De beste slaapomstandigheden voor jouw kindje

Er zijn heel veel factoren die invloed hebben op het slapen van jouw kindje. En soms kun je met de kleinste dingen al heel veel verschil maken. In dit blog vertel ik je alles over de ideale slaapomstandigheden voor jouw kindje.

Eigen slaapplek

Een baby slaapt het beste als hij een eigen slaapplek heeft. Dit kan een wiegje of ledikantje zijn, maar ook een co-sleeper of de kinderwagen. Je kunt afwisselen tussen verschillende slaapplekken maar gebruik er dan niet te veel. Je wilt namelijk dat je kindje de slaapplek gaat herkennen en dat dit een slaapcue wordt; een signaal voor de hersenen dat het tijd is om te gaan slapen.

Laat je kindje liever niet slapen in de box. Maak onderscheid tussen plekken om te spelen en om te slapen. Andersom laat je je kindje dus ook liever niet spelen in zijn bedje. Uitzondering hierop is de wagen. Deze kan soms gebruikt worden om te slapen maar ook om lekker te wandelen. Gebruik je de wagen om te slapen, pas dan hetzelfde ritueel doet als wanneer je je kindje in bed legt en doe bijvoorbeeld ook het slaapzakje aan. Je kindje begrijpt dan dat het tijd is om te gaan slapen.

Samen in het grote bed

Samen slapen in het grote bed kan, mits dit wel veilig gebeurt. Vaak zie je dit ontstaan als een kindje al lange tijd niet goed slaapt en het grote bed de enige plek is waar dit wel lukt. Maar het kan ook een bewuste keuze zijn om samen te slapen. Bekijk dan wel even de richtlijnen voor veilig samen slapen.

White Noise

Om je baby rustig te maken en omgevingsgeluiden te blokkeren, kun je gebruik maken van white noise. Je hebt hier allerlei apparaatjes en knuffels voor. Gebruik liever geen mobiele telefoon in verband met de straling. Veel white noise apparaten hebben een sensor waardoor ze vanzelf aan gaan als een baby geluid maakt of veel beweegt. Dit kan soms helpen om je kindje verder te laten slapen als hij licht wakker wordt. Het apparaatje reageert vaak sneller dan papa of mama die er eerst nog naar toe moeten lopen!

Slaapkamertje

Zorg voor een rustige slaapomgeving met een temperatuur tussen 16 en 18 graden Celsius. Let erop dat het kamertje waar je kindje slaapt rustig is. Zet het niet te vol met dingen waar je kindje naar kan kijken. Dat zijn alleen maar prikkels die afleiden van het slapen. Een goede luchtvochtigheid in de slaapkamer is ook belangrijk. Lucht de kamer regelmatig als je kindje daar niet is. Een diffuser of waterverdamper kan helpen om de luchtvochtigheid goed te houden. Hieraan kun je eventueel ook wat lavendelolie toevoegen. Dit werkt ontspannend. Als je gebruik maakt van aromatherapie, laat je hierin dan goed adviseren. Niet alle olie kan gebruikt worden bij baby’s en er is ook veel troep op de markt!

Licht of donker kamertje

Het is fijn als je de kamer waar je kindje slaapt goed donker kunt maken. Er zijn baby’s die prima slapen in het licht maar bij kindjes die wat meer moeite hebben met slapen kan een goed donkere kamer veel verschil maken. Het kleinste streepje licht stimuleert de hersenen al om wakker te worden en dat kan doorslapen moeilijk maken. Zorg dus voor goed verduisterende gordijnen en plak kiertjes die licht doorlaten af. Zorg als je kindje wakker wordt direct voor licht. Het liefst daglicht maar als dat er niet is, doe dan even het felle licht aan. Je maakt zo een duidelijk onderscheid tussen slapen en wakker worden.

Slaapritueel

Maak gebruik van een slaapritueel bij elk slaapje! Je kindje gaat dit herkennen waardoor de overgang van wakker zijn naar gaan slapen geleidelijker gaat en bedtijd niet te plotseling komt. Het ritueel mag overdag best iets korter zijn dan ’s avonds, maar sla het niet over.

Frisse buitenlucht en ochtendlicht doen ook wonderen voor de slaap. Ga dus als het kan altijd in de ochtend met je kindje naar buiten. Slaapt je kindje in de wagen? Laat de wagen dan bij thuiskomst (als het weer het toe laat) nog even buiten staan zodat je kindje daar zijn slaapje kan afmaken. Kindjes worden vaak wakker van de overgang van buiten naar binnen en bovendien is slapen in de buitenlucht ook heel gezond!

Patricia

Dit ben ik

Ik ben Patricia Luppers, moeder van 2 kinderen (met de 3de op komst) en oprichter van Dreamzz Slaapcoaching. Ik help ouders van slechtslapende kindjes (0-4 jaar) om hun kindje weer lekker te laten slapen. Dit doe ik met een slaapplan op maat, passend bij jullie situatie, in kleine haalbare stappen.

Website: www.dreamzzslaapcoaching.nl

Dreamzz
Share This Post
1 reactie
Er kan niet gereageerd worden op deze post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.