Wat geef ik mijn kind als ontbijt, lunch en broodbeleg?
Wij Nederlanders zijn opgegroeid met brood. We eten het veel en vaak. We eten het als ontbijt en daarna gaan er boterhammen in een broodtrommeltje mee naar school of het werk. Tussendoor wordt ook nog wel eens een boterham of ander broodproduct zoals een cracker gegeten. Als baby’s of peuters leren eten gaan ze vaak mee in het eetpatroon van hun ouders. Dit betekent in veel gevallen dat baby’s en peuters opgroeien met veel brood.
Brood
Op zich is brood, mits je een volkoren boterham kiest, een gezond product om te eten. Door de hoeveelheid boterhammen die de gemiddelde Nederlander eet, zet ik toch mijn vraagtekens bij de gezondheid van dit product. Eén van de belangrijkste dingen in een gezond eetpatroon is namelijk variatie. Dan is brood eten tijdens twee van de drie maaltijden wel veel… Vooral als je ook nog weinig met beleg varieert.
Brood brengt natuurlijk wel veel gemak met zich mee. Een boterham is zo gesmeerd en je kunt het makkelijk meenemen. Ook lopend of achter je bureau krijg je een boterham makkelijk gegeten. Peuters kunnen best moeilijke eters zijn, maar de meeste peuters zijn wel dol op brood. Dat maakt het nog makkelijker. Het is dus vaak een product zonder strijd.
Boterham kunstwerkjes
Toch ben ik voorstander van variatie. Eén broodmaaltijd vervangen of aanvullen met iets anders is al een mooie vooruitgang! Thuis ontbijten wij meestal met havermout en in de middag eten we brood, het liefst aangevuld met groenten. Aanvullen doen wij bijvoorbeeld door er een soep of een salade bij te eten. Soep eten bij de broodmaaltijd heeft nog een voordeel voor kinderen. Meestal zijn korstjes zijn niet zo populair, maar in soep gedoopte korstjes zijn zacht en smaakvol. Probeer maar eens!
Met broodbeleg variëren we veel. We maken er hele kunstwerken van. Het is voor ons een uitdaging geworden om zo lekker mogelijke smaakcombinaties te maken. Zo eten we nooit alleen kaas of alleen houmous. Daar zit ook zeker een laagje alioli bij en wordt daarna versierd met avocado, komkommer en sla. Onze kinderen zien dit natuurlijk ook en vragen inmiddels ook bij elk beleg hoe ze het kunnen combineren. ‘Is avocado lekker hierbij?’, ‘Mama, wat is lekker met roomkaas?’
De feestboterham is ook populair bij onze kinderen. De boterham wordt dan in vieren gesneden en op elk stukje mag je een ander beleg kiezen.
Broodbeleg
Over beleg gesproken, veel belegsoorten die in de supermarkt te vinden zijn, zijn te zoet of te zout voor baby’s en peuters. Wat is dan wel lekker en gezond om op het brood van je baby te doen? Het klinkt misschien raar, maar een babyhapje leent zich perfect als broodbeleg. Vooral als je een fruithapje of een hapje met zoete groenten hebt, maakt dit de boterham hartstikke lekker. Bovendien heb je daarmee ook weer een extra groente- of fruitmoment. Appel-perenmoes of wortel-zoete aardappel zijn bij onze baby favoriet op brood.
Ook een hapje van geprakte avocado en banaan is heerlijk om op brood te smeren, zowel voor baby’s als voor peuters.
Banaan - Avocado hapje
Een heerlijk hapje voor baby’s vanaf 6 maanden. Dit hapje is ook ideaal als je een dagje weg bent of op vakantie bent, je hebt namelijk geen staafmixer of keukenmachine nodig, maar je kunt dit hapje gewoon prakken met een vork. De banaan en avocado moeten wel allebei rijp zijn om ze goed te kunnen prakken.
Dit hapje kun je ook aan baby’s van 4 maanden geven, als je ze eerst aan beide smaak puur hebt laten wennen. Dan is het fijner om de staafmixer te gebruiken in plaats van een vork om te prakken. Met een staafmixer krijg je het hapje gladder.
Ik deel graag het recept voor dit smakelijke en voedzame hapje met je, je vindt het hier:
1/2 banaan
1/2 avocado
Bereiden:
Schil de avocado en de banaan. Verwijder de pit van de avocado. Neem zowel van de banaan als van de avocado de helft en pureer het of met een staafmixer tot een glad hapje of prak beiden samen tot je een gladde structuur hebt.
Laat dit hapje niet te lang staan, want dat kleurt hij bruin. Dit maakt voor de smaak niet zo veel uit, maar ziet er niet lekker uit.
Wil je meer tips over babyvoeding?
Kijk hier het fragment terug van mijn deelname aan ‘Wat eten we’ van NET 5. Ik geef je waardevolle tips om aan de slag te kunnen met het maken van babyhapjes.
Gratis Download!
Bezig met de eerste hapjes? Kijk dan in mijn checklist of je baby en jij er helemaal klaar voor zijn, of download mijn gratis e-book met tips hoe je je baby helpt een goede eter te worden. Klik hier om gratis te downloaden.
Dit ben ik
Ik ben Roos, mama van drie fantastische dochters.
Mijn kennis over voeding en psychologie zet ik in voor mijn missie: baby’s en peuters een gezonde start geven door middel van gezonde voeding, want ik ben ervan overtuigd dat je goed en gezond voelen de basis is voor een gelukkig leven.
Website: www.mamarooskookt.nl