Creatief aan tafel, zo blijft eten mét kinderen leuk

Een droom die vele ouders wel zullen herkennen is een gezellig dinertje met het hele gezin. Samen aan tafel, gezellig de dag doornemen en iedereen geniet van wat er op tafel komt.

Droom of Drama?

Maar je zal al snel merken dat deze droom niet altijd opgaat met kinderen. Kinderen kunnen een enorm drama maken aan tafel, wat de gezelligheid niet ten goede komt. Ik heb veel interviews gehouden met ouders van peuters over het eetgedrag van hun peuters. Heel interessant om alle ‘eetproblemen’ te horen. De ene peuter maakt er nog een groter drama van dan de andere, maar vrijwel alle peuterouders worden wel eens helemaal gek van het gedrag van hun peuter aan tafel. Van eten weigeren, gooien met eten, schreeuwen om iets specifieks op tafel tot aan continue van tafel afrennen. Het wordt ouders zeker niet altijd makkelijk gemaakt. 

Succes aan tafel

Gelukkig hoorde ik in mijn interviews ook heel wat succesverhalen, als ik hier een beetje op doorvroeg bleek dat deze ouders vaak één ding gemeen hadden. Ze keken naar de behoefte van hun peuter, speelden hierop in en waren enorm creatief om van het eten iets leuks te maken. Creativiteit aan tafel blijkt vaak nodig om het gezellig te houden en ervoor te zorgen dat je baby of peuter goed eet. Want met creativiteit maak je van eten al snel een spel en kinderen houden nou eenmaal enorm van spelen. 

Creatief aan tafel

Gisteren merkte ik het zelf ook. We eten de laatste tijd vaak soep. Ik vind de warmte van soep heerlijk in de winter en het is daarnaast ook een makkelijke manier om extra groenten binnen te krijgen. Vooral bij de lunch eten we tegenwoordig vaak soep en hierdoor hebben we bij de lunch al een extra groentemoment. Mijn kinderen kregen echter een beetje genoeg van elke keer een soepje en begonnen de laatste dagen al meteen te roepen: ‘nee, ik wil geen soep!’. Ik dacht terug aan mijn onderzoek en besefte me dat ik weer iets nieuws moest verzinnen om het leuk te maken. Hiervoor had ik gisteren de oplossing om een ‘versier je eigen soep spel’ te bedenken. Ik zette tien schaaltjes klaar en samen bedachten we welke toppings er in de schaaltjes kwamen. We keken in de lades en in de keukenkast en uiteindelijk hadden we tien schaaltjes gevuld met onder andere kokos, avocado, pompoenpitten en granaatappelpitjes. Toen begon het spel en mocht iedereen zijn eigen soep versieren, waarna we de soepen doorschoven en elkaars soep gingen proeven. Zo werd het een soort wedstrijd wie de lekkerste soep had gemaakt. We genoten allemaal zowel van de soep als van de gezelligheid van deze activiteit.  

Sprookjesbomen?

Nog meer voorbeelden van creativiteit aan tafel zijn de namen die je geeft aan producten. Zo noemen wij broccoli vaak sprookjesbomen en zijn spruitjes stenen. Het spelletje bij die stenen is elke keer hetzelfde, het blijft leuk. Wij zeggen dat onze peuters absoluut geen stenen mogen eten want dat is gevaarlijk en hard. Dan wordt het natuurlijk een groot spel voor onze peuters om wel stenen te eten waar wij dan een beetje boos en verontwaardigd op reageren. Vervolgens eten ze hele borden spruitjes op omdat het spel zo leuk is!

Vogeltjesconcert!

Ook zijn onze kinderen er dol op als het eten tegen ze praat, maak een lekkere hap en vertel er een leuk verhaaltje bij. We hebben dan bijvoorbeeld een vogeltje die een concert wil geven in de buik, vervolgens komen er één voor één hapjes van dieren die naar het concert willen gaan luisteren of met hun vriendjes willen gaan spelen die al opgegeten zijn.

Tijdinvestering of tijdwinst?

Creativiteit aan tafel maakt het dinertje echt gezellig. Daarnaast eten peuters vaak ook beter als er een positieve sfeer is.  
Er is echter wel een nadeel, het lijkt veel tijd te kosten. Echter ben ik er inmiddels wel van overtuigd dat dit vaak maar zo lijkt. Door in de belevingswereld van je kinderen mee te gaan vinden ze eten veel leuker en eten ze vaak sneller en met meer plezier. Dus in het begin kost het even tijd door het spel of de activiteit te introduceren, maar als je ze meekrijgt gaat het spel ineens in sneltreinvaart voorbij en zijn zo alle bordjes leeg.  

DSC03716 (1).JPG

Dit ben ik

Ik ben Roos, mama van drie fantastische dochters.
Mijn kennis over voeding en psychologie zet ik in voor mijn missie: baby’s en peuters een gezonde start geven door middel van gezonde voeding, want ik ben ervan overtuigd dat je goed en gezond voelen de basis is voor een gelukkig leven.

Website: www.mamarooskookt.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.