Wat eet je het beste in de herfst? -met 3 kidsproof recepten-
De herfst, I love it! Die heerlijke frisse ochtenden met de prachtige bomen in herfsttinten. In de zomer zijn we vooral veel buiten. De dagen waren lang en warm. Maar nu breekt de herfst aan, duidelijk een ander seizoen. De bomen laten hun blad vallen. Het is tijd om naar binnen te keren. Dat betekent ook dat je lijf andere voeding nodig heeft. Oftewel meer warmte, want dat werkt weerstand verhogend. Graag vertel ik je over de natuurgeneeskundige gedachte van warme voeding, kruiden speciaal in de herfst. Natuurlijk met drie lekkere kids-proof recepten.
Waarom verwarmende voeding?
Weet jij welke smaken er bij de herfst horen? Dat zijn onder andere kaneel, koekkruiden, pompoen en paddenstoelen. Grappig hè, want pepernoten en speculaas in november en december kennen we al ons hele leven! In de herfst daalt de temperatuur. Ons lichaam heeft wel warmte nodig en deze kan je toevoegen door warme voedingsmiddelen. Heerlijk toch even chillen met een warme kop thee in je koude handen? Maar denk ook eens aan je ontbijt. In plaats van yoghurt kan je havermoutpap eten. Bij je lunch neem je geen salade maar een lekkere soep. Extra verwarmend als je aan deze gerechten specerijen toevoegt zoals kaneel en gember.
De kracht van lokale producten
Als je kijkt welke seizoenproducten er in de herfst groeien, dan zijn dit aardende producten. Zoals pompoen, pastinaak, wortel en paddenstoelen. Deze groenten zorgen ervoor dat we rust vinden. Het gebruik van lokale seizoenproducten is duurzamer. Maar deze producten leveren ook precies de juiste voedingsstoffen aan voor de lichaam in dit seizoen. Pompoen is in d herfst heel goed verkrijgbaar. Het oranje vruchtvlees bevat veel betacaroteen. Betacaroteen zet je lichaam om in vitamine A en verhoogt je weerstand. Precies wat je in de herfst nodig hebt! De natuur is slimmer dan je denkt.
Verschillende kids-proof pompoen recepten
Pompoen is een prachtige vrucht. Hij heeft een zachte, zoete smaak en is hierdoor makkelijk eetbaar voor kinderen. Mag je baby starten met vaste voeding? Dan is een stukje pompoen een slimme keuze.
Wekelijks ga ik met mijn kinderen naar onze lokale zelfpluktuin. Heel vaak nemen we pompoen mee. Ik heb dus al heel veel verschillende recepten geprobeerd met deze oranje kanjer. Ook mijn kinderen zijn er dol op en speciaal de recepten die ik met je ga delen. Met deze recepten haal jij het (herfst)zonnetje in huis.
1e recept: Pompoensoep
Je kent hem wel denk ik, want het is één van de bekendste herfstgerechten. Een goed vullende soep met een fluwelige romige smaak. Lekker makkelijk voor het hele gezin, iedereen kan mee eten. Pompoensoep kan je op heel veel verschillende manieren maken. Maar de lekkerste blijf ik vinden de “plain and simple”.
- Neem wat (echte!) roomboter en smelt deze in de pan.
- Snij de ui fijn en bak deze zacht, zodat ze niet bruin worden.
- Snij de pompoen in stukken, dit mag bij de meeste gewoon met schil (wel zonder pitten). Doe ze bij de ui en bak zachtjes.
- Doe er de bouillon bij. Niet teveel, je kunt later de soep altijd nog dunner maken.
- Laat hem even koken, want de pompoen moet zacht worden.
- Als laatste ga je pureren.
- Voeg een beetje nootmuskaat toe (nog zo’n verwarmende specerij).
- Serveer de soep met een beetje yoghurt of creme fraiche en smullen maar! Je kan zo’n basisrecept hier vinden.
2e recept: Pompoenlasagne
- We hebben de oven nodig, dus warm hem op 200 °C.
- Snij de flespompoen in de lengte door. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de pompoen met de bolle kant naar boven erop voor 20-30 minuten.
- Haal uit de oven. Hij is gaar als erop de schil belletjes ontstaan. Nu mag hij afkoelen.
- Het is fijn om de spinazie even goed te wassen en uitlekken.
- Snijd de walnoten en dadels klein.
- Haal de pitten uit de pompoen, schraap het vruchtvlees eruit en prak het.
- Nu start je met de lasagne. Smeer een dun laagje pompoenpuree op de bodem van de schaal. Dan leg je er lasagnebladen op, vervolgens een laagje spinazie en dan weer pompoen. Strooi er nog een klein beetje peper en zout op met stukjes walnoot, dadel en wat hüttenkäse.
- Nu de volgende laag! Eerst lasagnebladen, dan spinazie, vervolgens pompoen, etcetera. Tot de schaal vol is of de producten op.
- Eindig met het laatste beetje hüttenkäse.
- Oventijd! Schuif hem voor een half uur in de oven. Is de bovenkant lekker goudbruin?
- Aan tafel!
Door de zachte, zoete smaak is het geschikt voor kids. De verwarmende ingrediënten zijn walnoten, dadels en pompoen. Echt lekker om dit recept eens te proberen!
3e recept: Pompoencake
Pas op! Deze is op voordat je hem op tafel hebt gezet.
Doordat pompoen ook een beetje zoete smaak heeft, is hij heerlijk in zoete gerechten. Voeg er ook nog eens koekkruiden aan toe en je eet je vingers erbij op.
- Zet de oven op 200 °C.
- Snij de pompoen in stukjes. Zet ze voor 20 minuten in de oven. Laat ze daarna even afkoelen.
- Verlaag de oventemperatuur tot 180°C.
- Voeg de pompoenstukjes, dadels, eieren, olie, azijn en amandelpasta samen en pureer ze met de staafmixer.
- Voeg het meel samen met de bakpoeder, koekkruiden en eventueel zout.
- Doe het meelmengsel door het pompoenmengsel en roer tot een goed door elkaar.
- Schep het beslag in de cakevorm bekleed met bakpapier).
- Strooi er wat pompoenpitten overheen.
- Bak de cake ongeveer 40 min. in het midden van de oven.
- Laat hem goed afkoelen.
- Smeer de bovenkant van de cake met de zuivelspread.
Dit lekkere recept komt uit de Allerhande. Ik heb hem altijd zonder de roomkaas topping gemaakt en dat was heerlijk!
Welke herfst voedingsmiddelen kan jij bedenken?
Graag ga ik met mijn gedachten naar vroeger, bijvoorbeeld naar mijn oma. Wat kregen en deden we daar als we in de herfst op bezoek waren? Vaak gingen we bramen plukken, waar de heerlijkste taarten van werden gemaakt. Of oma maakte appelmoes van de gevallen appelen in de tuin. Lekker bij de bietjes. Maar ook stamppotten zoals boerenkool, hutspot of andijviestamppot. Zo weet ik ook dat de aardappelpuree vaak gemengd werd met koolraap, pastinaak of raapstelen. Mijn moeder maakte heerlijke spruitjes met zachte ui, spekjes en appelstroop. En in de herfst aten we vaak mandarijnen, stoofpeer of pruimen. Er zijn zoveel herfst producten. Welke ken jij?
Tot slot
In deze blog heb ik je kennis laten maken met de voedingsmiddelen in de herfst. Deze producten geeft je lichaam de warmte die hij nodig heeft. Ik heb je enkele voorbeelden gegeven zoals pompoen, paddenstoelen, maar ook specerijen zoals koekkruiden en kaneel. De drie favoriete recepten van mijn kinderen heb ik voor je uitgeschreven. Lekkere recepten voor het hele gezin, pompoensoep, -lasagne en -cake. Je versterkt je weerstand en eet duurzaam. Veel kook- en proefplezier.
Dit ben ik
Ik ben Sarah Toeset-Roozendaal en ik ben natuurgeneeskundig therapeut en voedingsdeskundige. Mijn praktijk is in Weesp, waar ik mensen van jong tot oud, help om van hun klachten af te komen door een totaalaanpak o.b.v. voeding, leefstijl en kruidengeneeskunde. Daarnaast ben ik mama van Ruby (8), Roan (4) en Liam (2) en ik ben getrouwd met Vince.
Website: www.holistichealthcenter.nl
Pingback: Me-time, zo zorg je ook in drukke tijden voor jezelf - lockdown -