Beter eten, 4 tips hoe je het leuker aan tafel kunt maken

Heb jij ook een kieskeurige eter thuis? Levert je dit dagelijks veel frustratie op? Dan zal ik je geruststellen: je bent niet de enige en is het heel normaal!! Alle kinderen worden op een bepaald ogenblik een kieskeurige eter. Het is gedrag dat bij elk kind in meerdere of mindere mate voor komt. Nu heb ik je wellicht een beetje gerustgesteld, maar ik snap heel goed dat het lastig is om hiermee om te gaan. Wanneer gaat je kind beter eten? Het zal geregeld voorkomen dat je een lange dag hebt gewerkt. Je jezelf ook nog door de supermarkt heen hebt geworsteld. Om vervolgens je uit te sloven in de keuken. Het is gelukt, je zet iets lekkers op tafel (het bedenken is vaak ook al best lastig). En dan…. roept je kind doodleuk ‘dat lust ik niet’ en raakt het nauwelijks aan. Ik heb een berg aan tips om met dit kieskeurige gedrag om te gaan. Dus deel ik er graag een paar met je, zodat het aan tafel een stuk aangenamer wordt. Beter eten is voor iedereen fijn.

Waarom is nieuw voedsel eng?

Het is belangrijk om te begrijpen waarom kinderen soms terughoudend kunnen zijn als het om eten gaat. Hier kunnen ze niks aan doen, zo werkt hun brein. De oorsprong van deze reactie gaat ver terug naar onze
oerinstincten. Nieuw en onbekend voedsel werd als potentieel gevaarlijk beschouwd en moest dus vermeden worden. Kinderen lijken nog steeds te handelen vanuit dit ‘oerbrein’. Alles dat nieuw is wordt als eng
beschouwd, totdat het weet dat het veilig is.

kieskeurige eter, frustratie aan tafel, niet eten, niet willen eten. Moeder kijkt naar haar kind dat niet wil eten.

Wanneer is kieskeurig eten het heftigst?

Rond het tweede levensjaar ontstaat er vaak kieskeurig eetgedrag. Het kan zijn dat je kind als baby alles wilde proeven en met ongeveer 1,5 jaar (bij 2 jaar is dit op zijn sterkst) hier ineens mee stopt. Ook dit is een natuurlijke ontwikkeling. Je dreumes krijgt behoefte om dingen zelf bepalen, zelf doen en ontwikkelt een eigen ik. Eten is het enige waar ze zelf controle over hebben. Voor de rest wordt er al zoveel voor ze bepaald. Daarnaast groeien kinderen op deze leeftijd minder hard, waardoor ze minder trek hebben. Eten is een vaardigheid die je kind moet leren ontwikkelen. Jij als ouder hebt de taak je kind hierbij te helpen.

Kind mee laten doen met het kopen van eten, klaarmaken, wassen, snijden, tafel dekken, zodat het vertrouwt wordt met eten. Op de foto staat een mama die de handen van een kind afklopt van het meel dat ze gebruikt hebben.

Tip 1. Niet pushen, maar complimenteren

Wat het allerbelangrijkste is, push niet. Van pushen krijgt je kind stress. Dit zorgt ervoor dat het oerbrein nog harder schreeuwt het niet te eten en het eten dus nog moeizamer gaat.
Dus probeer maaltijden gezellig en stressvrij te houden. De sfeer aan tafel is cruciaal. Vermijd machtsstrijd over eten. Laat je kind weten dat het oké is om
sommige dingen niet lekker te vinden. Geef complimenten wanneer ze nieuwe dingen proberen. Zelfs als ze maar een klein hapje nemen, eraan voelen of likken. Dit is ook al een stapje in de goede richting.

Tip 2. Bied eten aan dat je kind wel en niet lust

Bied tijdens een eetmoment iets aan dat je kind lekker vindt. Daarnaast bied je ook iets dat het nog niet lust. Doordat je iets vertrouwds (en dus iets veiligs wat geen stress veroorzaakt) aanbiedt, is de kans groter dat je kind iets gaat eten wat het nog niet kent. Blijf altijd nieuwe voedingsmiddelen aanbieden en dit herhalen in verschillende vormen of texturen zoals puree, blokjes etc. Want wat je kind niet krijgt aangeboden, kan het ook niet leren eten!

Tip 3. Heb geduld!

Zoals ik al eerder vertelde, is eten een leerproces. Net zoals bijvoorbeeld leren zwemmen. Leren zwemmen gaat ook niet van de ene op de andere dag. Leren doe je door heel veel te oefenen. Dat geldt ook voor leren eten. Heb geduld! Je kind heeft tijd nodig om nieuwe smaken, texturen, vormen en kleuren te leren kennen. Geef het deze tijd.

Tip 4. Laat je kind meehelpen

Hoe vaker je kind blootgesteld wordt aan voedingsmiddelen, hoe vertrouwder het ermee wordt. Dus hoe meer het erover praat, hoe vaker het eraan voelt, het ziet etc. Hiermee vergroot de kans dat het de voedingsmiddelen gaat eten. Wanneer je samen kookt, wordt je kind veelvuldig aan de voedingsmiddelen blootgesteld. Laat het in de pan roeren, het deeg kneden en groentes wassen en snijden. Maar ook samen de tafel dekken en erover praten wat jullie koken. Welke kleur heeft het? Waar komt het vandaan? Hoe voelt het? Samen is gezellig én leerzaam.

Hoe komt er meer rust?

Ik hoop dat er met deze uitleg en tips over kieskeurig eetgedrag meer rust en gezelligheid aan tafel komt. Eten is een vaardigheid die kinderen moeten leren. Help je kind hierbij en laat het ook een beetje los. Als het vandaag niet eet, eet het het morgen of overmorgen misschien wel. Elk eet moment is weer een nieuwe kans.

Tot slot

Een kieskeurige eter aan tafel maakt het er niet gezelliger op. Het is goed om te weten dat dit gedrag wel heel normaal is. Vaak is het rond de leeftijd van twee jaar het sterkst. Mijn tips zijn om niet te pushen en het gezellig te houden aan tafel. Bied iets aan dat je kind lust en iets dat je kind niet lust. Complimenteer je kind als het een klein hapje neemt, eraan voelt of likt. Blijf het aanbieden, want leren eten kost tijd. Samen boodschappen doen en eten bereiden is heel nuttig. Praat over voeding en laat je kind het aanraken met bijvoorbeeld het wassen van de groenten. Daarnaast is een flinke portie geduld heel belangrijk. Komt het niet vandaag, dan is er morgen weer een nieuwe kans. Veel succes met het terugbrengen van het plezier aan tafel.

Sponsored Blog

Hilda van Lieshout Kindervoedingscoach HILTHY online advies en coaching over voeding, leefstijl en eetgewoonten voor jonge kinderen van 0 tot 12 jaar.

Dit ben ik

Ik ben Hilda van Lieshout, kindervoedingscoach en de oprichtster van mijn bedrijf HILTHY. Ik ben moeder van twee kinderen (13 en 22 jaar) en ruim 20 jaar werkervaring in de kinderopvangweet. Hierdoor weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om gezond eetgewoonten al op jonge leeftijd te stimuleren. 

Website hilthy.nl en Instagram

kindervoedingscoach gezond leren eten op een gezellige manier
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.