Wat is ergonomisch babydragen en hoe doe je dat?

Als je al een beetje bekend bent met het babydragen heb je deze term waarschijnlijk langs zien komen. Misschien is babydragen nieuw voor je en heb je er nog nooit van gehoord. Dan ben je hier op de juiste plek! In deze blog leg ik uit wat ergonomisch dragen inhoudt en hoe je babydragen ergonomisch doet.

Automatisch de knietjes optrekken

Is het je wel eens opgevallen, dat als je een baby of ander formaat kind optilt, ze dan meestal automatisch de knietjes optrekken? Een pasgeboren baby houdt de beentjes nog tegen elkaar. Een groter kindje spreid de benen, zodat deze om jou heen kunnen als je hem of haar op je heup zet. Ook als je zelf op iemands rug springt voor een piggyback ride, trek je je knieën op en spreid je ze naar buiten.
Dit is geen toeval uiteraard. Rechtop met je knieën omhoog en benen opzij, is de meest comfortabele en natuurlijke manier om opgetild te worden. Tevens is dit het minst belastend voor de persoon die tilt.

De natuurlijke houding ondersteunen

Dat is eigenlijk ook wat ergonomisch dragen inhoud. De natuurlijke houding ondersteunend voor het kind en het minst belastend voor de ouder. Respect hebben voor het lichaam van het kind en het lichaam van de ouder.

Wat is de natuurlijke houding?

Dus wat is die natuurlijke houding dan? In de baarmoeder ligt een baby als een bolletje opgekruld in foetushouding. De knietjes zijn helemaal opgetrokken en het ruggetje is gebogen. Als de baby geboren is, blijft die nog een tijd in deze opgekrulde houding. Naarmate een kindje groter wordt, wordt de houding steeds rechter. Dit zie je ook in de fysieke ontwikkeling van een kindje. Van het hoofd ophouden tot lopen, de rug wordt steeds een stukje rechter.

De M-positie

In een draagdoek of draagzak ondersteun je de natuurlijke houding van een kind optimaal in de zogenaamde M-positie. De knietjes van het kind zijn hoger dan de billen, de bovenbenen worden van knieholte tot knieholte ondersteund en de onderbenen kunnen vrij naar beneden hangen.
Het is belangrijk de rug volledig te ondersteunen en geen rechte houding te forceren. Bij zowel een pasgeboren baby als een groter kind hoort de rug de natuurlijke bolling aan te kunnen nemen. Uiteraard is het van belang dat je nek van je kindje goed ondersteunt. Een draagdoek of draagzak behoort tot de nek te komen, maar niet hoger dan de oorlellen. Anders verlies je het zicht op je kindje en/of belemmer je de toestroom van verse lucht.

Veiligheidspunten waar je op moet letten

En er zijn nog een aantal veiligheidspunten waar je op moet letten tijdens het dragen.

  •  Je kindje zit strak tegen je aan. Als je voorover leunt komt er niet meer dan een vlakke hand afstand tussen jou en je kindje.
  • Je kunt het gezicht van je kindje zien.
  • Je draagt je kindje rechtop tegen je aan en kunt makkelijk een kus op het hoofd van je kindje geven.
  • De kin van je kindje kan niet op diens borst vallen.

Liggend dragen, kan dat?

Er zijn draagzakken en draagtutorials waarin kindjes liggend gedragen worden. Dat is een houding die afgeraden wordt vanwege het risico op het afknellen van de luchtpijp door inzakken. Ook dragen met het gezicht naar voren wordt meestal afgeraden, omdat op die manier geen optimale ergonomische houding te verkrijgen is. Een kindje dat kan zich tevens naar voren gericht niet afwenden van prikkels. Er zijn ergonomische draagzakken die een zogenaamde ‘face forward’ positie mogelijk maken. Deze merken raden zelf ook aan dit niet langer dan 15 minuten te doen en niet eerder dan 6 maanden.

Goede knooptechniek

Als je je kindje in een juiste ergonomische houding draagt, wordt het gewicht van het kind goed over jouw lichaam verdeeld en is het dragen voor jou ook comfortabel. Een goede knooptechniek of de juiste draagzak voor jou zijn daarvoor van belang. Helemaal met draagzakken is het belangrijk dat die bij jou goed zit. Een draagzak is als een jeans, voor de ene persoon perfect, voor de ander helemaal niet.

Twijfel je over hoe je kindje in de draagdoek geknoopt zit of weet je niet zeker of een bepaalde draagzak ergonomisch is? Dan kun je contact opnemen met een draagconsulent bij jou in de buurt voor advies.
Bij mij kan je terecht voor een draagconsult, draagworkshop en draagverhuur. Neem eens een kijkje op mijn website.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag, woensdag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

esther foto

Dit ben ik

Mijn naam is Esther Bakker, ik begeleid en ondersteun aanstaande en nieuwe ouders tijdens de zwangerschap en in de kraamperiode. Dit doe ik onder andere als draagconsulent en geboorte- en postpartumconsulent. Mijn missie is dat iedere (aanstaand) ouder zich gedragen voelt op hun weg naar en in het ouderschap!

Website: www.wonderlandparenthood.nl

Share This Post
1 reactie
Er kan niet gereageerd worden op deze post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.