Wespensteek bij kinderen. Wat moet je wel en niet doen?

In de zomer is het soms een uitdaging om buiten te gaan eten en drinken. De wespen zorgen vaak voor gillende en rennende kinderen. Kinderen kunnen uit paniek om zich heen gaan slaan en wespen steken juist uit verdediging. Hoe kan je er voor zorgen dat er minder wespen komen? Als je kind toch gestoken is, wat moet je doen? Wanneer is het nodig 112 te bellen? Goed om te weten! 

Wanneer is er gevaar van een wesp?

In de zomer gaan we vaak buiten eten of picknicken in de speeltuin. Wespen komen op zoetigheid af. De heerlijke ranja, ijsjes en snoepgoed zijn dus niet alleen een feestje voor de kinderen. We leren de kinderen om rustig te blijven als er een wesp dichtbij is. Maar soms gaan wespen op eten zitten, voordat we dit gezien hebben. Of kan een wesp agressief zijn als ze denkt dat het nest wordt bedreigd.

een wesp drinkt van een druppel limonade

Wat kan je doen tegen wespen?

Zorg dat je eten en drinken afdekt, zodat er niet zomaar een wesp ongemerkt op of in kan gaan zitten.
Verder kun je nog de onderstaande voorzorgsmaatregelen nemen:

 • Doe een deksel op een beker of laat kinderen drinken uit een rietje.
 • Neem een vochtig washandje mee naar de speeltuin voor de plakkerige handjes en snoetjes na een ijsje. (in de meeste snoetenpoetsers zit een parfum, dit trekt juist weer wespen aan)
 • Leer je kindje om niet in paniek te raken bij een wesp.
 • Draag geen kleding in felle kleuren of bloemenprint.
 • Gebruik geen extra gel in de haren van je kindje.
 • Ga niet dichtbij een open afvalbak zitten.
buiten drinkt een kind het beste met een rietje, bescherming tegen espensteek

Wat kun je doen na een wespensteek?

Een wespensteek is gemeen en kan flink pijn doen. Je kindje klaagt over een branderig gevoel. De plek waar je kindje gestoken is, wordt flink rood en zwelt vaak op.
Wat kun je doen na een wespensteek:

 • Koel de gestoken huid met een natte doek of coldpack. Dit vermindert de zwelling, pijn en jeuk.
 • Verwijder bij een steek in een vinger eventuele ringen van die vinger.
 • Gebruik eventueel een zalf met menthol tegen de huidirritatie.
 • Neem contact op met de huisarts als de plek erg dik wordt.

Wanneer is een wespensteek gevaarlijk?

De meeste wespensteken zijn niet gevaarlijk. In de onderstaande situaties moet er juist wel direct actie ondernomen worden. In beide situaties moet je direct 1-1-2 bellen.

 1. Allergische reactie
 1. Je kind wordt gestoken in mond, keel of nek

Wat moet je doen bij een allergische reactie?

Vaak weet je niet vooraf al dat je kind allergisch is voor een wespensteek. Je merkt dit pas als je kindje voor het eerst wordt gestoken. Het kan ook zijn dat je kind een allergie opbouwt. De klachten worden dan na elke wespensteek erger.
Kinderen die al bekend zijn met hooikoorts of astma zijn eerder overgevoelig voor wespen. Een allergische reactie kan in het meest ernstige geval tot een anafylactische shock leiden. Bel dan 112.

Symptomen bij een ernstige allergische reactie:

 • Ernstige zwelling van de huid .
 • Diarree
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Duizeligheid
 • Bloeddrukdaling
 • Bewusteloosheid
 • Zwelling van de tong

Wat moet je doen bij een steek in mond, keel of nek?

Dit kan dus snel gebeuren als een wesp op een ijsje/ lollie zit of in een glas drinken. Als je kindje is gestoken door een wesp in zijn keel, mond of nek, dan is het gevaar op zwelling bij de luchtwegen erg groot. Bel 112 en laat je kind op een ijsblokje zuigen om de zwelling tegen te gaan.

Wanneer gebruik je een Epipen?

Als het bekend is dat een kind allergisch is, dan heeft hij/zij vaak een EpiPen bij zich. In een EpiPen zit adrenaline. Krijgt het kind een allergische reactie (anafylaxie) na een wespensteek (benauwd, zwelling in de hals, gezwollen lippen) dan moet deze EpiPen door de kleding toegediend worden. Bij anafylaxie worden de bloedvaten wijd en zal een kind duizelig worden en flauwvallen. De adrenaline-injectie zorgt ervoor dat de bloedvaten binnen 3-5 minuten smaller worden. Bel na het gebruik van de EpiPen altijd 112.

Je kind aapt je na...

Ook voor sommige volwassenen is het lastig om rustig te blijven als er een wesp in de buurt is. Maar kinderen nemen je paniek snel over. Als jij in paniek bent, zal je kind dat ook zijn. Probeer dus zelf het goede voorbeeld te geven en ga niet wild om je heen slaan als er een wesp dichtbij is.

Tot slot

Wespen in de buurt is voor kinderen en volwassenen niet fijn. Door je eten af te dekken, geen felle kleuren te dragen en niet in de buurt van een afvalbak te zitten is de kans op wespen kleiner. Zijn er toch wespen én wordt je kindje gestoken? Een wespensteek kan je koelen, mentholzalf smeren en sieraden bij de steekplek afdoen.  Bel dan 112 als je kind een allergische reactie krijgt of in de nek, mond of keel gestoken is. Probeer als ouder altijd rustig te blijven, zo leert jouw kind dat ook.

Wil je echt goed voorbereid zijn? Volg dan een kind – EHBO cursus. Neem een kijkje op de Academie.

Buurtmamas.nl publiceert regelmatig een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Dit ben ik

Ik ben Miranda Donkers, enthousiaste instructeur EHBO bij Stichting EHAK. Onze stichting is gespecialiseerd in het verzorgen van lessen EHBO baby’s en kinderen. Mijn missie is om zoveel mogelijk ouders /verzorgers (in spe) meer zelfvertrouwen te geven in geval van nood. Een ongeluk is snel gebeurd; een verslikking, verbranding, vergiftiging. Met mijn blogs hoop ik jullie de eerste
handvaten te geven.

Website: www.stichting-ehak.nl

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.