Buikspieren trainen na de bevalling, wat is goed voor je?

Ben je eenmaal bevallen, dan wil je graag snel weer van dat buikje af. De buikspieroefeningen mogen weer uit de kast gehaald worden. Sommige vrouwen gaan vooral buikspieroefeningen doen om weer een strakke buik te krijgen. Andere vrouwen willen het sporten oppakken en buikspieroefeningen zijn een onderdeel van het sporten. Welke buikspieroefeningen mag je doen al wel weer doen? En met welke oefeningen kan je beter nog even mee wachten? In dit blog vertel ik hoe je verstandig kan sporten. Zodat jouw lijf er straks weer gezond en sportief is. 

Wat gebeurt er met je spieren tijdens de zwangerschap?

In je zwangerschap is je buik langzaam gaan groeien. De rechte buikspieren hebben ruimte moeten maken voor je baarmoeder en kindje. Deze buikspieren zijn steeds meer gaan wijken, oftewel ze zijn steeds verder uit elkaar gaan liggen. Tussen de twee buikspieren zit een bindweefselstructuur, deze heet linea alba. De linea alba verbindt de twee buikspieren met elkaar, zodat de buikspieren op zijn plek blijven. Tijdens de zwangerschap is de linea alba erg opgerekt. Na de bevalling natuurlijk ook nog. Heel langzaam zullen de buikspieren weer op hun oude plek komen te liggen. De linea alba zal weer smaller worden. Dit kan weken tot maanden duren. Bij de één liggen de buikspieren bij zes weken weer tegen elkaar aan, bij de ander duurt dit wel drie maanden. Het is belangrijk dat de buikspieren weer tegen elkaar aan liggen, voordat je rechte buikspier oefeningen gaat doen.

buikspieren trainen na je bevalling, een vrouw voelt haar zachte dikke buik

Test je buikspieren

Je kunt na je bevalling zelf voelen hoe het met je diastase ervoor staat. Ga maar op je rug liggen op een platte ondergrond. Dan leg je je hand op je buik met je vingers net boven je navel. Je vingers liggen in een lijn tussen je navel en je borstbeen. Als je uitademt til je je hoofd en schouders op, alsof je een sit up doet. Je voelt dat je spieren zich aanspannen. Tussen de spieren voel je waarschijnlijk nog een kuiltje. Dit is de ruimte die nog dicht moet gaan. Dit noemen we de diastase. Vaak zie je nu ook dat het deel tussen je buikspieren opbolt. Zolang er nog een ruimte van twee vingers of meer tussen de spieren zit, moet je nog geen rechte buikspieroefeningen doen. Zit er minder dan twee vingers tussen en voelt het niet meer zacht aan dan kan je rustig starten met trainen.

Welke spieren kan je nog veel beter trainen?

Is het beter om nog even geen rechte buikspieroefeningen te doen? Niet getreurd, je kan namelijk enorm belangrijke andere oefeningen doen. Ik leg het je eerst even uit.
We praten altijd veel over de rechte buikspieren, maar in je buik zitten nog veel meer spieren. Je hele buikwand bestaat uit diepgelegen schuine buikspieren. Deze zijn stiekem nog veel belangrijker om te trainen. Deze spieren heb je nodig bij elke beweging en zelfs met ademhalen. De spieren lopen vanaf de linea alba schuin naar je rug. Middels bindweefselstructuren hebben ze verbinding met je diep rugspieren.
Deze schuine of dwarse spieren kan je vergelijken met de binnenband van je fiets. Je rechte buikspieren, met nog ander oppervlakte spieren, zijn je buitenband. Over het algemeen krijgen de rechte buikspieren, de buitenband dus, erg veel aandacht met trainen. De binnenband wordt veelal een beetje vergeten. Fietsen met een harde buitenband en een zachte binnenband werkt niet. Het is dus erg belangrijk om beide spiergroepen te trainen.
Je snapt dat ik je graag wil adviseren om te beginnen met de binnenband. Hiermee train je de dwarse buikspieren en andere spiergroepen zoals je bekkenbodem, diepe rugspieren en je diafragma. Leer deze spieren aanspannen, maar ook ontspannen. Hiermee kan goed diep ademhalen helpen.

Zelf of een check bij een porfessional?

Veel vrouwen willen graag weer iets doen na de bevalling. Met enkele instructies kan je zelf je spieren checken, zoals je rechte buikspieren, je schuine buikspieren en je bekkenbodem. Ook kan je op internet veel oefeningen vinden. Toch weten we dat met hulp van een professional je beter en sneller resultaat behaald. Dat komt omdat een professional weet wat hij moet voelen en precies weet welke oefeningen daarbij horen. Vaak is een enkele keer een controle bij een professional voldoende. We vinden het fijn je te helpen snel weer een gezond strakker lichaam te hebben.
Heb je klachten aan je bekken, rug of andere spieren? Kom dan zeker even langs.

Tot slot

Na je bevalling willen veel vrouwen oefeningen oppakken. Vaak ligt de focus op de buikspieren. Het is belangrijk dat je geen diastase meer hebt. Dit kan je zelf checken door op je rug te liggen en met je vingers te voelen als je je hoofd optilt. Ik vertelde je ook dat je schuine buikspieren oefenen eigenlijk nog veel belangrijker zijn om te trainen. Je kunt dit allemaal zelf doen, maar een keertje hulp van een professional helpt je beter. Heb je klachten, ga dan zeker een keertje bij je professional langs.

Ellen Kok bekkenfysiotherapeut Fyzie

Dit ben ik

Ik ben Ellen Kok en ik ben fysiotherapeut bij Fyzie in Amersfoort. Toen ik 16 jaar geleden in verwachting was van mijn oudste zoon werd mijn interesse gewekt in trainen rondom de zwangerschap en het behandelen van bekkengerelateerde klachten die vaak voorkomen tijdens en/of na de zwangerschap. Sindsdien heb ik veel bijscholingen gevolgd op dit gebied en behandel ik nog steeds met veel plezier (zwangere) vrouwen met bekkenklachten. Ook geef ik groepslessen aan zwangere vrouwen zodat ze fit zwanger kunnen zijn!

Website: www.fyzie.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.