Wespensteek bij je kind, weet wat je moet doen!
Het is zomer en dan is het tijd om buiten te eten. Met kinderen kan dit best een uitdaging zijn, want als er wespen komen is de pret vaak over. De meeste kinderen vinden wespen eng en raken makkelijk in paniek. Ze gaan wild bewegen en met hun armen slaan. Dit verhoogt de kans op een wespensteek. Juist het druk doen van kinderen kan voor stekende wespen zorgen. In dit blog ga ik je vertellen hoe je minder last hebt van wespen. En als er toch een wespensteek is, wat je vooral wel en niet moet doen. Soms is het zelfs nodig 112 te bellen.
Wanneer komen de wespen?
Hoe romantisch is het om met met je kinderen en vrienden en een picknickmand vol lekkers naar een parkje te gaan. De picknickmand is gevuld met hartig en zoet. Tja, en van zoetigheid houden nu juist ook de wespen. Je kind kan nog zo goed rustig blijven als er wespen zijn. Maar soms zit een wesp al op het eten voordat we het door hebben. Ook kan een wesp plotseling agressief worden als je per ongeluk te dicht bij een nest zit.
Enkele tips tegen wespen
Neem je eten en drinken mee, dek deze dan echt goed af. Een wesp weet al snel een kleine opening te vinden op zoek naar het lekkers. Zorg er dus voor dat je het eten en drinken meeneemt in bakjes en schaaltjes die je echt goed kunt afsluiten.
Met de volgende tips verklein je de prik kans:
- Neem vooral bekers met een drinktuit of rietje mee.
- Maak de handen en het gezicht na het eten gelijk schoon met een nat doekje of washandje. Zo blijft er geen zoetigheid achter dat de wespen lekker vinden. Pas wel op voor snoetenpoetsers, want die zoete lucht kunnen wespen juist aantrekken.
- Rustig blijven is echt heel belangrijk, leer je kind dat bewust aan.
- Kleding met felle kleuren en bloemen trekt wespen aan. Draag dus rustige tinten.
- Gel, jammie, dat lusten wespen wel. Dus voor de picknick even geen gel in de haren.
- Leg je kleedje niet vlakbij een prullenbak neer.
Toch gestoken door een wesp, en nu?
Als je kind gestoken is, zal de steek gemeen pijn doen. Vaak geeft het een branderig gevoel, wordt de plek rood en gezwollen.
Dit kun je doen als je kind door een wesp gestoken is:
- Koelen! Koude is pijnstillend en vermindert de jeuk en zwelling. Neem bijvoorbeeld een natte doek, wat ijsklontjes in een washand of een coldpack.
- Een vinger kan flink opzwellen. Haal een ring van de vinger af.
- Verkoelende zalf, vaak op mentholbasis, is een fijne verkoeling. Menthol vermindert huidirritatie.
- Wordt de plek wel heel erg dik? Neem dan contact op met de huisarts.
Wanneer bel je 112?
Een wespensteek komt vaak voor en is meestal niet ernstig. Heel soms wel. Is dit het geval dan moet je gelijk 112 bellen.
Wanneer moet je 112 bellen?
- Bij een allergische reactie
- Als je kind gestoken is in zijn mond, keel of nek
Wat moet je doen bij een allergische reactie?
Het is een heel goed idee om 112 te bellen als iemand allergisch is, maar vaak weet je dit helemaal niet! Pas nadat je kind voor het eerst gestoken is door een wesp, weet je of hij allergisch is. Soms bouwt een lichaam de allergie rustig op. In het begin is de reactie op een wespensteek nog mild, maar na een paar keer wordt het steeds heftiger.
Wist je dat kinderen die hooikoorts of astma hebben, sneller overgevoelig voor wespen zijn? Het is zeldzaam, maar heel soms kan een allergische reactie leiden tot een anafylactische shock leiden. In dat geval moet je altijd zo snel mogelijk 112 bellen.
Dit zijn symptomen van een ernstige allergische reactie:
- Sterke zwelling van de huid
- Diarree
- Misselijkheid
- Overgeven
- Duizelig worden
- Daling van de bloeddruk
- Bewusteloos raken
- Het krijgen van een hele dikke tong
Wespensteek in mond, keel of nek?
Een wespensteek in de mond, keel of nek gebeurt gelukkig niet zo vaak. Maar je kunt je voorstellen dat het in de zomer met ijsjes en limonade sneller gebeurd. Voordat je het weet zit er een wesp op en neemt je kind een slok of lik. Vermoed je dat je kindje gestoken is in de mond, nek of hals, dan kunnen de luchtwegen opzwellen. Bel daarom altijd 112. Totdat de ambulance er is, kun je het beste je kind op een ijsblokje laten zuigen tegen de zwelling.
Hoe en wanneer gebruik je een Epipen?
Heb je wel eens gehoord van een EpiPen? Mensen die bekend zijn met een heftige allergische reactie hebben zo’n pen bij zich. Hier zit de stof adrenaline in. Je gebruikt hem bij een allergische reactie (anafylaxie) na een wespensteek. Zie je benauwdheid, zwelling in de hals en gezwollen lippen? Dan moet je de EpiPen gebruiken. Deze prik je door de kleding heen. Het zit zo. Bij een allergische reactie (anafylaxie) verwijden de bloedvaten. Je kind gaat zich duizelig voelen en krijgt de neiging om flauw te vallen. De EpiPen (dus de adrenaline) laat de bloedvaten binnen 3-5 minuten weer smaller worden. Het is wel belangrijk om na het gebruik van de EpiPen altijd 112 te bellen.
Kinderen doen wat jij doet
Nog één les. Doen je kinderen wat jij zegt? Nee, ze doen wat jij doet. Raak jij dus in paniek als er wespen zijn? Dan zal je kind dat voelen en overnemen. Het is dus heel erg belangrijk dat jij jezelf rustig leert blijven. Dan zal je kind dat makkelijker van je overnemen.
Tot slot
Wespen kunnen een gezellig buiten etentje flink verpesten. Verklein de kans dus door het eten af te dekken. Draag liever geen felle kleuren en ga niet in de buurt van een afvalbak zitten. Heb je toch de pech dat je kind gestoken wordt? Ga de plek dan koelen, smeer mentholzalf en doe ringen af. Vermoed je een allergische reactie, moet je de EpiPen gebruiken of is het een steek in de mond, nek of keel? Bel dan 112. En blijf altijd rustig!
Wil je echt goed voorbereid zijn? Volg dan een kind – EHBO cursus. Neem een kijkje op de Academie.
Dit ben ik
Ik ben Miranda Donkers, enthousiaste instructeur EHBO bij Stichting EHAK. Onze stichting is gespecialiseerd in het verzorgen van lessen EHBO baby’s en kinderen. Mijn missie is om zoveel mogelijk ouders /verzorgers (in spe) meer zelfvertrouwen te geven in geval van nood. Een ongeluk is snel gebeurd; een verslikking, verbranding, vergiftiging. Met mijn blogs hoop ik jullie de eerste
handvaten te geven.
Website: www.stichting-ehak.nl