De kracht van communicatie in je relatie

De komst van een kleintje is heel bijzonder en zet je wereld weer in een ander perspectief. Het ritme binnen een gezin wordt anders en jullie moeten een nieuwe balans gaan zoeken. Gelukkig gaat dit vaak goed en worden de nieuwe verhoudingen snel gevonden.

De grondslag van elkaar verliezen

Toch is dit ook een heel pittige tijd. Helaas zie ik in mijn praktijk dat 40% van de huwelijken uiteindelijk uitmond in een echtscheiding. Heel vaak zijn hier kleine kinderen bij betrokken. Als ik doorvraag, blijkt de scheiding onvermijdelijk. Men is elkaar verloren. Een gebrek aan goede communicatie ligt hier vaak aan ten grondslag. Een echtscheiding is uiteraard niet altijd te voorkomen, maar er zijn wel een paar relatief eenvoudige tips die ik met jullie wil delen. Een relatie heeft voortdurende aandacht nodig en dat is soms erg lastig met rondrennende kinderen om je heen. Maar bewustwording van de noodzaak is, naar mijn mening, een sleutel naar een succesvolle relatie.

7 eenvoudige tips

Deze tips zouden heel goed kunnen helpen om je relatie goed te houden:

 1. Respecteer elkaars mening en leg de ander niet voortdurend iets op.
 2. Krop geen irritaties op.
 3. Geef tijdig je grenzen aan als je iets niet leuk vindt.
 4. Geef elkaar af en toe een compliment.
 5. Blijf met elkaar in gesprek en probeer te blijven lachen (deze is super belangrijk).
 6. Blijf lief voor elkaar en zorg dat je elkaar wat ruimte geeft (leg niet op alle slakken zout).
 7. Geef elkaar onverwachts een knuffel.

Kracht van communicatie

Met elkaar communiceren lijkt heel gemakkelijk, we doen dat immers al vanaf kleins af aan. Maar echt communiceren is best moeilijk, zowel binnen een relatie als ook bijvoorbeeld op de werkvloer. De meeste conflicten ontstaan door een gebrek aan goede communicatie. Vaak praten mensen langs elkaar heen en hebben dan niet meer het vermogen om te luisteren naar de ander. Ik ben er van overtuigd dat goed naar elkaar luisteren misschien wel het belangrijkste is in een relatie. Maar hoe doe je dat?

5 stappen naar een goed gesprek

Een goed gesprek is goud waard, maar hoe doe je dat? Deze stappen kunnen je helpen het gesprek te voeren en naar elkaar te luisteren:

 1. Wat wil jouw partner?
  Het is belangrijk om je in te leven in jouw partner. Als er ergens een discussie over ontstaat probeer dan geen verwijten te maken, maar zoek naar jullie wederzijdse belangen. De vraag die je je daarbij kan stellen is, hoe kunnen we het regelen zodat wij daar allebei een goed gevoel over hebben?
 1. Welk resultaat wil jij behalen?
  Voordat je het gesprek aangaat is het goed om bij jezelf na te gaan wat je eigen behoefte of doel is. Alleen als je zelf duidelijk weet wat je wilt, kun je daar tijdens het gesprek met je partner over praten en eventueel een toelichting geven ter onderbouwing.
 1. Geef iets, voordat het gesprek begint.
  Positieve feedback of een compliment is bepalend voor de sfeer voordat je het gesprek begint. Hiermee zet je de toon van het gesprek. Als je direct in de verwijtende houding schiet, zal je partner daar in een reflex op reageren.
 1. Wees bewust hoe je overkomt.
  Jouw lichaamstaal of intonatie van je stem bepaalt een groot gedeelte van je boodschap.
 1. Neem je voor actief te luisteren.
  Ook al ben je misschien boos of geïrriteerd probeer wel actief te luisteren naar je partner. Zorg dat de ander zich ook echt gehoord en begrepen voelt, ook wanneer je er zelf een andere mening over hebt. Dit kun je doen door te checken of je je partner goed hebt begrepen. Vat kort samen wat de ander tegen je zegt en vraag of dit ook zo wordt bedoeld.

Bovenstaande is uiteraard geen garantie tot succes, maar het kan je helpen in je bewustwording om te blijven werken aan een goede relatie. Pak de tips en stappen op naar jullie succesvolle communicatie!

SDB Mediation - 2020 - Tatiana Leonora Photography -132 (1)

Dit ben ik

Mijn naam is Susanne den Boer, eigenaar van SDB mediation. Ik heb rechten gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ik ben jurist en mediator, maar ook ervaringsdeskundige. Mijn missie is om mensen tijdens hun scheiding zo goed mogelijk te begeleiden, maar ook om mensen na hun scheiding weer op weg te helpen naar een nieuw en gelukkig leven. In mijn gratis webinar geef ik handvatten en tips om de scheiding te verwerken zodat je kan bouwen aan een nieuwe toekomst. Dat is iets wat ik iedereen gun. 

Website: www.sdbmediation.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.