Een opgeruimd huis bespaart je tijd en energie, hoe dan?

Opruimen is voor de meesten van ons geen hobby. Hoeveel je ook opruimt, er lijkt steeds weer dezelfde hoeveelheid bij te komen. Je blijft bezig. Helemaal als je (kleine) kinderen hebt. Want naast dat ze heel veel liefde brengen, brengen ze ook heel veel spullen en chaos met zich mee. Opruimen lijkt een eindeloze strijd. Waarom is het dan toch verstandig om te doen? Ik neem je mee in de voordelen van een opgeruimd huis.

Wat doet rommel voor je brein?

Een opgeruimde omgeving zorgt voor meer rust in huis. Veel rondslingerde spullen kunnen heel afleidend werken. Doordat je continue prikkels ervaart, zowel visueel als mentaal. Omdat onze hersenen zich maar op zoveel informatie tegelijk kunnen concentreren, kan de aanwezigheid van rommel in huis zorgen voor een gevoel van onrust en overweldiging. Dat geldt dubbel voor kinderen die net leren focussen. Een opgeruimd huis zorgt onbewust ook voor meer rust in je hoofd. Wanneer rommel rondslingert en er chaos is in je huis, word je brein steeds onbewust getriggerd met wat je allemaal nog moet doen. Deze gedachtes kosten veel energie. Energie die je liever wilt gebruiken voor leuke en ontspannende dingen.

Van een opgeruimd huis krijg je energie en je houdt tijd over. Een mama ruimt op.

Bespaart opruimen tijd?

“Het is 8 uur ’s ochtends en je moet snel de deur uit, zodat je kinderen niet te laat op school komen. Maar waar is je fietssleutel? Je weet nog dat je deze gisteren ergens hebt neergegooid, maar waar ook alweer?” Dit soort situaties kunnen een hoop stress veroorzaken. Een opgeruimd en georganiseerd huis, maakt het gemakkelijker om dingen te vinden wanneer je ze nodig hebt. Dit bespaart tijd en zorgt voor minder stress, vooral tijdens drukke ochtenden of wanneer je haast hebt. En laten we eerlijk zijn, dit is vaker regel dan uitzondering in een gezin met jonge kinderen.

Hoe bespaar je tijd?

Opruimen kost toch juist heel veel tijd? Nee hoor! Natuurlijk moet je in het begin wat tijd investeren om eens echt goed op te ruimen en alles een eigen plek te geven. Daarna kan je, en je huisgenoten natuurlijk, de spullen bijna zonder nadenken weer terugleggen waar ze horen. Het kost dan juist minder tijd om het opgeruimd te houden en je kan makkelijker spullen vinden. Je sleutel in het mandje gooien of aan het haakje hangen kost echt minder tijd dan het zoeken naar die sleutel als je ’s ochtends de deur uit moet. Zo houd je dus meer tijd over. Meer tijd voor dingen die belangrijk voor je zijn zoals quality time met je kinderen.

Welk effect heeft het op spelende kinderen?

Wanneer een huis opgeruimd is, hebben kinderen meer ruimte om te spelen en hun verbeelding de vrije loop te laten. Een opgeruimde speelruimte biedt kinderen de mogelijkheid om te spelen zonder dat ze belemmerd of afgeleid worden door rommel. Hetzelfde geldt voor het hebben van minder speelgoed. Het klinkt misschien onlogisch, maar wanneer je je kinderen minder speelgoed aanbied zullen ze over het algemeen langer en meer zelfstandig spelen.

Tot slot

Een opgeruimd en georganiseerd huis heeft dus veel voordelen. Zowel voor jou als ouders als voor je kinderen. Het is geen esthetische keuze, maar een keuze die een positieve invloed heeft op het hele gezin. Als gezin functioneer je beter als je omgeving opgeruimd is. Het leven met (jonge) kinderen is namelijk al onvoorspelbaar en chaotisch genoeg. Een opgeruimd huis zorgt voor meer rust in huis en meer ruimte om te spelen. Ook verminderd het de stress en haast in het vaak toch wel drukke bestaan van ouders met (jonge) kinderen. En eigenlijk het belangrijkste, het zorgt ervoor dat je meer tijd overhoudt om te genieten van je gezin.

Barbara Voerman van Simply orderly. Een opgeruimd huis is voor iedereen beter.

Dit ben ik

Hi! Ik ben Barbara Voermans, Opruimcoach en moeder van Elin (2011), Cato (2013) en Philou (2015). Met mijn bedrijf Simply Orderly help ik moeders die zich overweldigd voelen door de hoeveelheid spullen en chaos in huis. Hiermee creëren ze blijvend meer rust en ruimte in huis, zodat ze een ontspannen en aanwezige moeder kunnen zijn die volop van het moederschap kan genieten. In mijn blogs deel ik mijn passie voor mijn vak. Ik hoop jou als moeder te inspireren en aan te moedigen om met de spullen in je huis aan de slag te gaan, zodat je meer kostbare tijd kunt doorbrengen met je kinderen. Ik help ook online. 

Website www.simplyorderly.nl en Instagram Simply_Orderly 

Logo van Simply Orderly
Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.