Zwemles moeizaam, deze twee factoren kende je nog niet

Het is zover; ook onze jongste zoon is gestart met zwemles. Vanaf de start zien we al dat dit een ander traject gaat worden dan met onze andere zoon. En dat is logisch. Want ieder kind is anders. Maar waarom is het zo verschillend? Waarom gaat bij het ene kind de zwemles moeizaam en bij de ander niet? Ik neem je graag mee in twee, vaak onbekende, factoren die invloed hebben op zwemles. 

Welke invloed heeft kruipen?

‘Maak je lang!’ roept de badjuf. Je kind weet echt wel wat de bedoeling is bij de schoolslag, maar het lukt gewoon niet. Want zodra je kind de armen strekt, komen de billen boven water. 
Kinderen die veel hebben gekropen in hun eerste levensjaren, hebben over het algemeen minder moeite met zwemles. Door het kruipen hebben zij veelvuldig geoefend om hun armen, benen en hoofd los en onafhankelijk van elkaar te bewegen. Dat is nodig als je wilt leren zwemmen, vooral bij de schoolslag.
Als je kind maar een korte periode heeft gekropen, dan heeft je kind minder oefening gehad in het onafhankelijk van elkaar bewegen van armen, benen en hoofd. Dit geldt nog sterker voor een kind dat helemaal niet heeft gekropen, maar bijvoorbeeld een bilschuiver was. Dan heeft je kind wat meer oefening nodig om de bewegingen goed te leren maken.
Sinterklaas kaddotjes die uit een zak vallen. Wat zijn goede sinterklaas kado's, wat zijn leuke kadootjes, waar spelen kinderen mee. Goed speelmateriaal.

Oefeningen voor zwemles

Het mooie van het kinderlichaam is dat er nog veel geoefend en hersteld kan worden. Ik geef je een paar tips om de romp van je kind te verstevigen en het onafhankelijk van elkaar bewegen van armen, benen en hoofd te stimuleren. Zit je kind (nog) niet op zwemles? Dan zijn deze oefeningen ook heel passend ter voorbereiding op het zwemmen.
  • Vliegen: ga liggen op je buik, strek je armen en benen en til ze iets van de grond. Lukt dit al 10 tellen?
  • Lees een boekje (voor), liggend op je buik.
  • Maak een kruipparcours door de woonkamer of tuin.
  • Rol om je lengte-as, naar links en naar rechts.
  • Gooien, vangen, rollen en stuiten met ballen…

Op mijn Insta-account vind je meer informatie over kruipen versus bilschuiven in mijn 4-delige reels serie. Wil je intensiever aan de slag met dit soort oefeningen, neem dan contact op met een reflexintegratiebehandelaar.

Lose parts, spelen, kind speelt met macaroni, een bak en een lepel. Waar speelt jouw kind graag mee?

Zwemmen en de geboorte van je kind

Duiken door het gat hoort ook bij zwemles. Het is een belangrijke eis voor het halen van je zwemdiploma. Voor sommige kinderen is dit een enorme horde. Je ziet knikkende knieën, tranen die over de wangen biggelen, paniek in de ogen, weglopen of volledig bevriezen. Heeft jouw kind hier last van? Dan kan het interessant zijn om eens terug te kijken naar de geboorte van dit kind.

Er zijn een aantal parallellen tussen geboren worden en het duiken door het gat bij zwemles. Denk hierbij aan de gedempte geluiden, in de buik versus onder water. Of het onderbreken van zuurstoftoevoer, weeën die de zuurstoftoevoer belemmeren versus je adem inhouden. Ook kan het eng zijn ergens doorheen moeten zwemmen, denk aan het bekken versus het gat.

Wat gebeurt er in het brein?

Als een baby te lang vastzit in het bekken en geen vooruitgang ervaart, is dit heel beangstigend. De baby raakt uitgeput en dit is te zien aan de hartslag. Deze herstelt minder goed tussen de weeën door. De wanhoop slaat toe en de baby kan zelfs het gevoel hebben dat hij dit niet gaat overleven. Deze heftige en overweldigende ervaring wordt opgeslagen in het brein en lichaam van je baby.
Stel je eens voor, een baby die dit heeft ervaren tijdens zijn geboorte. In dat gat onder continue druk, een tekort aan zuurstof, uitgeput raken en het gevoel ‘ga ik dit wel overleven?’ Dat gat bij zwemles kan deze ervaring weer oproepen. Het brein van dit kind slaat alarm. ‘Pas op voor dat gat, dat is levensgevaarlijk!’ Nu is het gedrag van het kind heel logisch, vind je niet?

Wat kan je doen met de angst?

Als je kind zo’n angst voelt heeft het allereerst de liefdevolle steun van zijn moeder nodig. Daarnaast kan je samen het geboorteverhaal doornemen, het liefste vanuit het perspectief van je kind. Vertel hoe de geboorte mogelijk voor hem/haar is geweest. En dat de angst voor onder water zwemmen en door dat gat duiken daar misschien vandaan komt. Vraag aan je kind wat hij/zij nodig heeft om vertrouwen te krijgen in het water.
Sta je nu te popelen om in het geboorteverhaal van je kind te duiken en je kind nog beter te gaan begrijpen? Neem dan gerust contact met me op.

Tot slot

Door te kruipen, verstevigt de romp, en oefent je kind met het onafhankelijk bewegen van armen, benen en hoofd. Deze vaardigheid is nodig voor zwemles. Heeft je kind in zijn eerste levensjaren veelvuldig kruipen overgeslagen? Denk je dat het nodig is voor het lijf om het nog in te halen? Bekijk dan de tips van vliegen, op de buik liggen, een kruipparcour, etc.
Heeft je kind als baby een moeilijke start gehad? Je kind durft simpelweg niet door het gat door die onbewuste associaties. Je kind kan het gat simpelweg niet durven. Dit verandert als je kind zijn/haar geboorteverhaal kent. Vervolgens kun je kind, met liefdevolle steun en zonder druk, oefenen om door het gat te duiken.
Janine van der Kooi van Fierzien, zelfstandig leren spelen voor jonge kinderen

Dit ben ik

Hallo! Ik ben Janine van der Kooi, getrouwd met Bart en moeder van Dorian (2016) en Thyme (2019). Vanuit FierZien organiseer ik ouder-kindspeelgroepen in Friesland, verzorg ik workshops en lezingen over thema’s die te maken hebben met spelen en gedrag van jonge kinderen (0-6 jaar) en geef ik online webinars. Mijn missie is: ouders meer vertrouwen en ontspanning bieden in het ouderschap.

Website: www.fierzien.nl  Instagram: fierzien.nl

FierZien spelen kinderen
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.