Wel of geen snoep in huis? Gezond eten doe je zo.

Peuters gaan er op gegeven moment om vragen, snoep. Ze zien het bij vriendjes, vriendinnetjes, familie en misschien ook binnen het gezin. Dit kan een lastig onderwerp zijn als je zelf liever niet wil dat er gesnoept wordt.

Snoepen geen gewoonte, maar uitzondering

Ik wil niet dat mijn kinderen te veel suiker binnenkrijgen. Snoepen hoeft van mij dus zeker geen gewoonte te worden. Verbieden hoeft van mij ook niet, daar wordt het alleen maar aantrekkelijker van. Snoepen is bij ons dus de uitzondering en niet de gewoonte. Zo zien wij snoepen als iets voor buiten de deur. Als we ergens op een terras een kopje koffie gaan drinken, dan mag daar zeker een koekje bij. Thuis doen we dat niet, sterker nog, we hebben het niet eens in huis.

De gezelligheid verdwenen

Afgelopen Pasen merkte ik weer wat een lastig onderwerp snoepen kan zijn. Zo kregen we bij opa en oma taart, chocolade, snoepjes, ranja en toetje. Ik merkte intussen dat het steeds minder gezellig werd. De kinderen vonden het moeilijk ergens anders mee bezig te zijn, zolang er snoep in de omgeving was. Ze waren puur daarop gefocust en deden niet gezellig mee met de dag. De suiker die ze binnenkregen kan ze natuurlijk ook hangerig gemaakt hebben, maar ook werden ze de hele dag herinnerd aan snoep, omdat ze het konden zien.
Dat merkte ik laatst ook toen er gelukskoekjes met een pakketje meegestuurd werden. Veere en Sterre hadden het al snel door en werden heel boos toen ze het niet mochten. Het eten was bijna klaar, dus ik vond het op dat moment geen goed idee. De sfeer draaide helemaal om en alle gezelligheid was helaas verdwenen.

Uit het zicht

De omgeving heeft veel invloed op hoe erg er om snoep gezeurd wordt. Je kunt als ouders de omgeving zo inrichten dat je er waarschijnlijk minder last van ervaart. Zo is het belangrijk snoep en andere lekkernijen niet in het zicht te zetten. Als het uit het zicht staat wordt er minder aan gedacht en daardoor minder om gezeurd. Dit geldt overigens voor jezelf ook, wil je minder last hebben van eetbuien met ongezonde producten? Zorg dan in ieder geval dat je de ongezonde producten niet ziet. Omgekeerd werkt het hetzelfde, wil je graag meer fruit eten? Zet het fruit dan in het zicht. Verplaats de fruitschaal het liefst zelf af en toe in de kamer, want dan valt hij weer op. Je zou zelfs ook een schaal met snackgroenten neer kunnen zetten, zo word je eraan herinnerd iets gezonds te pakken.

Weerstand bieden

Je wilt het liefst dat ongezonde producten niet achter kastdeuren en lades zitten die in het zicht zijn. Hierdoor denk je vaker aan het ongezonde product en is het moeilijker om het te weerstaan. Bewaar het liever in een kelder of kelderkast die je minder vaak ziet, dan een kast in de woonkamer.

Lekker alternatief

Wat ook kan helpen is een alternatief bieden. Je maakt bijvoorbeeld lekker en gezond snoep. Als je kindje om iets lekkers vraagt heb je meteen iets om aan te bieden. Zo maak ik vaak dadel- of abrikozenballetjes. Dit voelt wel als snoepen, maar het is een stuk gezonder dan het snoep uit de supermarkt. Mijn kinderen zijn altijd enthousiast als ze dit mogen eten.

Recept

Benodigdheden voor ongeveer 25 balletjes:

  • Dadels 200 gram
  • Walnoten 75 gram
  • Kaneel 1 theelepel
  • Kardemom 1 theelepel
  • Olie (zonnebloem, kokos of olijfolie) 2 eetlepels
  • Water 2 eetlepels
  • Pompoenpitten 20 gram
  • Cacao 2 eetlepels

Overgiet de dadels met kokend water. Laat 10 minuten staan. Doe de pompoenpitten en de cacao in de keukenmachine en maal fijn tot poeder, leg dit poeder op een bord.

Maal alle andere ingrediënten tot een gepureerde massa. Draai hier bolletjes van ter grootte van een braam. Haal de bolletjes door het poeder tot ze helemaal omgeven zijn met het poeder.

Wijzig voor andere varianten in gedroogd fruit, noten en poeder.

Kijk op mamarooskookt voor het hele recept.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag, woensdag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

DSC03716 (1).JPG

Dit ben ik

Ik ben Roos, mama van drie fantastische dochters.
Mijn kennis over voeding en psychologie zet ik in voor mijn missie: baby’s en peuters een gezonde start geven door middel van gezonde voeding, want ik ben ervan overtuigd dat je goed en gezond voelen de basis is voor een gelukkig leven.

Website: www.mamarooskookt.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.