5 Tips voor de beste compositie van je foto

Foto’s maken om een herinnering vast te leggen is het allerbelangrijkste, maar soms blijf je langer kijken naar een bepaalde foto. Dat kan komen door de compositie. Er zijn een paar kleine tips die je foto ‘spannender’ maken.

1. Houd rekening met de hulplijnen

In vaktaal heet dit ‘de regel van derden’, maar in Jip en Janneke taal zijn dit hulplijnen. Verdeel het beeld in 9 gelijke vakken. Zorg ervoor dat je het onderwerp van de foto, op een van deze lijnen plaatst of op de kruising van deze lijnen.
Als je een foto ziet, gaat je aandacht automatisch naar de kruispunten van deze lijnen. Bij je camera, maar ook op je telefoon, kan je deze hulplijnen instellen. Zo kan je er tijdens het fotograferen al rekening mee houden!

2. Kijk ruim...

Soms kijkt iemand, waarvan je een foto neemt weg. Houd dan rekening met de kijkruimte. Kijkruimte is de ruimte aan de voorkant van je onderwerp.
Je wilt zien waar iemand heen kijkt in plaats van dat het beeld ophoudt. Op de foto’s hiernaast zie je een duidelijk verschil.

3. Houd rekening met de achtergrond

Er gebeurt soms een hoop op de achtergrond of er staan onderwerpen die kunnen afleiden. Dat wil je niet. Let daarom op wat er staat of gebeurt op de achtergrond. Soms kun je een wandelaar blokken door een stapje naar links of rechts te gaan, zodat je onderwerp met zijn lichaam de wandelaar afschermt.
Om te voorkomen dat de aandacht naar de omgeving gaat, kun je werken met scherpte diepte. Door een groot diafragma (laag f-getal) te gebruiken, is je onderwerp scherp en je achtergrond vaag. Op de meeste telefoons kan je dit ook instellen. Je omgeving is dan minder belangrijk en je onderwerp springt eruit!

4. Geef een doorkijkje

Door diepte te creëren maakt je je foto creatief! Je kunt bijvoorbeeld een voorgrond aan je foto toevoegen. Zoals een overhangende tak, een deuropening of de spijlen van het bedje van je kindje.

5. Ga door je knieën

Wij zijn vaak geneigd om op ooghoogte te fotograferen. Door een hoger of juist lager standpunt (door je knieën) te kiezen, krijg je een compositie van een onderwerp die net wat interessanter is. Neem de foto eens vanaf de grond, of juist van bovenaf als je kindje omhoog kijkt.

Een hoop tips en voorbeelden, maar nu is het oefenen. Neem je camera of telefoon mee als je een blokje gaat wandelen. Zet de hulplijnen aan, zoek een voorgrond of zak eens door je knieën. Laat je kids lekker spelen en ravotten en ondertussen kan jij oefenen! Heel veel plezier!

Fotograaf Marloes van Fotografiebijmarloes voor de beste tips, foto's en een cursus

Dit ben ik

Hi! Ik ben Marloes, een enthousiaste lifestyle fotografe uit Dordrecht. Getrouwd met Pim en moeder van Noud (3) en Saar (1). Samen met onze bruine labrador genaamd ‘Brownie’ wonen wij in Dordrecht. Graag geef ik je tips en tricks hoe je jouw gezin op een spontane en ongedwongen manier vastlegt.

Website: www.fotografiebijmarloes.nl

Fotografie bij Marloes
Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.