Met het juiste speelgoed kan óók jouw kind zelf spelen!

Is je kind binnen vijf minuten vaak al uitgespeeld? Geen paniek! Dat ligt waarschijnlijk niet aan je kind, maar aan het speelgoed! Met het juiste aanbod, kan ook jouw kroost zich opperbest vermaken. Het schrikbeeld van je kroost dat tot het achttiende levensjaar als beenklever om je heen geklemd zit, verwachtend dat jij als entertainer forever voor vermaak blijft zorgen, kan je dus loslaten. Zo, nu we die zorg alvast van tafel hebben geveegd, vertellen we je graag meer over spelmateriaal waarmee je kind wél langere tijd zoet mee is.

Waarmee kan jouw kind wel uren spelen?

Met loose parts! Word jij soms ook een beetje gek van al die Engelse termen? Wij ook maar deze is in het Engels wel echt beter, anders zouden we spreken van: ‘losse delen’. En daar krijgen we misschien wel nóg meer jeuk van. Laten we dit speelgoed dus maar bij loose parts houden en je er wat meer over vertellen. Onder loose parts valt eigenlijk al het materiaal dat je kunt verplaatsen en wat geen vastomlijnd doel heeft. Dat klinkt misschien nog steeds een beetje vaag, terwijl het eigenlijk zo ongeveer alles is. Dus alles wat je thuis in een la, in de schuur of in de tuin hebt liggen. Dus plastic doppen, kurken, lapjes stof, keitjes, lege verpakkingen, bollen wol, stokjes, wasknijpers, lege doosjes en ga zo maar door. Maar wat doe je er dan mee en waarom?

Een kind speelt met loose parts, speelgoed dat officieel geen speelgoed is. Hij stempelt hartjes met een wc rol.

Wat stimuleert om te spelen?

Simon Nicholson introduceerde in 1971 als eerste het concept loose parts. Hij stelde dat iedereen creatief kan zijn, als de omgeving daar maar voldoende gelegenheid voor biedt. Een lege, steriele ruimte biedt nu eenmaal weinig mogelijkheden tot spelen en ontdekken. Een glijbaan is superleuk om vanaf te glijden (of er misschien tegenop te lopen). Maar daarna houdt het qua mogelijkheden wel een beetje op. Een muziekdoosje met een aan- en uitknoop is geinig, maar vaak maar heel kort. Simpelweg omdat het de creativiteit niet prikkelt. Het heeft één vaste functie en verder kan je er niet zoveel mee. Een lege doos daarentegen, kan wel honderd dingen worden! Je kunt erin klimmen, je erin of eronder verstoppen. Of er een huis, boot, vliegtuig, robot of hut van maken! Een houten stok kan een hengel worden, een toverstaf, majorettestok of misschien wel een microfoon!

spelen met een doos biedt veel mogelijkheden. Een kind ligt erin nadat hij er heerlijk op heeft gekleurd.

Hoe pak je loose parts thuis aan?

Trek je keuken- en kastlades gewoon eens leeg en verzamel je vondsten in een mand. Je hebt nu een mand vol briljant speelgoed. Die zet je op de grond neer voor je kroost en dan gewoon maar eens zien wat er gebeurt. Terwijl jij achterover leunt met een kop cafeïne, trekt je kind schat na schat uit de mand: een pollepel, een lege fles, closetrolletjes, een bolletje wol, een leeg bakje. De kans is heel groot dat je kind zichzelf helemaal verliest in het ontdekken en uitproberen. Bij wat oudere kinderen kun je de loose parts ook op de eettafel uitstallen samen met knutselmateriaal zoals: lijm, stiften, papier, verf en plakband. Wanneer er wel verf op tafel staat, maar geen kwast dan zal je zien hoe vindingrijk je kind blijkt te zijn. Met een kurk, sponsje of closetrol kan je blijkbaar ook schitterende kunstwerken maken! Terwijl jij je mok nog eens bijvult en stilletjes in de hoek van de bank wegkruipt, vermaakt je spruit zich opperbest. Een andere fijne bijkomstigheid is dat je je ook niet meer druk hoeft te maken om de rommel in je kastjes die je al zo lang op wilt ruimen. Het is geen rommel, het zijn stuk voor stuk waardevolle loose parts.

Is spelen met loose parts leerzaam?

Het spelen met loose parts zorgt ook nog eens voor een boost in de ontwikkeling. De creativiteit wordt geprikkeld. Je kind oefent met concentratie en met tellen. De fijne motoriek wordt aangesproken en je kroost leert risico’s inschatten. Omdat een loose part natuurlijk geen officieel speelgoed is, zijn het soms spulletjes waar een beetje een risico (lees: leermoment!) aan zit. Bij een elastiekje zeggen we al snel: ‘Kijk uit, niet laten schieten, straks bezeer je je nog.’ Maar dát is nou juist wat zo leerzaam is om zélluf te ontdekken. Loslaten lieve buurtmama’s! Jouw dikke kus op de bezeerde plek zal wonderen doen en je kind heeft opnieuw een belangrijke les geleerd.

Tot slot

Nu weet je dus waarom je kind zo graag de inhoud van je handtas of de keukenla inspecteert. Het is gewoon zo heerlijk speelgoed. Best handig trouwens om een lage lade te vullen met keukenspul waar je kind veilig mee kan spelen. Spatels, pollepels, plastic bakjes en bekers…  Zo kun jij rustig de chef de cuisine uithangen, terwijl je kind met een pollepel op een bakje de sterren van de hemel drumt. En wil je je kind eens verrassen met nieuwe loose parts in de la? Doe dan nieuwe ideeën op bij de inspiratiebron der inspiratiebronnen: Pinterest!

In onze vorige blog schreef ik over inclusieve kinderopvang. Heb je hem al gelezen?

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Joline kindercentrum Bzzzonder kinderopvang

Dit ben ik

Mijn naam is Joline. Ik ben moeder van twee, afkomstig uit het speciaal onderwijs en ik mag me zelf een geluksvogel noemen. Ik mag de kennis die ik heb over ontwikkeling van kinderen, als pedagogisch coach bij Bzzzonder, dagelijks delen met mensen om me heen. En daar word ik zo blij van!

Website: www.bzzzonder.nl

Bzzzonder
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.