaap? Wat kan ik hieraan doen? Is dit herkenbaar voor jou? Lees dan snel verder voor dé tips!
Wat zijn wakkertijden?
De wakkertijd is de tijd die je baby wakker is tussen zijn slaapjes. Tijdens de wakkertijd is er ook een voedmoment. Als je baby nog heel klein is, zul je ervaren dat de wakkertijd ongeveer volledig nodig is om te kunnen voeden. Een baby slaapt dus vrijwel op en af tussen de voedingen door.
Wat zijn de wakkertijden per leeftijd?
0-2 maanden: 45 tot 90 minuten
2-4 maanden: 90 tot 120 minuten
4-6 maanden: 90 tot 150 minuten
6-8 maanden: 90 tot 180 minuten
8-12 maanden: 2 tot 4 uur
Neem hierbij in acht dat dit gemiddelden zijn. Elk kind is uniek. Pas deze wakkertijd altijd toe samen met de vermoeidheidssignalen van je baby. Slapen op gefixeerde wakkertijden werkt averechts. Gebruik hierbij je gezonde verstand. Bij een kort slaapje zal je baby eerder toe zijn aan een volgend slaapje dan wanneer er een lange (middag)slaap is geweest.
Welke vermoeidheidssignalen zijn er?
Veel voorkomende vermoeidheidssignalen zijn:
– jengelig of plakkerig worden
– drukker of stiller worden
– gapen
– zuigen op handjes
– huilen
– wegkijken
– willen knuffelen
Waarom rekening houden met de wakkertijd van mijn baby?
1. Met behulp van de wakkertijden en vermoeidheidssignalen voorkom je dat je baby oververmoeid raakt. Oververmoeidheid is namelijk één van de oorzaken waarom je baby niet wil slapen.
2. Je voorkomt hazenslaapjes
3. Je zorgt voor voorspelbaarheid, rust en regelmaat
Maar help! Mijn baby wil niet slapen terwijl de wakkertijd al voorbij is. Wat kan hier de oorzaak van zijn?
Soms is je baby nog niet moe genoeg en kun je de wakkertijd met bijvoorbeeld 15 minuten verlengen. Soms is je baby te moe en lukt het simpelweg niet om zelf de slaap te vatten. Kies dan voor een manier waarvan je weet dat je baby makkelijk in slaap zal vallen. Denk hierbij aan een draagzak of een wandelwagen.
Zorgen voor een ritueel en herhaal deze bij elk slaapje. Hiermee creëer je voorspelbaarheid, waardoor je baby weet dat er slaaptijd aankomt.
Tot slot
Door het kennen van de wakkertijden, weet je beter wanneer jouw kindje toe is aan slaap. In de wakkertijd is er ook een voedmoment. De wakkertijden per leeftijd kan je hierboven terugvinden. Let daarnaast ook op vermoeidheidssignalen. Het kan natuurlijk altijd zijn dat je kindje net iets eerder of later toe is aan het slapen. Lukt het een keertje niet? Wees dan creatief en ga bijvoorbeeld een stukje wandelen.
Merk je ondanks het toepassen van deze tips geen verschil? Of heb je andere vragen over de slaap van jouw baby? Neem contact met me op.
Daarnaast geef ik elke maand vijf gratis (online) resultaatgesprekken weg van een half uur. Tijdens dit gesprek krijg je minimaal 2 gouden tips die zorgen voor meer slaap voor jou en je baby.
Wil je meer tips ontvangen over slaap bij baby’s? Via @mirja.slapendebaby.nl deel ik regelmatig hele waardevolle tips.
Dit ben ik
Ik ben Mirja Slotman, moeder van 2 jonge kinderen. Ik werk als kindermanueeltherapeut en slaapcoach voor baby’s. Toen ik 7 jaar geleden voor de eerste keer mama werd, waren de nachten in het eerste jaar extreem onderbroken. Sindsdien ben ik me gaan verdiepen in alles wat met slaap en baby’s te maken heeft. Elk kind kan op een liefdevolle manier leren slapen. Dat ik hier ouders in mag begeleiden is een prachtig voorrecht.
Website: www.slapendebaby.nl