Een voorwerp in de neus van je kind
Vaak stoppen kinderen vanaf de peuterleeftijd dingen in hun oor of neus. Het enige wat je dan vaak kunt bedenken is, WAAROM?! Geen idee, het is gebeurd. Dus ben je een legoblokje, barbieschoentje, knoopje of iets anders kwijt, lees dan verder hoe je kunt herkennen of het in de neus van je kindje zit. Daarna lees je wat je kunt doen.
Kinderen zijn snel
Vaak zie je niet eens dat het is gebeurd. Kinderen zijn heel snel. Tijdens hun spel of verveling stoppen ze iets in hun neus. Je kunt het ook wel zien als een soort ontdekkingstocht. Kinderen vragen zich dan af wat er gebeurt als ze iets in hun neus stoppen. Als kinderen voelen dat iets niet mag of vreemd is, vinden ze het soms ook moeilijk om hier iets over te zeggen. Let daarom goed op of je kindje met lichaamstaal al iets duidelijk wil maken.
Sommige kinderen komen het gewoon eerlijk zeggen en wijzen naar hun neus. Als je dan vraagt wat er is, weten ze precies te vertellen wat er is verdwenen en waar het is gebleven. Andere kinderen gaan zich verstoppen en zijn bang dat het ontdekt wordt wat ze hebben gedaan.

Hoe herken je het?
Als een kind het niet direct tegen je zegt, dan zal je ook niet direct merken dat er iets in hun neus zit wat er niet hoort. Je kan het merken bij je kind door te letten op één van de onderstaande symptomen:
- Traanogen
- Loopneus met soms groenig of geel snot
- Meer neuspeuteren
- Luidruchtig ademen door de neus

Dokter Google
Op internet vind je soms de meest vreemde adviezen. Er zijn zelfs filmpjes waarin een vader door de mond van een kind blaast om een voorwerp uit de neus te krijgen. Ga dit niet zelf doen!
Ook lees je vaak het advies om je kind te laten snuiten door het andere neusgat. Let op, weet jij zeker of je kind het woord “snuiten” begrijpt? Of gaat hij dan juist zijn neus ophalen en komt daardoor het voorwerp dieper te zitten?
Door zelf met een pincet het voorwerp te verwijderen, is de kans groot dat je hiermee het voorwerp dieper duwt en het letsel juist verergert. Ook hierbij geldt, ga dit dus niet zelf doen.
Eén advies
Het enige advies wat ik aan alle ouders / verzorgers wil geven is: Vraag een kind om door zijn mond adem te halen en niet in zijn neus te peuteren. Maak een afspraak met de huisarts. De huisarts heeft het voorwerp snel en op een veilige manier uit de neus gehaald.

Dit ben ik
Ik ben Miranda Donkers, enthousiaste instructeur EHBO bij Stichting EHAK. Onze stichting is gespecialiseerd in het verzorgen van lessen EHBO baby’s en kinderen. Mijn missie is om zoveel mogelijk ouders /verzorgers (in spe) meer zelfvertrouwen te geven in geval van nood. Een ongeluk is snel gebeurd; een verslikking, verbranding, vergiftiging. Met mijn blogs hoop ik jullie de eerste
handvaten te geven.
Website: www.stichting-ehak.nl
