Als je baby opeens niet of slecht slaapt; slaapregressie

De slaapregressie, je hebt er misschien wel eens van gehoord. Wat is eigenlijk een slaapregressie en hoe herken je deze?
Ik vertel je er alles over in dit blog.

Ritme ontregeld

Je kent het wel, net als je denkt dat je een ritme hebt gevonden, alles lekker gaat en je baby blij is, lukt het slapen ineens niet meer. Is je baby 4, 8 of 12 maanden oud? Grote kans dat je te maken hebt met een slaapregressie.

Het woord regressie klinkt een beetje negatief, terwijl er eigenlijk juist progressie wordt gemaakt. Een slaapregressie is namelijk een cognitieve, fysieke of emotionele ontwikkeling die het normale slaappatroon even ontregeld.

Hoe herken je een regressie?

  • Je kindje is ongeveer 4, 8, 12, 18 of 24 maanden oud.
  • Je kindje gaat ineens slechter slapen.
  • Je kindje slaapt lichter en wordt dus sneller wakker dan voorheen.
  • Je kindje is niet ziek en heeft ook geen last van andere kwaaltjes zoals doorkomende tandjes.
  • Je kindje zit niet in een groeisprong.

Vier maanden oud

De 4-maanden regressie is gelijk een pittige. Als je net alles op de rit hebt en je hebt een ritme gevonden met je kindje, wordt hier alles weer op zijn kop gezet. Sliep je baby al door? Het kan zomaar zijn dat hij nu ineens weer ’s nachts wakker wordt voor voeding. Overdag zie je nu veel 45-minuten slaapjes (of korter als je pech hebt).
Voordeel is dat een baby na deze regressie nieuwe slaappatronen ontwikkeld heeft, waardoor je daarna weer kunt werken aan goede slaap!

Acht maanden oud

Rond de leeftijd van 8 maanden is je baby druk met heel veel (motorische) ontwikkelingen. Dit maakt dat er even geen tijd is voor slaap. Je kleintje is simpelweg te druk en slapen heeft even geen prioriteit.

Twaalf maanden oud

De 12-maanden regressie is iets milder en bij sommige kindjes merk je hier zelfs weinig van. Kenmerkend voor deze fase is wel dat je dreumes ineens een slaapje weigert en het lijkt alsof hij toe is aan 1 slaapje overdag. Ga hier echter niet te snel in mee, je dreumes heeft die twee slaapjes echt nog even nodig. Anders ontstaat al snel oververmoeidheid en dat brengt vaak strijd bij bedtijd in de avond.

Na zo’n slaapregressie, die ongeveer 6 weken duurt, moet je soms weer even zoeken naar het juiste ritme. Je kindje wil het misschien nét even anders dan hiervoor.

Wat kun je hieraan doen?

Eigenlijk niet zo heel veel. Het kan zijn dat je baby even wat meer hulp nodig heeft bij het slapen. Geef die dan gewoon en ga weer verder waar je gebleven was als alles weer rustig is.

En onthoud: het is een fase!

Patricia

Dit ben ik

Ik ben Patricia Luppers, moeder van 2 kinderen (met de 3de op komst) en oprichter van Dreamzz Slaapcoaching. Ik help ouders van slechtslapende kindjes (0-4 jaar) om hun kindje weer lekker te laten slapen. Dit doe ik met een slaapplan op maat, passend bij jullie situatie, in kleine haalbare stappen.

Website: www.dreamzzslaapcoaching.nl

Dreamzz
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.