Als je als moeder veel angsten hebt

Als je net moeder bent geworden, komt er veel op je af. Ineens heb je de verantwoordelijkheid over dat kleine kindje dat in je armen ligt. Je wordt overspoeld door allerlei gedachten en emoties, die je van te voren niet had kunnen vermoeden. Daarnaast gieren de hormonen door je lijf en voel je je alles behalve jezelf. Tel daar het slaapgebrek bij op en je hebt de poppen aan het dansen. Weet dat veel moeders hiermee worstelen. Je bent hier echt niet alleen in. Bij sommige moeders nemen de angstige gedachten het over. Gedachten als: “wat als mijn kindje iets overkomt?” Of: ”Wat als mij of mijn partner iets overkomt en we er niet meer voor ons kindje kunnen zijn?” De opties zijn legio en zijn vaak allesomvattend aanwezig bij deze moeders.

Uren wakker liggen?

Sommige moeders kunnen door deze angsten amper nog slapen en liggen ’s nachts uren te piekeren. Ben ik wel een goede moeder? Kan ik dit eigenlijk wel? Het zijn allemaal heel begrijpelijke gedachten. Vaak praten moeders hier niet over. Want, je hoort toch blij en gelukkig te zijn als je net een baby’tje hebt gekregen? Helaas is niet elke moeder meteen op die roze wolk te vinden, zo net na de bevalling. Volgens de cijfers belandt één op de tien moeders na de bevalling in een postpartum depressie. Ik denk dat die cijfers vele malen hoger liggen. Dit zijn namelijk de cijfers van de mama’s die het ook daadwerkelijk gemeld hebben of hulp hebben gezocht. Veel van de niet zo roze wolk moeders lijden in stilte of durven er niet over te praten.

Ervaringsdeskundige

Zelf had ik na de bevalling van ons oudste dochtertje enorm veel last van angsten. Ik schrijf hier ook over in mijn boek “Toen kreeg ik weer lucht.” Ik werd de hele dag overspoeld door intrusieve gedachten. Als ik de vaatwasser leeghaalde, zag ik voor me hoe ik mijn kindje met een mes stak. Of als ik over een brug liep, dacht ik: “als ik de kinderwagen nu loslaat, dan is ze dood.” Ik schrok enorm van deze gedachten en schaamde me heel erg. Ik voelde me heel erg schuldig dat ik dit soort dingen dacht. Ik moest wel de allerslechtste moeder op aarde zijn, dacht ik vaak. Ook ik sprak er vrijwel amper over en hierdoor werden de angsten en de intrusies alleen maar erger. Ik zie dit ook vaak in mijn praktijk. Moeders die niet weten waar deze gedachten vandaan komen en zich enorm schamen voor deze intrusieve gedachten.

Ik ben WEL een goede moeder

Uiteindelijk kreeg ik goede hulp van een therapeut en leerde ik omgaan met deze intrusies en angsten. Ik leerde dat ik ook een goede moeder ben, met al deze negatieve gedachten en emoties. Dat het een waarschuwingssysteem is vanuit mijn brein en dat ik er juist alles aan wilde doen om mijn kindje te beschermen. Er viel een enorme last van me af en hierdoor kon ik weer genieten van mijn  kindje, het moederschap en het leven an sich.

Veel moeders hebben hier last van

Tegenwoordig help ik in mijn praktijk veel moeders met angsten en intrusies.  Moeders die zich geen raad meer weten met de negatieve gedachtenstroom waar ze elke dag tegen vechten. Het is een veel voorkomend iets onder moeders. Het is belangrijk dat je er over gaat praten, als je je herkent in bovenstaande. Probeer het alsjeblieft niet alleen op te lossen. Praat erover met je partner, een goede vriendin, je zus, etc. Als dit je niet helpt, weet dat er hulp verkrijgbaar is en dat je hier weer uit gaat komen. Echt!

Wil je hulp?

Herken je je in bovenstaande en merk je dat je constant in een negatieve spiraal belandt? Wordt je overmand door angsten en intrusies en weet je niet hoe je hier vanaf moet komen? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen, zodat je weer goed in je vel komt te zitten en je het moederschap positief tegemoet gaat.

Tilda Timmers van Frou Frouw begeleiding, mamas' met postpartum depressie

Dit ben ik

Ik ben Tilda Timmers, mama van Livia en Emmi en getrouwd met Tim. In mijn praktijk help ik moeders en vaders die tijdens de zwangerschap of na de bevalling niet op een roze wolk zitten. Ook heb ik 2 boeken geschreven: “Toen kreeg ik weer lucht” en “This Is Post Partum”.

Je vindt mij op www.instagram.com/geenrozewolk of www.froufroubegeleiding.nl.

Frou Frou Begeleiding Tilde Timmer Postpartum Depressie geen roze wolk
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.